Семейство Баневи поискаха да бъдат пуснати под "парична гаранция"

Те са обвинени за пране на пари в размер над 1 млрд. лв.

Банева в Спецсъда: Аз съм майка на три непълнолетни деца и искам да се грижа за тях

3752 | 7 дек. 2018 | 15:17

Семейство Баневи поискаха да бъдат пуснати под "парична гаранция". Не искаме да се крием и да живеем като бегълци, заяви Евгения Банева

Семейство Баневи поискаха да бъдат пуснати под "парична гаранция"-1544189306.jpgАз съм майка на три непълнолетни деца и искам да се грижа за тях. Не искаме да се крием и да живеем като бегълци, заяви Евгения Банева. Снимка Novini.bg-1544188757.png

В специализирания наказателен съд започна делото за мярката за неотклонение на семейство Баневи, предаде Novini.bg.

 

Те са обвинени за пране на пари в размер над 1 млрд. лв. Парите се намирали в офшорни сметки, контролирани от Баневи извън територията на България. В престъпната група, ръководена от Николай Банев, е участвала и майка му. Тя се е разпореждала и вземала пари от касите на някои от дружествата, активен участник е и в прането на пари. Групата е действала от септември 2005 г. до задържането на лицата тази година.

 

Николай и Евгения Баневи ще бъдат обвинени още за длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на "Полимери" АД, "Елма" АД, Химически завод "Панайот Волов" АД и "Топлофикация Казанлък" АД в общ размер на 84 682 896 лв. Също и за укриване на данъци за 231 052 лв. като управляващи на "Полимери" АД, 1 515 235 лв. като управляващи "Партнърс комерс" ЕООД и 2 623 816 лв като управляващи "Елма" АД.

 

Баневи ще бъдат обвинени и за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси. Материалите по делото са събрани в 120 тома.

 

На тази база от прокуратурата обявиха, че ще поискат най-тежката мярка "задържане под стража" спрямо Николай и Евгения Баневи. "Престъпленията, в които са обвинени, са изключително тежки. Мярката "домашен арест" е много лека за тези деяния. Те имат и финансовите възможности да се укрият или да избягат от страната", аргументираха се от държавното обвинение.

 

От своя страна Евгения Банева заяви, че със съпруга си не са имали никакво намерение да се укриват. "Искаме да бъдем пуснати под "парична гаранция". Бяхме задържани на летището, когато се прибирахме с редовен полет в София. Пътувахме заедно с трите си деца. Бяхме резирвирали випа на летище София. Аз съм майка на три непълнолетни деца и искам да се грижа за тях. Не искаме да се крием и да живеем като бегълци. За това, за което съм обвинена, мога да кажа, че не участвам в голяма част от фирмите и съм никоя в тях", защити се Банева.

 

"Напълно ще съдействаме на прокуратурата. За нас е много важно това дело да излезе ние да бъдем невиновни, защото нямаме намерение с моя съпруг да живеем като бегълци от нашата собствена държава до края на нашия живот”, добави още съпругата на бизнесмена.

 

Съдът даде 30-минутна почивка, за да се запознае с нови шест тома по делото.


От категорията

Задържаните за жестокото убийство в Орландовци остават в ареста

-1433868542.jpg

Жената е била бита в продължение на 2 часа, след което захвърлена все още жива, ...

22 май 2019 | 20:45

Наркотици сред версиите за убийствата в Костенец

-1557911576.jpg

Направената експертиза след смъртта на фризьорката обаче била категорична, че ...

22 май 2019 | 13:46

Пуснаха под гаранция кипъреца Димитракис Пирилис, който прегази крадец в имота си

Снимка Архив-1558007723.jpg

Според прокурор Светлозар Лазаров показанията на циганите са противоречиви

23 май 2019 | 13:05

Влак блъсна и уби мъж край Сливен

-1556802664.jpg

Работи се по установяване самоличността на загиналия

23 май 2019 | 11:00

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


мирослав


8 дек. 2018 | 08:35съдът си дал почивка,за запознаване с документи...........а били поискали екстрадиция,защото имали доказателства!!!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.