Той не можа да открие доказателства за сговор на Тръмп с Русия

Докладът на Мюлер: Край на истерията с „руската намеса“ в САЩ? (ОБЗОР)

1700 | 26 март 2019 | 13:15

Възможно ли е разследването на специалния прокурор от "лов на вещици" да се превърне в победа за президента Доналд Тръмп?


Източник: Агенция "Фокус"

Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп може да си отдъхне с облекчение: специалният прокурор Робърт Мюлер не е открил доказателства за заговор с Русия по време на кампанията за президентските избори от 2016 г.

В неделя следобед, главният прокурор на САЩ Уилям Бар представи първото, „четиристранно" резюме на доклада на Мюлер с „основни заключения". Заглавието накара Белия дом да въздъхне с облекчение: няма доказателства, че екип на Тръмп е действал заедно с Русия за манипулиране на президентските избори в САЩ през 2016 г.

Тръмп и републиканците възприеха резюмето на Бар като ясна „победа". Американският президент отиде дори още по-далеч: той поиска разследване и на „другата страна“.

Демократите, от друга страна, настояват Бар да представи целия доклад на Мюлер, заедно с доказателствата. Настояха също за това Бар и Мюлер да бъдат разпитани под клетва. Спорът за публичното обявяване на действителния доклад на Мюлер би могъл да стигне до Върховния съд и да доведе до конституционна криза в САЩ.

Докладът обаче не успява да даде отговори на някои чувствителни въпроси, което е гаранция за това, че спорът за митичната руска намеса в страната ще продължи. В крайна сметка, политическият дебат трябва да бъде решен само на президентските избори през 2020 г. - ако темата все още изобщо интересува американските гласоподаватели.

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл: Докладът на Мюлер не представи нищо ново в подкрепа на обвиненията срещу Русия

Резюмето за резултатите от разследването на специалния прокурор на САЩ Робърт Мюлер за предполагаемата руска намеса в президентските избори в страната от 2016 г. не съдържа нищо ново в обосновката за обвинението срещу Москва. Това заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предава TACC.

„Видяхме някакъв вид резюме [на доклада на Мюлер], което обаче не казва нищо ново, освен признаването на липсата на тайно споразумение [между Москва и избирателния щаб на президента на САЩ Доналд Тръмп]", подчерта пред журналисти Песков.

Der Spiegel: Разследването на руската намеса в САЩ: Какво разкри Мюлер и какво не?

Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп може да си отдъхне с облекчение: специалният прокурор Робърт Мюлер не е открил доказателства за заговор с Русия по време на кампанията за президентските избори от 2016 г. Той обаче не успя да даде отговори на някои чувствителни въпроси, което е гаранция за това, че политическият спор в страната ще продължи, коментират в редакцията на водещото германско издание Der Spiegel.

Удовлетворението бе изписано на лицето на Доналд Тръмп – неговият триумф е пълен. „Жалко, че страната ни трябваше да премине през това“. И след това изречение, типично за нрава на настоящия лидер на Белия дом: „Честно казано, жалко, че вашият президент трябваше да премине през това“.

 

Така президентът на САЩ посрещна новината след необичайно спокоен уикенд, прекаран в имението му във Флорида. В продължение на почти 48 часа Тръмп - и с него почти цялата страна - чакаше това, което щеше да излезе наяве с доклада, който руският специален следовател Робърт Мюлер завърши в петък. Щеше ли да го оневини, или напротив? Дали този кошмар за нацията ще свърши – или пък тепърва ще започне?

В неделя следобед, главният прокурор на САЩ Уилям Бар, началникът на Мюлер, представи първото, „четиристранно" резюме на доклада за Русия с „основни заключения". Заглавието накара Белия дом да въздъхне с облекчение: няма доказателства, че екип на Тръмп е действал заедно с Русия за манипулиране на президентските избори в САЩ през 2016 г.

Процесът на импийчмънт, за който много критици на Тръмп мечтаят, е много далеч. Но докладът съвсем не означава, че демократите трябва да си почиват. Мюлер изрично отказа да „освободи” Тръмп от обвинението, че той се опитал да възпрепятства разследването на Русия.


Действителното съдържание на доклада на Мюлер остава в тайна: Бар не е цитирал буквално нито едно изречение от него, спомена само два непълни откъса.

Ето ключовите аспекти на доклада на Мюлер, представен от Бар:

1. Повлияла ли е Русия на изборите в САЩ през 2016 г.?

Да. Тази историческа, вече впечатляваща основа на доклада Мюлер, с която започна Бар, слага край на дебата. Мюлер официално потвърждава, че Москва е провеждала кампания за дезинформация, главно чрез социални медии, за да „влияе" на президентските избори в САЩ през 2016 г. В същото време, руското правителство „хакна успешно компютри и електронни писма от демократите и пусна откраднатите материали чрез различни посредници, включително платформата за разкриване на WikiLeaks“.

