Нишан Дзингозян, председател на център за интеграция, Лаура Паркър от Лейбъристката партия и кандидатите за евродепутати от БСП - Сергей Станишев, Цветелина Пенкова и Иван Кръстев.

Президентът на ПЕС призова за активност на българската държава в подкрепа на нашите общности зад градица (СНИМКИ)

Станишев: Всеки се чувства най-добре в Родината, трябда да създадем условия българите да се върнат!

590 | 5 май 2019 | 15:01

Необходима е адекватна и работеща стратегия за сънародниците ни в чужбина, бе категоричен лидерът на европейската левица

Нишан Дзингозян, председател на център за интеграция, Лаура Паркър от Лейбъристката партия и кандидатите за евродепутати от БСП - Сергей Станишев, Цветелина Пенкова и Иван Кръстев.-1557057824.jpgСтанишев сред българи в Лондон.-1557064810.jpgСтанишев с депутата от Лейбъристката партия и министър в сянка Халид Махмуд.-1557064707.jpg-1557064611.jpg

Българите във Великобритания ни казват - направете така, че да има работа у дома.

С тези думи президентът на ПЕС Сергей Станишев обобщи пред медиите впечатленията си от срещата с българската общност във Великобритания. Станишев и кандидатите за евродепутати от БСП Цветелина Пенкова и Иван Кръстев се срещнаха с представители на българската общност по време на фестивал на източноевропейските култури в Северен Лондон.

 

С Цветелина и Иван говорихме с много българи, обобщи Станишев.

Те ни кават - направете така, че да имаме работа у дома. Дългосрочната цел на всяко управление трябва да бъде -  всеки да се реализира в нашето Отечество, защото всеки тежи на мястото, където му е коренът, каза Сергей Станишев.

 

БСП като социална партия трябва да направи така, че да се променят нещата, да се отворят възможности за реализация - ние защитамаме обикновения човек, подчерта Станишев.

Една жена ми каза - защо синът ми, който е завършил компютърни науки, трябва да работи в Швеция, а аз съм тук - във Великобритания, разказа конкретни впечатления пред медиите Станишев.

 

Най-големият капитал на една страна са хората, подчерта президентът на ПЕС. Според него е необходима адекватна и работеща стратегия за сънародниците ни в чужбина.

 

Но трябва са се знае, че милион и половина българи живеят зад граница. В отворения свят не можеш да задържиш никого насила, особено там, където има мизерия, каза още Станишев. Не можеш да го закрепостиш, подчерта той.

 

Трябва да направим така, че нашите родители, нашите баба и дядовци да не се чувстват изоставени и тъжни, подчерта Цветелина Пенкова пред българската общност в Лондон.

Според нея в момента България представлява не добра среда и затова човешкият капитал изтича.

А според Иван Кръстев трябва да се работи в две посоки - връщане на сънародниците ни зад граница у дома. Но за тези, които са се устроили в чужбина, да не прекъсват връзките си с Родината.

 

Проблемите на българите в Лондон не могат да бъдат посрещнати от посолството ни в Лондон, те са най-малко 280 хиляди, представителството ни физически не се справя, казват сънародниците ни на Острова. Нишан Дзингозян, председател на Български център за интеграция, подчерта, че България се нуждае от стратегия за тези два милиона гласоподаватели и данъкоплатци, които живеят в чужбина. Българската православна църква в Лондон се помещава в гаража на посолството, Българският културен център се намира в мазата на посолството, даде пример той. И изрази учудването си, че бюджетът на посолството не е увеличен при положение, че на Острова живеят близо триста хиляди българи.

Ние не искаме да ни наричат емигранти, а мобилни граждани на Европа, както се наричат гражданите на Франция и Италия тук, подчерта Дзингозян.

 

 

 

 


От категорията

Проф. Герджиков категорично се обяви против отпадането на давността със задна дата

Проф. Герджиков категорично се обяви против отпадането на давността със задна дата-1582007260.jpg

Един от проблемите е непрекъснатата смяна на законите. Законодателстваме ...

18 февр. 2020 | 08:24

Премиерът: Докато няма абсолютен консенсус, няма да насилваме влизането в чакалнята на еврозоната

Снимки: Правителствена информационна служба-1581966305.jpg

„Имаме ли право ние, с моите коалиционни партньори, да заложим, без да е убеден ...

17 февр. 2020 | 21:03

Полфрийман към Джамбазки: Ирландец ме покани в ЕП, колегата пак е подпийнал

-1576573309.png

Вчера евродепутатът публикува документ, според който Полфриман ще пътува до ...

18 февр. 2020 | 10:39

БАН: Топлата зима обърква растенията

-1425551828.jpg

По отношение на плодните дръвчета, ако последва рязко падане на температурата е ...

18 февр. 2020 | 10:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.