Хора като министрите Митов и Ненчев давали мило и драго да останат, твърди той

Доц. Александър Маринов: Финансови интереси стоят зад идеята за нов кабинет в това НС

5881 | 19 дек. 2016 | 10:59

Резултатът от нов кабинет в този парламент няма да е добър нито за участниците в спектакъла, нито за държавата, смята политологът


Резултатът от нов кабинет в този парламент няма да е добър нито за участниците в спектакъла, нито за държавата. Това заявява в интервю за радио "Фокус" политологът доц. Александър Маринов.

Според него става дума за изкуствено удължаване на агонията на този парламент.

Доц. Маринов припомня, че реформаторите не могат да се понасят помежду си, но удължаването на живота на 43-ото Народно събрание съвпада и с интересите на президента Росен Плевнелиев.

Зад идеята в този парламент да има още едно правителство стоят финансови интереси, убеден е той. От друга страна хора като министрите на външните работи и на отбраната Даниел Митов и Николай Ненчев давали "мило и драго", за да останат, смята Маринов.

 

Ето цялото интервю на доц. Маринов:

 

- Ще се разберат ли ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт? Ще има ли подкрепа за ново правителство, кой ще оглави новия кабинет и кои ще бъдат министрите в него? Промените в изборното законодателство ли са единствената причина за удължаване живота на този парламент? Всички актуални политически теми ще коментираме в следващите минути с политолога доц. Александър Маринов. Добро утро, доц. Маринов!
- Добро утро!

 

- Доц. Маринов, в последните дни вероятността за подкрепа и за нов кабинет доста варира. От нула процента, според министър Горанов, до двайсет процента според Цветанов. Вчера вицепремиерът Томислав Дончев пък спомена за една частична подкрепа с хоризонт от няколко месеца. В пресата пък тази сутрин четем, че кабинет ще има с 10 опорни точки и приоритети. В крайна сметка какво ще бъде според вас крайното решение и най-важното, каква ще бъде цената за тази подкрепа, aко има такава?
- Както виждате и вие самата използвате проценти, цена и т.н., според мен дълбоко в основата на всички тези маневри са сметки и то съвсем материални, финансови сметки. Става дума за големи финансови интереси, които диктуват на определени фактори да продължат живота на това управление за още известно време. Трябва да сме много големи наивници, за да мислим, че тези участници в шоуто, което ни се представя, с малки изключения, разбира се, са се загрижили за изборното законодателство и за стабилността на държавата. Всички, дори и доста семплите хора, които населяват този парламент, в мнозинството си са наясно, че ново изборно законодателство в този смисъл, за който говорят и отлявo, и отдясно, най-вече отдясно, не може да се случи за две седмици или за месец. Това само във фантазиите на Бойко Борисов може да го има. Ще останат един месец, ще направят нов закон. Това изисква месеци, а може би години много сериозна, внимателна, експертна работа и постигане на съгласие извън рамките на някакво минимално мнозинство. Така че въпросът не е за някакви големи обществени потребности и опорни точки, които да изразяват реални публични интереси. Въпросът е за един списък от сметки, материални, финансови, политически за някои, разбира се, защото виждате, че Реформаторският блок вече е с единия крак в небитието, той е на командно дишане. Той няма да влезе в този си състав и съставките му няма да влязат в следващия парламент, когато и да бъде той. Така че става дума за едно изкуствено удължаване на агонията на този парламент, защото знаете, че те не могат да се понасят помежду си, пък камо ли да изпълняват някакви големи приоритети. Това съвпада с интересите, съвсем елементарните и разбираеми човешки интереси на президента Плевнелиев, който иска да си спести мъката и униженията да се опитва да съставя служебно правителство за един месец. И поради това той подпомага тази цялата суетня. Вижте, в края на краищата може и да стане, не е изключено. Обаче резултатът от това няма да е добър нито за участниците в спектакъла, нито за държавата.


