Кадър: Нова тв

Бизнесът и властта обсъдиха мерки заради енергийната криза

Домусчиев: Препоръчваме на работодателите да изчакат с протестите срещу високите цени на тока

2512 | 14 окт. 2021 | 16:45

Правителството определи, че ще отпусне 50 лева помощ на мегават към всички стопански потребители, но това не решава проблема на големите енергоинтензивни предприятия, подчерта председателят на КРИ


КРИБ ще препоръча на останалите работодателски организации да изчакат с протестните действия заради високите цени на тока за индустрията. Това заяви председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев след среща при служебния премиер Стефан Янев. В нея участваха представители на КРИБ и на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК)

„Проведохме една среща, на която осъдихме възможни мерки за излизане от ситуацията с цените на тока. В рамките на служебния кабинет, без да правим законодателни промени, да предприемем някакви резонни мерки, които да подпомогнат бизнеса в тази ситуация”, заяви служебният министър на икономиката Даниела Везиева.

Постигнало се е обединение около това в рамките на следващата седмица работни групи от три министерства, заедно с екипи на работодателските организации, да изготвят текстове, свързани с промяна на цените по отношение на договореностите между краен потребител и производител.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев обясни, че всеки ден се получават многобройни обаждания от представители на бизнеса.

„Всички знаят за големия проблем, с който се сблъсква българската индустрия с цените на електроенергията и на природния газ. Едва ли има някой от нашите колеги, който не се притеснява. Ние направихме куп предложения за излизане от кризата или за поне частично решаване на проблема в България. Факт е, че в определени моменти цените продължават да са най-високите в Европа и по-специално”, посочи той.

По думите на Домусчиев цените за електроинтензивната електроенергия са „убийствени”, сравнено с тези в останалите европейски държави.

„Да не говорим вече за САЩ и други държави по света, които са със силно развита икономика. По тази причина КРИБ, Минно-геоложката камара и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, където членуват голяма част от енергоинтензивните дружества в България, проведохме тази среща след отправено писмено предложение към министър-председателя и министъра на енергетиката”, добави председателят на КРИБ.

Домусчиев определи проведения разговор с властта като ползотворен.

„Предложението на КРИБ е един хибриден модел, с който да се помогне на българската индустрия. Хибриден е защото, по настояване на работодателските организации правителството определи, че ще отпусне 50 лева помощ на мегават към всички стопански потребители, но това не решава проблема на никого, не решава проблема на големите енергоинтензивни предприятия, където себестойността на електроенергията е важна част от себестойността на продукцията и пречат на нейната реализация и на износа”, добави още той.

 Домусчиев: Препоръчваме на работодателите да изчакат с протестите срещу високите цени на тока

Правителството определи, че ще отпусне 50 лева помощ на мегават към всички стопански потребители, но това не решава проблема на големите енергоинтензивни предприятия, подчерта председателят на КРИ

От категорията

Проф. Генчо Начев: Места в COVID отделенията няма, медиците са изтощени!

-1610211046.png

Той потвърди, че има подмладяване на заболеваемостта. По думите му то се дължи ...

17 окт. 2021 | 21:08

Искра Михайлова в Бяла Слатина: Бойко, твоята паяжина започва да се разкъсва вече!

Искра Михайлова в Бяла Слатина: Бойко, твоята паяжина започва да се разкъсва вече!-1634492680.jpg

Оттук нататък всичко зависи от нас, българите. Бойко Борисов не може да бъде ...

17 окт. 2021 | 20:43

Кой лъже? Крум Зарков или харвардите?

Кой лъже? Крум Зарков или харвардите?-1634498906.jpg

Крум Зарков определи като невъзможни срещи между него и бившите двама министри ...

17 окт. 2021 | 22:21

Атлантици: Шамар за Радев от САЩ, американският министър на отбраната Лойд Остин ни подминава

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин ще посети Грузия, Украйна и Румъния. И ще пропусне България-1634497156.jpg

А сега хората на президента се опитват да ни продават мантрата, че заради ...

17 окт. 2021 | 21:57