Домашна турска пица „Лахмаджун“

12849 | 18 ян. 2015 | 20:07

Александра ДЯНКОВА: Моята слабост са турските специалитети

-1421597264.jpgАлександра ДЯНКОВ-1421597280.jpg

Автор:


Александра Дянкова, едно от многообещаващите телевизионни лица и водещи в ефира на Balkanika Music Television, е днешният гост в „Гурме“. Чаровната дама е доказала нееднократно таланта си като виртуозен майстор в приготвянето на апетитни блюда. Възпитана в любов и внимание към храната и съчетанието от вкусове, Дянкова отрано добива увереността да експериментира смело, заимствайки идеи от интернационалното меню и специализирани издания, посветени на гурме пиршествата.

 

Днес Александра признава, че благодарение на работата си в телевизията има възможност често да опитва традиционните блюда в Балканския регион, обогатявайки личния си опит в кухнята. Традиционната турска кулинария обаче си остава голямата й слабост и изкушение, затова и рецептите, които Алекс избра да предложи на читателите на „Преса“, са неин прочит на емблематични ястия за южната ни съседка. Друго място, чиито вкусови импровизации могат да впечатлят всеки, според Дянкова е Румъния, от чието меню тя отличава характерните салати и крем супите, поднесени с месо. Алекс споделя, че никой чужденец не може да остане равнодушен към българските специалитети, особено ако опита мусаката или скарата.

 

Домашна турска пица „Лахмаджун“

 

Необходими продукти

 

За тестото

500 г брашно

1 пакетче суха мая

1 ч.л. сол

1 ч.л. захар

1-2 с.л. олио (зехтин)

300 мл топла вода

За плънката

400 г прясно смляна телешка кайма

1 голям домат

1 глава кромид лук

2 скилидки чесън

1/2 връзка магданоз

1 червена чушка

лют червен пипер - по желание

сол, черен пипер, кимион на вкус

3 с.л. зехтин

 

Начин на приготвяне

 

1. Тестото се омесва с посочените продукти, след което се оставя настрана, за да втаса добре.

2. Прясно смляната телешка кайма се смесва с предварително нарязаните на ситно домат, кромид лук, чесън, магданоз и червена чушка. Добавят се подправки на вкус.

3. Втасалото тесто се разделя на 6 части. Разточва се на тънки елипси или кръгове. Намазва се със зехтин.

4. Каймата се разпределя равномерно на тънък слой върху тестото. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна.

5. Лахмаджунът се декорира по желание със ситно нарязан магданоз, резенчета домат, лук или лимон. Готов е за консумация веднага.

 


Още по темата

Печени свински пържоли

-1419949866.jpg

30 дек. 2014 | 10:06

Пълнени пуешки бутчета със сушени кайсии

-1419939548.jpg

24 дек. 2014 | 11:03

Севиче

Севиче-1419862521.jpg

17 дек. 2014 | 13:10

Кускус с агнешко и зеленчуци

-1418744436.jpg

10 дек. 2014 | 12:00

Кюфтенца от риба с доматен сос

Кюфтенца от риба с доматен сос-1418730756.jpg

3 дек. 2014 | 11:00

Ориз „Биряни“

Ориз Биряни-1419872245.jpg

23 дек. 2014 | 13:06

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.