АБВ получи горчив урок след президентския вот

Доц. Александър Маринов: Избирането на ген. Румен Радев за президент е събитието на 2016 година

7571 | 27 дек. 2016 | 13:45

БСП трябва много разумно и внимателно да прецени състоянието и перспективите си, за да не се подлъже, смятайки, че успехът на ген. Румен Радев механично ще се пренесе в нейна полза при предсрочните парламентарни избори, казва политологът


-Доц. Маринов, каква беше политическата 2016 г.?

 

-Годината беше бурна и изпълнена с изненади. Тази година показа, че по-дълбоките процеси в обществото неминуемо си проправят път, дори това да водеше до ситуации, в които политическата класа беше изненадана и неподготвена. Макар 2016 г. да започна с известни турбуленции в управляващата коалиция, свързани с окастрената конституционна реформа, дистанцирането на ДСБ от управлението и т.н., повечето прогнози в бяха за това, че годината ще протече в същото русло - че това управляващо мнозинство и най-вече най-голямата партия в него са доста стабилни, включително защото няма кой да отправи по-сериозно предизвикателство към тях.

 

Дълго време се смяташе, че президентските избори ще минат чисто протоколно и просто ще прибавят поредна точка към победите на ГЕРБ и Бойко Борисов. Виждате, че годината завърши в съвсем друго русло, със съвсем други резултати и перспективи. Най-важното, което ще трябва да запомним през тази година е, че за да предвидим и разберем политическите процеси, трябва не да се плъзгаме по повърхността, а да се опитаме да погледнем по-надълбоко в обществото. Предназначението на политиката е да решава проблемите на обществото и хората. Не ги ли решава, започват други процеси и промени, дори когато нещата изглеждат съвсем под контрол.

 

-Кои събития бихте откроили като най-важни за обществено-политическия живот на страната?

 

-Ако говорим за вътрешнополитически събития, има няколко, които трасират начина, по който завърши годината. 2016 г. започна със задълбочаване на пукнатините в управляващото мнозинство. След това БСП смени ръководството си в един доста драматичен Конгрес и с доста сложни комбинации. След това ГЕРБ реши да покаже, че когото и да издигне, той ще спечели и в този смисъл дълго време съвсем демонстративно бави топката. Едно от най-важните събития на годината беше номинирането на ген. Румен Радев за кандидат на БСП, разбира се, и неговата победа. Без номинирането и подхода към кандидатурата нямаше да има и победа. В общи линии логиката на 2016 г. е на нарастваща тенденция, взаимно влияние на различни събития и процеси, към промяна. Тя ще продължи според мен и през следващата година.

 

-През май 2016 г. бяхме свидетели на прецедент в БСП, тъй като бе избран нов лидер на партията в лицето на Корнелия Нинова, а не действащият председател, който също бе кандидат в надпреварата. След тази промяна накъде пое БСП?

 

-Първо искам да кажа, че това не е прецедент. Има няколко случая преди това, когато не е бил избран действащият лидер. Друг е въпросът, че в дадения случай действащият лидер се постара и бори докрай, за да спечели. Самият избор на Корнелия Нинова беше резултат на едни много сложни комбинации и договорки на лобитата в БСП. Тогава бях доста скептичен, но Нинова успя да направи няколко силни хода, сред които отново бих изтъкнал номинирането на ген. Радев.

 

Този ход, а също така и доста интелигентната кампания на президентските избори, е голям актив лично на Нинова и на БСП. Партията трябва много разумно и внимателно да прецени състоянието и перспективите си, за да не се подлъже, смятайки, че успехът на ген. Румен Радев механично ще се пренесе в нейна полза при предсрочните парламентарни избори. Не може да се отрече, че БСП не просто събра нови гласове или си възстанови стари избиратели, а придоби самочувствие и импулс на надежда, който беше тотално загубен. Вие си спомняте колко години подред БСП губеше. Това е много потискащо за една партия. Тази победа е знак, че БСП би могла да потегли във възходяща посока. Искам веднага да направя уговорката, че оттук нататък ще проличи способността на ръководството на БСП и на Корнелия Нинова да ръководят процес на изработване на нова убедителна управленска програма, да развият собствената си идентичност като лява партия и да разширят диалога и откриването към обществото, което се случи при президентските избори. Това не е гарантирано, а са добри възможности, но тепърва трябва да бъдат използвани.

 

-Показа ли зъби БСП като опозиция, как оценявате активността й в парламента?