2. Имало ли е споразумение между екипа на Тръмп и Русия?

Не. Според Бар, Мюлер е освободил екипа на Трамп от подозрение по този въпрос. Нито един от помощниците на Тръмп не е имал обща кауза с Русия: „(...) разследването не е доказало, че членовете на екипа на кампанията на Тръмп са се наговорили или са се координирали с руското правителство в техните кампании", уверен е Мюлер.

Тази констатация попари самоуверността на демократите и левичарските американски медии. Но остава въпросът без отговор: Защо толкова много консултанти на Тръмп бяха привикани да свидетелстват под клетва през последните две години - когато всъщност е нямало какво да прикриват?

3. Опитвал ли се е Тръмп да възпрепятства съдебната система?

Според Бар, Мюлер няма „убедително" заключение по този въпрос, поради което министърът, след консултация със своя заместник Род Розенщайн, е приложил принципа „под съмнение на подсъдимия". Тук Бар цитира дословно: „(…) този доклад не заключава, че президентът е извършил престъпление, но не го и освобождава от подозрение“. Поради неясните доказателства Мюлер в крайна сметка се въздържа от официално решение на обвинението и оставя такова да бъде взето от Бар. А той се произнесе в полза на Тръмп. Въпреки това, не може да става въпрос за „цялостно и пълно освобождаване“, за което настоява президентът на САЩ.

4. Какво още откри Мюлер?

Не стана ясно. Резюмето на Бар дори се фокусира върху въпроса за вината на Тръмп. Но съдържанието на целия доклад на Мюлер, остава неизвестно.

 

Екипът на Мюлер, според Бар, е изслушал около 500 свидетели и е поискал информация от чужди правителства 13 пъти. Един свидетел не е било възможно да бъде изслушан лично – това е самият президент на САЩ Доналд Тръмп.

Бар накратко коментира 34 съдебни дела и признания, които Мюлер е завел през последните месеци. Например, 25 руснаци бяха обвинени в манипулиране на изборите и няколко съветници на Тръмп - в други престъпления (измама, укриване на данъци, пране на пари, лъжесвидетелстване). Сред тях са бившият съветник по сигурността Майкъл Флин, бившият шеф на кампанията на Тръмп Пол Манафорт и бившият му адвокат Майкъл Коен. Дори само това показва, че Тръмп е обграден с престъпници.

5. Какво следва?

Вероятно е политическата дискусия да продължи. Тръмп и републиканците виждат резюмето на Бар като ясна „победа". Тръмп отиде още по-далеч в неделя: той изопачи решението на Бар в негова полза и поиска разследване и на „другата страна“.

Демократите, от друга страна, настояват Бар да представи целия доклад на Мюлер, заедно с доказателствата. Те също искат да разпитат Бар и Мюлер под клетва. Спорът за публичното обявяване на действителния доклад на Мюлер би могъл да стигне до Върховния съд и да доведе до конституционна криза в САЩ.

 

В крайна сметка, политическият дебат трябва да бъде решен само на президентските избори през 2020 г. - ако темата все още изобщо интересува американските гласоподаватели.

ВЗГЛЯД: Мюлер признава липсата на тайни споразумения между Тръмп и Русия

Американското министерство на правосъдието, което изпълнява функциите на главна прокуратура на Съединените щати, обяви резултатите от разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер, които потвърдиха липсата на тайни споразумения между Москва и щабът на Доналд Тръмп по време на предизборната кампания през 2016 г, пише в. „ВЗГЛЯД“.

Председателят на правната комисия на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Джералд Надлер заяви, че главният прокурор Уилям Бар е предал на законодателите заключенията на Мюлер относно намесата на Русия в американските избори, съобщава ТАСС.

Ръководителят на американското министерство на правосъдието, Уилям Бар, уведоми ръководството на правните комисии на Сената и на Камарата на представителите на Конгреса, че след разследването на Мюлер не са издадени класифицирани обвинения.

В доклада изрично се посочва, че всички заключения „са оповестени публично“, и не се предполага представянето на „нови обвинения“.
Освен това Мюлер заключи, че американският президент Доналд Тръмп не е извършил никакви престъпления, които биха могли да се разглеждат като действия, насочени към възпрепятстване на правосъдието.

Припомняме, че в петък американският специален прокурор Робърт Мюлер приключи разследването за намесата, приписвана на Русия на американските избори.

По-рано Адам Шиф, ръководител на комисията по разузнаване на Камарата на представителите, заяви, че с оглед на резултатите от разследването на Мюлер могат да бъдат предявени нови обвинения.