- В този списък с интереси, както го нарекохте вие, участва ли условието на патриотите за минималната пенсия, участва ли антикорупционният закон, кои ще бъдат тези точки и приоритети, около които ще бъде постигнато съгласие?
- Вижте, това са искания, които имат публичен ефект, предизборен ефект. Виждате, че има големи противоречия по тези въпроси. Така че срещу увеличаването на пенсиите са ГЕРБ, срещу антикорупционния закон са Патриотичният фронт. Дори сега, условно казано, да си стиснат ръката, те няма да го направят дефакто. Ще се състави едно правителство, ще работи един-два месеца, ще разпределят още каквито пари има, набелязали са да разпределят и след това ще се скарат и ще се разпаднат. Така че всички тези и други точки, които може да са записани и да звучат добре, няма как да се случат, защото имаше вече две години да се случат, а те не се случиха. Защо да се случат сега? Няма никаква логика.


- Казвате, че хоризонтите във времето на един такъв кабинет ще бъдат твърде кратки, но все пак кой ще оглави това? Ако не е Борисов, възможно ли е в този нов кабинет да се повтори част от състава на сегашния?
- Ами не мога да ви кажа сега. Със сигурност има хора, които биха дали мило и драго да останат, като Митов и Ненчев. Обаче няколко пъти от ГЕРБ заявяват, различни хора, въпреки че те си менят мнението по три пъти на ден, различни фактори от ГЕРБ заявяват, че няма да има премиер и няма да има министри, членове на ГЕРБ в този кабинет. Което означава, че една голяма част от представителите на ГЕРБ ще бъдат изтеглени, ако може да се вярва на думите им. Не знам кой ще бъде министър-председател. Аз съм сигурен, че в парламента ще намерите достатъчно мераклии за министър-председател и за министри. Но не това е въпросът. Дори не е до личностите. При такава политическа конструкция, които и да са личностите, нищо не могат да постигнат. Да не говорим, че сериозен политик или сериозен експерт в такава формула няма да се включи.

 

- Търсенето на подкрепа сега от ГЕРБ как може да бъде пренесено на сцената на едни предсрочни избори? Изобщо с какви шансове влизат десните формации в една предсрочна кампания, възможни ли са размествания и вътре в рамките на Реформаторския блок?
- Аз споменах преди малко, че за мен Реформаторският блок е приключена история, не бих казал кауза, тъй като не мога да открия кауза там. Сега те правят някакви опити, не случайно един колега беше написал, че най-доброто им решение е да се разпуснат и да се влеят в ГЕРБ, поне една част от тях. Те нямат никакви особени шансове и това е очевидно. Те се чудят как да се спасяват сега и една част от по-умните гледат да се дистанцират от този резил. Вижте например, че партията на Кунева доста оглушително мълчи по тези въпроси и от този процес. Що се отнася до ГЕРБ, ако приемем, че е дясна партия, все пак е във формата ЕНП, те се опитват всячески да се задържат на повърхността, да спрат спада, който започна далеч преди президентските избори. Но според мен те са избрали съвършено погрешен път. Бойко Борисов е решил да говори неща, които смята, че се харесват на хората, в случая за мажоритарното гласуване, но това няма да им реши проблемите. Тъй като основните проблеми на ГЕРБ са вътре в самия ГЕРБ и в начина, по който ГЕРБ прави политика, не толкова говорене. Така че очевидно десните са преценили, условно казано, че те имат изгода малко да забавят ситуацията. За мен е любопитно донякъде поведението на Патриотичния фронт, тоест на обединените патриоти, които не би трябвало да се заблуждават, че имат полза от забавяне. Забавяне плюс участие в такава схема според мен ще им изяде актива, който те натрупаха в предишната половин година. Но по някакви причини те са решили да го правят и защо – не знам. Въпреки че и там вече виждате има определени нюанси.


- А едно забавяне, ако се състави правителство, едно отлагане на избори трябва ли да притеснява БСП?
- Според мен не. Според мен БСП има нужда от време да свърши един куп неща, а това време няма да стигне дори ако се забавят изборите с няколко месеца. Защото те сега започват опити за вътрешна промяна, които като замисъл са ясни и не бих казал, че са лоши. Но те изискват време, изискват определено прецизиране, там има рискове, защото не е толкова просто и лесно да се поднови голяма част от депутатският корпус, ако това се случи. Предстои конгрес на БСП, там очевидно също ще се случат разни работи. Тоест БСП не бива да има илюзията, че на инерцията, на крилете на победата на Румен Радев ще има някакво гарантирано много силно представяне. БСП има един прекрасен шанс, има, разбира се, заслуги за този изборен резултат и победата на Радев, но това е само възможност, която може да бъде оползотворена, може и да не бъде. Така че аз не виждам логика БСП да натискат властта към бързи избори. По-скоро тяхната позиция е политическа. Тя е правилна, че всичко, което се случва, е една шашма, една пародия, която няма как да бъде полезна за страната. Това е вярна, но това е тактическа позиция, това не е генерален „Козлодуй“.

