И в ЕС, и в НАТО, и в САЩ консерватизмът възвръща позиции

Проф. Димитър Иванов: До либерализма и назад

4823 | 13 юли 2018 | 13:23

Социализмът беше заклеймен, а капитализмът - обявен за победител в Студената война


Проф. Димитър ИВАНОВ

 

През 80-те години на XX век светът започна да се дебалансира с бързи темпове.

 

Установеният след Ялта и Потсдам (1945 г.) световен ред на двуполюсност загуби устойчивост и вторият полюс – социалистическият, напусна заеманата в продължение на почти половин век паритетна позиция. По икономически, военнополитически и идейно-психологически причини соцдържавите, начело с Михаил Горбачов, приеха наложения им от Рейгън и Тачър модел на „западна демокрация”. С лека ръка те зачеркнаха теорията и практиката на социалната държава, която беше изградена в Източна Европа, под лозунгите на марксизма-ленинизма.

 

С две думи, социализмът беше заклеймен, а капитализмът - обявен за победител в Студената война.

 

Плачевните резултати от тази пирова победа на Запада днес се виждат с просто око. Самозабравилият се Запад се раздира от собствените си противоречия, възникнали в условията на еднополюсния свят, доминиран и доктриниран от „евро-атлантическо единство” на основата на „евро-атлантически ценности”.

 

Защо това въобще стана възможно? Защото победилият империализъм на Запада днес е разединен по оста консерватизъм-либерализъм. След като смачкаха с общи усилия социализма от съветски тип, установявайки пълно световно господство в условията на технологично глобализирания свят, те започнаха да воюват помежду си. Неовладяната лакомия за пари и власт на неолибералните елити и транснационалните компании на Вашингтон и Брюксел наложи пълен контрол в световната политиката и икономика, без оглед на различията в култура, вяра и морал сред 7-милиардното население на Земята. За известно време се създаде впечатлението, че след социализма, неолиберализмът е „смачкал” и консерватизма. Но последните 2-3 години показват, че това не е така. И в Европейския съюз, и в НАТО, и в САЩ консерватизмът възвръща позиции. Ултралибералните властови центрове недоволстват, ругаят и харчат милиарди за правителствени и неправителствени акции, за да възпрепятстват разрушаването на неолибералния еднополюсен модел. Но не успяват и това е все по-видимо. Възстановяването на идеологическия триъгълник от XX век: „консерватизъм – социализъм – либерализъм”, като философска база на обществения живот във всичките му измерения ще доведе и до възстановяване на многополюсния модел на икономически и политически междудържавни отношения.

 

Конструкцията „по вертикала”, при която един световен хегемон налага силово на всички останали своя цивилизационен модел, се трансформира в конструкция „по хоризонтала”, при която държавите от различни цивилизационни кръгове общуват помежду си, отчитайки интересите и потребностите на всички, в условията на мир и устойчиво развитие на природата и обществото.

 

Ултралибералният подход на XXI век губи позиции след сблъсъка както с американския президент Тръмп, така и с лидерите на „Вишеградската четворка”, а и с турския президент Ердоган.

От друга страна, Евро-атлантическият запад губи позициите си пред проспериращия социалистически Китай, необвързаната Индия и търсещата социален изход от неолиберализма Латинска Америка.

 

А това вече е исторически оптимистично на фона на „смешния плач” на обречените неолиберали!

 

Вестник ЗЕМЯ

 


От категорията

Симеон Николов: Каубой в сърцето на НАТО. Страхът сплотява

-1472586819.jpg

Българският президент Румен Радев беше единственият, който точно и реалистично ...

13 юли 2018 | 14:09

Александър Маринов: След последните акорди на PR симфонията за председателството, идва реалноста

Проф. Александър Маринов-1421843030.jpg

Опасявам се, че председателството ще отшуми и отношението към България ще се ...

14 юли 2018 | 16:38

Александър Урумов към Конституционния съд: Удари часът на Вашата лична историческа отговорност

Александър Урумов към Конституционния съд: Удари часът на Вашата лична историческа отговорност-1531745503.jpg

Ние няма да жертваме нашия вечен храм – семейството от мъж и жена – заради ...

16 юли 2018 | 15:50

Проф. Искра Баева: Глобалният спорт в условията на ново глобално противопоставяне

-1459603970.jpg

Шампионатът ми даде надеждата, че не сме в „студена война” и не сме на път към ...

16 юли 2018 | 12:22

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


13 юли 2018 | 17:21Проф,Д.Иванов кратко и вярно го е казал в статията си, че еднополюсния свят се е провалил,както и неговив ултралиберален подход за 21 век да управлява света !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.