Снимка: Нова тв

В следващите седмици ще се работи за поетапното превахване на оградите

До края на месеца обновеното трамвайно трасе по ул. „Граф Игнатиев“ ще бъде готово

707 | 21 ноем. 2018 | 15:01

Изпълнителят „Джи Пи Груп“ обяви, че при изминали 47% от времето за изпълнение на проекта са изпълнили 86% от работата


До 30 ноември ще приключи работата по трамвайното трасе на ул. „Граф Игнатиев“. Това съобщиха от пресцентъра на Столичен общински съвет. От фирмата, която ремонтира зона 2 от централната градска част, „Джи Пи Груп“ отчетоха пред постоянната Комисия по архитектура и градоустройство към Столичен общински съвет, че приключват с настилката около новите релси и в момента правят битумната фуга.

Веднага след това обектът трябва да бъде приет от ДНСК и да бъдат направени изпитания с трамвайна мотриса. Готов е участъкът от площад „Гарибалди“ до „Славейков“, чака се контрол от приемателната комисия на възложителя. Работата по двата площада обаче продължава.

Изпълнителят обяви, че при изминали 47% от времето за изпълнение на проекта са изпълнили 86% от работата. В следващите седмици ще се работи за поетапното премахване на огражденията, при гарантирана безопасност на преминаващите, за да може хората да имат по-лесен достъп до търговските обекти и сградите в района. Това не значи, че ремонтът е приключил, уточниха от фирмата и представителите на строителния надзор пред общинските съветници. При строителните работи, които изискват допълнителни мерки за безопасност ще се слагат временни огради.

В рамките на няколко дни ще бъде положен втори пласт асфалт по ул. „Цар Иван Шишман“ в участъка от ул. „Граф Игнатиев“ до ул. „Паренсов“, продължава работата по тротоарите. Асфалтовата настилка ще е временна, защото ремонтът на ул. „Цар Иван Шишман“ предстои през следващата година. По проект тротоарът от страната на жилищните сгради и магазините, който в момента е около 1.60 м ще бъде увеличен до 3 м, обясни проектантът арх. Радомира Методиева.

По време на заседанието на Комисията беше отчетена и срещата между представители на общинския съвет и бизнеса в района, която се проведе на 9 ноември т. г. От строителната фирма докладваха, че са изпълнили голяма част от препоръките на търговците. Дървените плоскости за пешеходци се подменят с такива, които са безопасни при дъжд и сняг, увеличено е осветлението в района на 6 ОУ, вече се пускат и обновените улични лампи.

„За хората, които работят и живеят в района, всеки четвъртък след 11.00 часа представители на строителите и проектанта приемат сигнали и дават информация във временния комуникационен център на ъгъла на улиците „Паренсов“ и „Цар Иван Шишман“, съобщи председателят на Комисията Силвия Христова. Тя уточни, че Общината изрично е поискала по-бързото премахване на огражденията, за да улесни работата на бизнеса в района с оглед на идващите празници, но подчерта, че строителните дейности на обекта не са приключили.

До края на месеца свършва и основната работа по градинките „Кристал“ и „Св. Климент Охридски“, и тротоарите на бул. „Васил Левски“ и ул. „Московска“, отчетоха от „ПСТ Груп“, които ремонтират зона 4 на столичния център. Настилките са почти готови, голяма част от новото озеленяване в градините също е факт. По първият етап на обновяването на зоната ще има довършителни работи и през декември, следващият етап е догодина.

 


От категорията

Цветанов: Не съм допуснал грешка с преференциите. Нямаме никаква договорка с ДПС

Цветанов: Не съм допуснал грешка с преференциите. Нямаме никаква договорка с ДПС-1550731637.jpg

Той се надява в новия състав на ЦИК да влязат част от хората, които и до ...

21 февр. 2019 | 08:46

Корнелия Нинова във Фейсбук: ГЕРБ плашат кметове да не се срещат с председателя на БСП

Корнелия Нинова във Фейсбук: ГЕРБ плашат кметове да не се срещат с председателя на БСП-1550740496.jpg

Уведомена съм от Сдружението на кметове на малки общини, че вчера залата е ...

21 февр. 2019 | 11:03

Велислава Кръстева: ГЕРБ, без паника, моля! Борисов е бил подведен от някои свои съветници

Велислава Кръстева-1458847539.jpg

Движението не възнамерява да променя позицията си по отношение на измененията в ...

21 февр. 2019 | 12:49

Данаил Кирилов: Не е вярно, че депутатите от БСП не получават нищо, докато отсъстват

-1550401682.jpg

Предстои въпросът за увеличаване на глобите да бъде обсъден в правната комисия. ...

21 февр. 2019 | 11:42

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.