 

-Може би тази метафора е интересна, но не е достатъчно цялостна. Не е достатъчно да се показват зъби. Даже смятам, че за опозицията не е достатъчно да хапе. Хапането на управляващите може да носи някакви политически точки. Въпросът е обаче как опозицията първо се бори да коригира грешките на управляващите, за да подпомогне решаването на проблемите на хората, и второ какви поуки вади за себе си. В този смисъл смятам, че не просто трябваше да показва зъби, а много внимателно да гледа, да си вади поуки и да се готви. Затруднявам се да отговоря докъде е стигнала БСП в този процес. Все още не сме имали възможност да го видим. Засега БСП главно остава на нивото на острото опозиционно и критично говорене, което е част от политическата игра, разбира се. Тепърва ще видим дали има нещо повече от говоренето. Това е много важно за БСП, тъй като без сериозни и нови политики и лица трудно може да се надява да спечели властта.

 

-Може ли да говорим все още за криза в БСП предвид победата на ген. Румен Радев на президентските избори и засилената й активност като опозиция?

 

-Засега кризата е преодоляна, ако разглеждаме като кризисно положението в началото на годината. Кризата е преодоляна и има възходяща тенденция. Ако възможностите на тази тенденция не бъдат използвани и БСП не се представи убедително на парламентарните избори, разочарованието ще е силно и тогава е възможно хлътването в нова криза.

 

-Защо се провали диалогът в лявото за президентските избори и как този провал ще се отрази на по-нататъшните отношения в това политическо пространство?

 

-Ако става дума за конкретната ситуация с президентските избори, диалогът се провали заради непремерените претенции на по-малките леви партии, най-вече на АБВ и заради желанието на някои други да се правят на не леви. Видя се, че едното и другото доведе до провал. Стремежът на Татяна Дончева да покаже, че е нещо нито ляво, нито дясно, я изтласка в периферията. АБВ получи един горчив урок, че все пак всеки трябва да си знае мястото според реалните си възможности. Партията искаше да бъде равнопоставена на БСП, което очевидно не беше логично и не беше и справедливо предвид съотношението между двете. Тук се абстрахирам от това кой от кого се е отделил и т.н. лично смятам обаче, че имаше единение на левите избиратели. На този етап това бяха привлечени и други избиратели.

 

Този процес според мен ще продължи и голяма отговорност на БСП е да ги привлече с убедителна програма за управление. От друга страна това е вече въпрос на голямо политическо търпение и майсторство - да бъдат привлечени, да не бъдат показно наказвани по-малките леви формации, които се провалиха. Ръководителите на последните допуснаха грешки, някои от политиците им се държаха много арогантно на президентските избори. Типично беше поведението на Ивайло Калфин, който беше по-агресивен към Румен Радев, отколкото дори Цецка Цачева. Каквото е било - било. Оттук нататък въпросът е личните взаимоотношения, които традиционно са много силни в българската политика и в левицата, да не пречат на консолидирането на лявото политическо пространство. Това вече зависи най-вече от способността да се предложат ясни, привлекателни и осъществими програми, послания най-вече в светлината на предстоящите предсрочни избори.

 

-През 2016 г. АБВ оттегли подкрепата си от правителството на Бойко Борисов, повече плюсове или минуси донесе това решение на партията?

 

-Това решение беше неизбежно предвид ясното развитие на процесите. АБВ се вмъкна във властта. Смяташе, че ще извади някакви дивиденти от това, но се видя, че извади само пасиви и трябваше да се спасява положението. Както влизането на АБВ във властта, така и излизането беше неубедително. Според мен една от причините АБВ да се представи по-слабо е това, тъй като излизането и разграничаването не беше убедително за по-широките обществени слоеве, включително и поради факта, че някои от ръководството на АБВ като Ивайло Калфин до последно настояваха, че това е било много добро участие и че са били свършени много добри работи, което също отслаби позицията на АБВ. Смятам, че АБВ допусна грешка като се напъха във властта преди две години, защото загуби претенциите си за лява партия. Тази всеядност и апетит за власт винаги завършва зле.

 

-Лидерът на АБВ Георги Първанов обяви, че ще се оттегли от председателското място, какво бъдеще чертае това на партията?

 

-Той постъпва правилно, тъй като все някой трябва да поеме отговорност. Освен това той е достатъчно опитен и разбира, че всички тези пасиви натежават и за него лично. Съмнявам, че Първанов ще се отдръпне от политиката. Той ще бъде така да се каже зад кулисите, в сянка. Предполагам, че ще лансира някой свой доверен човек. Тук обаче не е въпросът само за мястото, което заема Първанов, а за начина, по който се прави политика. Смятам, че там има големи проблеми. Дали ще е с Първанов или без него, ако АБВ върви в това русло, не смятам, че партията я очакват кой знае какви перспективи.

 

-БСП също се обяви за промяна в партията вътре в себе си, ще успее ли да се случи тази промяна и как се възприема мандатността на депутатите, която се предлага като промяна в устава на партията?

