България не проявява обичайния скептицизъм по отношение на политиките за декарбонизация, смята той

Дончев: Най-големият дял от Националния план за възстановяване е насочен към зелените политики

1734 | 1 дек. 2020 | 11:19

Изкуството тук е да управляваме рисковете по такъв начин, че да минимизираме, да смекчим негативните ефекти от зелената трансформация и в същото време да използваме всички възможности, коментира вицепремиерът


България не проявява обичайния скептицизъм по отношение на политиките за декарбонизация. Това каза по време на онлайн конференция на тема „Политиката по климата и „Зелената сделка“ - предизвикателства и възможности“ вицепремиерът Томислав Дончев, предаде Агенция „Фокус“.

 

„Истината изисква да признаем, че от една страна това е чудесна възможност за Европа като цяло, за европейските икономики и общество, в това число и за българските общество и икономики. Наред с това той е свързан и с редица рискове: социални, икономически, дори политически. Изкуството тук е да управляваме рисковете по такъв начин, че да минимизираме, да смекчим негативните ефекти от зелената трансформация и в същото време да използваме всички възможности“, допълни Дончев.

По думите му България развива зелени политики от десетилетия, още преди да се заговори за „Зелената сделка“. „Милиарди са инвестирани в темата „Енергийна ефективност“ във всякакъв вид инфраструктура, включително в индустрията. Публични, частни, обществени сгради, подмяна на машинния парк. Тази политика ще продължи с увеличаващо се темпо“, увери вицепремиерът.

Той изтъкна, че най-големият дял от Националния план за възстановяване и устойчивост е насочен именно към зелените политики.

 

Дончев открои като една от важните теми енергийния преход в регионите с въглищна електроенергия. „Европейската комисия е излязла с три пилотни района, които ще бъдат обект на целенасочено подпомагане от Фонда за справедлив преход: става дума за областите Перник, Кюстендил и Стара Загора. Имаме споразумение с ЕК да използваме ангажирани от тях експерти, които да ни помогнат в изработване на регионалните планове за справедлив преход, като това трябва да се случи до септември догодина“, отбеляза вицепремиерът.

Ще бъде грешка, ако обвързваме политиките по декарбонизация и зеления преход само и единствено с енергетиката, каза още Томислав Дончев.

„Предстоят ни поне още няколко важни разговора, които е добре да започнат веднага. Темите „Земеделие“, „Транспорт“, „Традиционни индустрии“. Колкото по-рано влезем в тези разговори, толкова по-малко неприятно изненадани ще има“, подчерта той.


От категорията

Премиерът: Твърденията, че след мораториума цените ще скочат, са "чиста пропаганда и глупости"

-1641972526.jpg

„Темата се използва, за да се предизвика чувство, че правителството не си върши ...

16 ян. 2022 | 12:19

Бучковски: Първият негативен сигнал беше отказът на БПЦ да бъде призната за църква-майка на МПЦ

Владо Бучковски Кадър: БНТ-1642355066.jpg

За да се решат проблемите на българите в РСМ, трябва да се смени съзнанието, не ...

16 ян. 2022 | 19:42

От 1 февруари: Зелените сертификати над 9 месеца без трета доза са невалидни за пътуване в Европа

-1641405740.jpg

Засега серификатите, издадени след поставяне на трета доза, няма да имат срок ...

16 ян. 2022 | 20:40

Титаничен сблъсък! Д-р Симидчиев и доц. Мангъров в остър спор за зелените сертификати
(Видео)

Д-р Симидчиев и доц. Мангъров влязоха в остър спор за зелените сертификати Кадър: Нова тв-1642357016.jpg

"Зелените сертификати са опасни и ненужни. Този, който има сертификат и е ...

16 ян. 2022 | 20:16