 

- Докато реформатори, ГЕРБ и Патриотичният фронт продължават разговорите и остава все пак под въпрос дали ще има подкрепа и ново правителство, стана ясно, че новоизбраният президент Румен Радев все пак се подготвя за състав на едно служебно правителство. Какъв трябва да бъде този служебен кабинет, ако се стигне до него, разбира се, ще видим ли в него познати лица?
- Какво ще видим в него, аз не знам, това знае вероятно само Радев и една група хора около него, близки. Но при всяко положение мога да кажа моето мнение какви би трябвало да бъдат. Първо, това е първият политически акт на новоизбрания президент. Знаете, че първото впечатление е много силно, макар че последното е най-важно. Тоест това трябва да бъде екип от хора, които да бъдат убедителни пред обществото, да бъдат убедителни като професионални качества, като авторитет, като почтеност. Хора, които не просто са назначени от президента, а работят заедно с него не просто за осигуряване на стабилността на държавата и за подготовка на изборите. Вижте, това служебно правителство ще работи в по-различни условия, вътрешни и външни. Съвсем не е изключено следващият парламент да бъде такъв, че доста да се затрудни при излъчването на ново правителство. Тоест това служебно правителство, назначено от Радев, може да остане по-дълго време в една много тежка обстановка. Следователно това трябва да са хора, които не са назначени чиновници, а хора с мисия, готови да поемат своя кръст във всичките условности на служебния кабинет. Това правителство ще определи в значителна степен, така да се каже, началото на ерата Радев, ако мога така да се изразя, по този начин. И поради тази причина трябва да бъде много подбрано. Да не включва хора, които са компрометирани по един или друг начин, и освен всичко останало трябва да бъде в много добър синхрон с екипа на новоизбрания президент в неговата администрация. Предполагам, че там също се извършват някакви подготвителни работи. Но за екипа на президента важат същите условия. Тоест те не просто трябва да му вършат работа, а трябва да бъдат част от влиянието, от авторитета, от възможностите да се реализират идеите на новия президент в обществото. Така че задачата му не е лесна, защото той имаше голямо преимущество, когато участваше в изборите, без да е част от системата, от политическата класа, но сега това също му дава възможности, но го изправя и пред рискове. Тъй като предполагам, че кръгът от хора, които познава лично или за които е добре информиран, не е толкова широк. Така че за него е труден период. Той показа според мен, че има качества и способности да решава трудни задачи. Какво ще се случи, ще видим след 20 януари.


От категорията

Акад. Георги Марков: Като я видя тази г-жа Захариева, настръхвам! Тя изобщо не е в час!

-1515930250.jpg

Искат да вкарат Македония в НАТО с моркова на Европейския съюз, но политиците ...

19 юни 2018 | 08:20

Йоаким Каламарис: Изборът на името Северна Македония е удар по православието

Йоаким Каламарис Снимка: Радио "Фокус"-1529506013.jpg

Ципрас е разрушител, ратификацията ще мине през парламента, но това ще бъде ...

20 юни 2018 | 17:45

Кеворк Кеворкян: Наивността българска

-1460718675.jpg

Ако бяхме по-пресметливи, а и търпеливи, ние трябваше да играем ролята на Гърка ...

20 юни 2018 | 22:09

Дойче Веле: Бъдещето на Ангела Меркел зависи от споразумението за мигрантите с България

Дойче Веле: Бъдещето на Ангела Меркел зависи от споразумението за мигрантите с България -1529480680.jpg

Ако германският канцлер не намери в рамките на Европейския съюз решение на ...

20 юни 2018 | 10:43

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.