 

-Много е трудно тази промяна да се извърши в такива кратки срокове предвид предсрочните избори. Предполагам, че има две възможности или да се натисне, да се настоява това да се случи или ще предизвика определени трусове. Тук не е става въпрос само за тези, които ще бъдат обидени, засегнати, ощетени и ще работят в обратната посока. Проблемът е, че не е толкова лесно да се подмени депутатският корпус на една партия или голяма част от него за такъв кратък период от време. Ако гледаме световната практика, такова нещо няма. Много е рядко за депутатските мандати да има партийно и уставно ограничение. Разбирам, че по този начин Корнелия Нинова иска да разчисти ръководните среди на партията, което само по себе си е добро решение, стига наистина да бъдат „изчистени“ тези, които пречат, нямат принос и са в тежест и да бъдат привлечени по-добри. Ако бъдат привлечени същите, но с различни имена, ползата няма да е никаква. Процесът няма да е толкова лесен и със сигурност не може да бъде бърз и се усложнява от обстоятелството, че предстоят предсрочни и много важни за БСП избори.

 

-Какви са прогнозите ви за 2017 г., колко партии и кои ще успеят да влязат в парламента, какви коалиции са възможни?

 

-Това е много сложно да се прогнозира. Особено какви коалиции са възможни. Ако допуснем, че няма да има сериозни нови играчи, т.е. че няма да влязат например Марешки или формация под егидата на Слави Трифонов, най-вероятно представителството в парламента ще се редуцира. Напълно възможно е да имаме подредба в следния ред: БСП, ГЕРБ, „Обединените патриоти“ и ДПС. Това е съвсем реалистична възможност, тъй като АБВ е в лоша кондиция, Реформаторският блок е тотално разгромен и разпадащ се. Новият проект на ДСБ и Христо Иванов няма достатъчно време, за да набере съответната скорост. Другите, които са различни и свободноплаващи единици в парламента, също няма как да разчитат да попаднат отново там.

 

Възможно е парламентът да е съставен от по-малко партии, което обаче няма да доведе до стабилност, защото те се изключват на кръст. Ясно е, че патриотите няма как да бъдат заедно с ДПС, както и ГЕРБ трудно би се захванала с ДПС. БСП има голяма обица на ухото, така че ако остане такъв формат не е изключено под напора на определени обстоятелства отново да се възроди идеята за голяма коалиция на БСП и ГЕРБ, за която ние сме говорили с вас в началото на годината. Особено, ако ГЕРБ се промени, в това число защо да не мислим нещо, което за всички нас изглеждаше доскоро невъзможно - ГЕРБ без Бойко Борисов.

 

Съвсем друга обаче ще бъде картината, ако в парламента успеят да влязат една или две от партиите от новата вълна. Това ще е много трудно, тъй като нито Веселин Марешки, нито Слави Трифонов имат време да организират и регистрират нова партия.

 

Това е един труден и бавен процес, включително поради особеностите на съдебната регистрация. Разбира се, винаги могат да ползват някаква партия носител и по този начин да участват. Това ще усложни още повече картината, тъй като се вижда, че Марешки определено е свързан с ГЕРБ. Ако той влезе вътре, ГЕРБ ще има една възможност повече. Ако Трифонов влезе, нещата са доста неясни, тъй като едва ли това ще бъде представяне в мащаба съизмерим с резултатите от референдума. Каква политика ще водят те, никой не може да каже. Може да се получи една сложна картина на взаимно блокиране със сравнително по-малко партии. При всяко положение моята прогноза засега е, че следващият парламент ще бъде не по-малко, а може би и повече затруднен при излъчването на стабилно и работещо управление на страната, което да решава най-острите проблеми.


Пред радио "Фокус"


От категорията

Радев пред УНСС: Да включим прожекторите! Да осветлим процесите в държавата! (пълен текст)

Снимка: Прессекретариат на държавния глава-1523886610.jpg

Прокуратурата и съдът имат последен шанс да върнат доверието в тях и в България ...

16 апр. 2018 | 16:08

Проф. Иво Христов за ударите в Сирия: Видяхме атракция, която устройва всички!

Проф. Иво Христов
Снимка БНТ-1523885324.png

Т.нар. „международно право“ отдавна няма и стойността на хартията, на която е ...

16 апр. 2018 | 16:27

Антон Кутев: Цветанов прекалено много свикна с властта

-1522042699.png

Не е важно дали ще се явим на избори и дали ще ги спечелим. Важното е, ако ги ...

22 апр. 2018 | 09:54

Пропуснатите в дебата проблеми в отбраната и политическата слепота

-1472586819.jpg

България все още заема 67-о място сред 125 държави в класацията на военните ...

22 апр. 2018 | 09:49

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Николай Колев


28 дек. 2016 | 11:22Г н партийно Дьонме, а разкажи за приноса на Румен Радев, за да го изберат? Май че няма! Ако изключим баджанака му Свиленски в ръководството на БСП. В началото човекът изока, ама Ниновица бързо му затвори устата!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


фильо


28 дек. 2016 | 09:02събитието на 2016 г е провалът на герб на президентските избори и натрапената ни от тях злополучна кандидатка


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018