Президентът отрече да се обмисля въвеждането на полицейски час

Доналд Тръмп смята, че вирусът ще отшуми най-рано през юни

603 | 17 март 2020 | 10:40

Въпреки че Федералният резерв предприе мерки, за да си върне доверието на инвеститорите, идексът Dow Jones продължи да се срива и падна с 3 хил. пункта или 13% на 16 март


Белият дом препоръчва на американците да избягват всички събирания на повече от 10 души на едно място поне в следващите 15 дни, а президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази мнение, че вирусът ще отшуми най-рано около юни или август, предават The Voice of America и Агенция "Фокус".

Тръмп заяви, че ще е най-добре, ако американците останат по домовете си, провеждат домашно обучение и лекции, избягват да пътуват и спрат да посещават, поне за този срок, барове и други заведения.

„Докато се борим с вируса, всеки един от нас има жизнено важна роля в спирането на разпространението му“, каза той по време на брифинг пред репортери. Тръмп отрече да се обмисля въвеждането на полицейски час.

Попитан колко дълго ще продължи кризата, Тръмп предположи, че епидемията изцяло ще е отшумяла около юли или август, но не е изключено това да се случи и по-късно.

Нормалният живот в САЩ беше рязко прекъснат от мерките за борба с COVID-19 в страната, които, както и на други места, включват затварянето на бизнесите в много щати, което пък от своя страна доведе до срив в цените на Уол Стрийт.

Въпреки че Федералният резерв предприе мерки, за да си върне доверието на инвеститорите, идексът „Dow Jones” продължи да се срива и падна с 3 хил. пункта или 13% на 16 март – най-лошият резултат за него от началото на епидемията.

„Пазарът ще бъде (отново) много силен веднага след като се отървем от вируса“, заяви Тръмп, попитан за индексите по време на брифинга.

Федералният резерв, централната банка на САЩ, на 15 март извърши извънредно намаляване на лихвите си, като ги свали почти до нула заради притесненията, че коронавирусът ще удари корпоративните печалби по целия свят. Въпреки този ход обаче пазарите в Азия продължиха да се сриват ден по-късно, което беше предизвестие и за това, което се случи след часове и на Уол Стрийт.

Тръмп и неговият икономически съветник Лари Къдлоу загатнаха, че страната може и да се е насочила към рецесия.

„Няма спор, ще има предизвикателства. Няма да поставям етикети още“, каза Къдлоу, попитан по тази тема от VOA. Според него, макар че статистиките от първото тримесечие ще са „наред“, тези от второто могат да са „съвсем различни“.

Къдлоу разкри, че администрацията обмисля да предложи на компаниите, които местят своята дейност от Китай в САЩ покриване на всички разходи по този процес. Той обясни, че това предложение още не е одобрено от Тръмп.

 


От категорията

Джонсън с емоционално писмо до британците: Моля, настоявам, останете си в къщи! Спасете живот!

Джонсън с емоционално писмо до британците-1586208886.jpg

"Зная, че много от вас ще бъдат дълбоко разтревожени относно финансовия ...

7 апр. 2020 | 00:30

Урсула фон дер Лайен: България показва, че солидарността все още е в сърцето на ЕС

-1473342982.jpg

Никога няма да забравим, че България изпрати защитно облекло на Австрия. Всичко ...

7 апр. 2020 | 06:43

То ще продължи един месец

Обявиха извънредно положение в Токио и още 6 области в страната

-1583919271.jpg

Тази мярка не означава пълно блокиране, наблюдавано в други части на света, но ...

7 апр. 2020 | 12:18

Турското правителство ще плаща 60% от заплатите на служителите на фирми, засегнати от Ковид-19

-1585036388.jpg

Сумата, в размер между 1752 и 4381 турски лири (260 и 650 долара) ще бъде ...

7 апр. 2020 | 12:10

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борко Димитров


17 март 2020 | 10:57Добре, че имаме такъв виден медицински специалист за световен лидер! Браво бе, Дони! Ти, Суави Трифонов и Миуе Китич, сте веуики!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.