Рудолф Джулиани: Доналд Тръмп е в „забележително добро настроение“

Рудолф Джулиани, личният адвокат на президента Тръмп, заяви в неделя, че президентът е в „забележително добро настроение“, като Белият дом очаква заключенията на доклада на специалния прокурор Робърт Мюлер, пише електронното издание на американския вестник The Hill.

"Президентът е в доста добро настроение", каза Джулиани.

„Той никога не е ужасно притеснен от тези неща. Единственият път, когато президентът някога е бил притесняван, е, когато преследват други хора. Когато преследват хората, които работят с него, той чувства, че плащат много несправедлива цена ”, добави той.

Politico също съобщи в неделя, че старшите съветници, адвокати и приятели на Тръмп са му казали през уикенда, че не трябва да се притеснява в очакване заключенията на Мюлер. Тръмп прекара уикенда в резиденцията си „Мар-ла-Лаго“ в Палм Бийч, Флорида.

Мюлер, който разследваше намесата на Русия в президентските избори през 2016 г., представи своя заключителен доклад пред главния прокурор Уилям Бар. Обобщение на основните констатации на Мюлер би могло да се сподели с Конгреса и да се оповести веднага след уикенда според първоначалните информации.

 

Консерваторите до голяма степен празнуваха предаването на доклада на Мюлер и разкритията, че няма да издава допълнителни обвинения като доказателство, че Мюлер не е установил връзки на кампанията на Тръмп с Русия.

В неделя сутринта Тръмп прекъсна мълчанието си в социалната мрежа „Туитър“, продължило повече от 40 часа, като каза на последователите си "Добър ден" и написа лозунга си за кампанията "Направете Америка отново велика " с главни букви.

Politico: Нанси Пелоси е против закрито изслушване по доклада на Робърт Мюлер

Председателят на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси ще се противопостави на провеждането на закрит брифинг за резултатите от разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер за намесата, приписвана на Русия на изборите в САЩ през 2016 г., ако такъв бъде предложен от Министерството на правосъдието на САЩ. Тя обяви това в събота по време на телефонна конференция с участието на демократите, контролиращи долната камара на законодателната власт, съобщи Politico, цитирайки източниците си в партията.

Според тях Пелоси е обещалa на демократите, че ще спре всякакви опити на Министерството на правосъдието да разкрие пред ограничен кръг от депутати подробностите по разследването зад затворени врати. Тя предположи, че Министерството ще предприеме подобна стъпка, за да не публикува подробностите по доклада. Пелоси също така изрази загриженост, че Министерството може да представи само пред лидерите на републиканците и демократите в двете камари на Конгреса данните от разследването. Всички участници в телеконференцията, отбелязва изданието, говориха за пълна прозрачност при информирането на законодателите за резултатите от разследването.

Politico изтъква, че демократите са убедени, че всички заключения, съдържащи се в доклада, трябва да им бъдат представени и публикувани. Те сравниха изискванията си за прозрачност с усилията на републиканците да получат подробна информация за разследването на ФБР във връзка със скандала около официалната кореспонденция на Хилари Клинтън, която, като ръководител на Държавния департамент е използвала лична електронна поща за служебни цели. След това републиканците успяха да получат хиляди текстови съобщения от служители на ФБР, участвали в разследването на Клинтън, както и записи на агенти, вътрешни имейли и хиляди файлове. Демократите наричат този случай прецедент, потвърждаващ валидността на техните призиви за пълна прозрачност на процедурите на Мюлер.

Лидерите на демократите в Камарата на представителите очакват от Министерството на правосъдието да им изпрати основните заключения на доклада на специалния прокурор в неделя или в понеделник. Председателят на правната комисия на долната камара на конгреса, Джеролд Надлър (от щата Ню Йорк), който вероятно ще бъде първият, който ще получи документа, заяви, че незабавно ще уведоми за това други законодатели. Той също така каза, че неговата комисия ще поиска от Министерството на правосъдието да запази цялата документация за разследването на Мюлер.

AFP: Възможно ли е докладът на Мюлер от "лов на вещици" да се превърне в победа за Тръмп?

Доналд Тръмп заяви, че Робърт Мюлер организира „лов на вещици“. Какво обаче би се случило, ако специалният обвинител се окаже добрата фея-кръстница, носеща късмет за нов мандат след 2020 година на сегашния президент? Въпросът задава в коментар световната агенция AFP.

Докладът на Робърт Мюлер за руските връзки на Тръмп се очаква от дълго време, но в петък беше предаден само на главния прокурор Уилям Бар. Някои нишки отсега водят към съдържанието му.

Основните му принципи отсега са кристално ясни.

Накратко Мюлер проверява дали Тръмп и неговата предизборна кампания от 2016-та не са в „един отбор“ с руски агенти и дали Тръмп ен се опитва да провали разследването.

