Снимка Нова телевизия

От служебно правителство и избори не ни е страх, категоричен е той

Дончев: Бихме дали знакова подкрепа на Трифонов, ако не му достигат 3-4 гласа

6256 | 8 апр. 2021 | 08:29

Целта е страната да не отиде към хаос, обясни вицепремиерът


Политиката е носене на отговорност и управление на конкретни сектори и системи, в един момент на цялата държава. Безотговорно би било да кажем, че нямаме достатъчно парламентарен ресурс, и да не предложим правителство. Какъв ще е съставът му – има много възможности, когато дойде времето да го научите, ще го научите.

 

Това заяви вицепремиерът и считан за втори човек в ГЕРБ Томислав Дончев.

 

Добрите политици обезателно са експерти в нещо, добави Дончев. Що се отнася до това дали ГЕРБ ще подкрепи правителство с мандат на партията на Слави Трифонов, отговорът беше, че най-важното е България да има стабилно правителство, което да работи. Още сме в пандемия, трябват нови мерки за подпомагане на бизнеса, напомни Дончев пред Нова телевизия.

 

Ако на едно правителство не му достигат 3-4 гласа, бихме дали подкрепа, посочи още той, но с уточнение, че след формиране на такова правителство ГЕРБ ще е в опозиция и е "напълно възможно" скоро след това да има служебно правителство.

 

"Моля на това да не се гледа като мечешка услуга – не бива в един момент всички политически сили да изглеждат като разсърдени деца, които не могат да предизвикат нищо", добави Дончев.

 

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов обяви, че е готов да даде 10 депутати в подкрепа на правителство на Слави Трифонов. За вариант ГЕРБ да подкрепи друго правителство, извън мандат на Слави Трифонов,

вицепремиерът счита, че тогава има твърде малко парламентарен ресурс.

 

Да, може и "Изправи се! Мутри вън!" да получат третия мандат - за мен политическа сила с подкрепа 5% е повече от странна, заяви той. "Зависи" - така Дончев отговори на въпрос дали ГЕРБ би подкрепила правителство на "Демократична България" при трети мандат.

 

Същевременно Дончев напомни, че вече е чул доста приказки как ГЕРБ била изметена от властта – чудесно, времето на приказките свърши, да управляват. Щом всички са спечелили и са ни измели от властта, защо г-н Иванов не се върне като правосъден министър, г-жа Нинова да се върне като икономически министър, г-жа Манолова да е социален министър и да управляват, каза Дончев.

 

"Който иска, да ревизира – нека се проверява, нека се ревизира", допълни той. И изрази предположение, че може да стане като в парламента при управлението на Орешарски – един куп временни комисии.

 

Попитан за репликата за "чакалите", които чакат, ако първият в изборите бъде изолиран, Дончев заяви, че премиерът имал предвид какво би станало, ако преследват и освиркват други политически сили, което досега не е ставало.

 

На въпрос дали ГЕРБ е готова да е яростна опозиция, с бунтове и протести, Дончев отвърна, че „не сме организация, която организира бунтове и протести”.

 

Може, ако е необходимо – така вицепремиерът коментира дали може ГЕРБ да направи протест, контрапротест и че имало 100 000 поддръжници на партията на Бойко Борисов, някои от които много революционно настроени.

 

От служебно правителство не ни е страх – през 2017 година предсрочните парламентарни избори бяха организирани от служебно правителство, назначено от президента Румен Радев, заяви вицепремиерът. И не видя в думите на Борисов за Велико народно събрание страх именно от служебно правителство.

 

Щом се мисли, че животът на този парламент ще е къс, защо да не поставим важните въпроси – президентът Радев каза, че ще внесе свой проект за промяна на Конституцията в следващия парламент, това е следващият парламент, напомни Дончев.

 

Може да водим разговори с всички – така Дончев коментира дали ГЕРБ е готова да подкрепи съдебна реформа, по отношение на главния прокурор и смяната на Иван Гешев.

 

"Единствено има консенсус от конституционна реформа – каква да е тя е въпрос на разговори", каза той. Ако тези избори бяха проведени мажоритарно, вероятно щяхме да имаме 60% подкрепа в парламента, коментира още Дончев. „Темата какви изборни права да бъдат гарантирани на българите в чужбина е много важна”, продължи той и напомни, че България е от малкото държави, които давали на гражданите си в чужбина да гласуват.

 

Дончев призна, че имало наказателен вот и видя различния вот от чужбина спрямо този в България като следствие на картина, рисувана през социалните мрежи и медиите, а не на лично впечатление.

 

Не мисля, че г-н Борисов и г-н Трифонов са говорили след изборите, уточни вицепремиерът, включително и при въпрос дали през Любен Дилов-син е говорено с Трифонов. Според него, нормално е след избори всеки, влязъл в парламента, да бъде поздравен. "В нормална политическа среда трябва да има комуникация между всички. Политиката не е надвикване", каза Дончев.


Дончев поиска да стане ясно, че подкрепата към Слави Трифонов, ако не му достига малко за съставяне на правителство, не е следизборно съглашение или коалиция. 


„Непоискани дарове не трябва да се носят. Ако някой не иска подобна подкрепа - няма да я получи. Това беше жест, знак в посока усилията България да има стабилно, легитимно правителство, с ясна парламентарна подкрепа. Моля да не се чете като някакъв вид следизборно съглашение, коалиция или нещо подобно”, категоричен беше вицепремиерът.От категорията

Борисов влезе в "Пирогов" за ЯМР след контузия, оперират го по спешност в друга болница

Снимки: Фейсбук-1618844691.jpg

В "Пирогов" премиерът в оставка е преминал ядреномагнитен резонанс и ...

19 апр. 2021 | 18:04

Президентът Радев връчва мандата на ГЕРБ утре в 13.00 часа

-1615189309.png

Председателят на ПГ на партията Десислава Атанасова обяви, че ще се яви в ...

19 апр. 2021 | 17:54

ГЕРБ прецака партията на Слави Трифонов: Внесе законопроект за мажоритарния вот

ГЕРБ прецака Слави Трифонов: Внесе законопроект за мажоритарния вот-1618844500.jpg

Още миналата седмица депутатите на ГЕРБ обявиха, че ще внесат своето ...

19 апр. 2021 | 17:46

Радев пред ИТН: С гласа си българските граждани отредиха отговорна роля на "Има такъв народ"
(Видео)

Радев към ИТН-1618816597.png

Аз не искам да се превръщам в човек, който предсказва какво ще се случи. Това ...

19 апр. 2021 | 10:07