Демократите, които контролират Долната камара на Конгреса вече започнаха да говорят за импийчмънт.

Но ако на теория един заклеймяващ доклад би могъл да е сигнал за предизвестената политическа смърт на Тръмп, доклад, който не успява да предложи нови сериозни схватки би могъл да се окаже повод за свръхнатоварена с гняв предизборна кампания за втори президентски мандат. В петък се получи и първият сигнал, които препраща към този втори сценарий. И той се съдържа в посланието, което отправи Мюлер, когато предаваше своя доклад – той не желае да повдига нови обвинения. А в изминалите две години вече обвини 34 души, сред които и шестима бивши съдружници на Тръмп.

Спекулациите обаче изобилстват и се разпространяват бързо – говори се, че той може да навлезе по-надълбоко в президентското близко обкръжение и да се насочи към зет му Джаред Кушнер и сина му Доналд Тръмп Младши. Естествено, първата реакция на Белия дом, минути след връчване на доклада, беше тиха.

 

От голф игрището в Палм Бийч, където Тръмп замина още рано в петък, чиновниците заявиха, че президентът няма предвидени в програмата си повече срещи с журналисти.

Битка за посланието

Бар заяви, че той може да изпрати послание до Конгреса с обобщение или „принципни заключения“.

Истинската битка ще е за исканията от Конгреса – и от по-голямата публика, да се предостави целият доклад, както и подкрепящите го правни документи.

 

Демократите са убедени, че разкритията на Мюлер могат да подхранят техните собствени силно политизирани проучвания. Те имат специален интерес да могат законодателите да ползват доклада преди Белия дом. Те са наясно, че в момента, в който Тръмп получи екземпляр от него, той ще използва очарованието на онлайн присъствието си, за да формира обществената представа за съдържанието на доклада.

През отминалата седмица Тръмп се похвали няколко пъти, че има вече над 100 милиона последователи на различни платформи, особено в Туитър, така той може да се представи като жертва на политическа вендета. Няколко пъти повтори „лов на вещици“ и поясни, че дори към „наркотрафикантите и трафикантите на хора“ се отнасят по-добре“.

Така че този доклад може да се окаже подаръка, който той очаква и от който има нужда, за да докаже, че въпреки всичко именно той е правият.

The Guardian: Руснаците „качиха“ онлайн доказателства от разследването на Мюлер, твърдят прокурорите

В сряда обвинителите по делото за руска намеса в президентските избори през 2016 обявиха, че доказателства, събрани от специалния съветник Робърт Мюлер, са станали притежание на руснаците и са „качени“ онлайн в интернет, пише The Guardian. Според тях това е опит да се дискредитира неговото разследване за намеса на Москва в американската политика.

Повече от 1000 файла, които са обменяни конфиденциално между офиса на Мюлер и адвокатите са били „качени“ в специален сайт, а в Туитър е обявено как да се стигне до тях. Съобщението гласяло: "Ние получихме достъп до базата данни на специалния съветник Мюлер, като „хакнахме“ руски сървър с информация за руското джудже. Може да видите всички файлове, които Мюлер има за ИРА и за тайното руско споразумение. Насладете се на четенето им!"

 


От категорията

Виенски Институт за сигурност: Москва подкрепя национализма на Балканите, за да запази статуквото

-1547746655.jpg

Последните събития в Черна гора и Северна Македония ясно показват, че Русия ...

16 септ. 2019 | 15:48

Първи звънец: За първи път в Първи клас!

Светлана и Елена
-1568636979.png

Над 60 000 деца за пръв път прекрачиха прага на класната стая. Сред тях бяха ...

16 септ. 2019 | 15:28

Екатерина Анева за пуснатия убиец:Това е национално предателство от страна на българския съд!

Екатерина Анева за пуснатия убиец:Това е национално предателство от страна на българския съд!-1568925347.jpg

ВМРО е бранила държавата ни, целостта и. Всеки човек – човек по човек, бразда ...

19 септ. 2019 | 23:33

Светлана Шаренкова: Маккартизмът ли се завръща?

-1552406504.jpg

Анатолий Макаров е достоен професионалист, дипломат с огромен опит – възпитаник ...

19 септ. 2019 | 16:58

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


26 март 2019 | 15:40Целият пропаганден шум на опонентите на Тръмп за президенският стол на Х.Клинтън и ЦРУ се провали с трясък!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борко Димитров


26 март 2019 | 13:58Фактите говорят дуго: Сорос и неговата банда са против Тръмп. И имат повече пари отколкото би заделил Путин за целта...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борко Димитров


26 март 2019 | 13:57"Великите" САЩ, хакнати от "недоразвитите" руснаци! А сега де! Май по големи идиоти от тях са само тези, дето ще се вържат на подобна глупост.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.