Задължителна ваксинация у нас и сега има срещу редица зарази

Доц. Ангел Кунчев – един самотен, но разумен глас в пандемията. Къде са държавниците?

8073 | 14 септ. 2021 | 13:05

Френското чудо във ваксинацията стана не с призив, а с ясни мерки, предприети решително от Макрон. Последното място на България също се дължи на политиците. И на тънките им предизборни сметки


Гласът на доц. Ангел Кунчев звучи самотно, но много разумно в пандемията. За жалост, по всичко личи, че няма действащ политик, който да превърне предложенията му в задължения за българските граждани и да спаси провалената ваксинация в България.


Преди въвеждането на новите мерки през този месец държавният здравен инспектор поиска редица ограничения, като даде възможност и за прилагането на алтернативни варианти. Например - „преустановяване на групови посещения във фитнеси, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл спа) центрове, спа центрове (...), като се допуска само индивидуалното им ползване при 30% от капацитета и дистанция от минимум 1,5 м между посетителите.“
Алтернатива: до 50% от капацитета при допускане на лица със зелен паспорт и пълна имунизация на персонала. Подобни бяха предложенията му и за други места, където се събират много хора, като работното време на заведенията бе фиксирано до 22 часа.

 

Но тъй като над черновата на Кунчев се скупчиха тъмни облаци от люти закани за протести, официално бе приет по-мек вариант, а ресторантите получиха още един час за работа с клиенти, щедро отпуснат от министър Стойчо Кацаров.
И какво от това, че получиха?! Протестиращите пак се вдигнаха на крак, заведенията работят и след 23 часа, въпреки заповедта, а медийте правят репортажи оттук и оттам с ударни заглавия „бойкот на мерките“.

 

Това е реалната ситуация на фона на всекидневната статистика за растящ брой поразени от Делта варианта и починали българи и за печалното последно място по ваксинация в ЕС на огромна дистанция от повечето страни. Огромна! Докато България се върти около 20% ваксинирани, то държави като Гърция, Унгария, Италия, Франция, Германия, Испания, Португалия, Малта минават 70-80 дори 90%.

 

Сравнението показва, че България трябва да бие тревога и да обяви пълна мобилизация във ваксинационната кампания. Но не го прави. Вместо това комуникацията върви формално и на ниво лозунги. „Ваксинирайте се“, призовава всеки ден в ефир медик или политик. Но хората не се ваксинират, или образно казано, се ваксинират на час по лъжичка. Срокът на годност на нови и нови количества ваксини, които заплатихме, изтича, докато дежурно броим колко са починалите, колко са в болници или интензивни отделения.

 

„Ваксинирайте се“ помага точно толкова, колкото предупрежения от рода „Пушенето е опасно за вашето здраве“ или „Купуването и продаване на гласове е престъпление“.

 

А как го правят другаде?

 

Обширен материал по темата предлага FAZ, като дава пример с Франция. Изданието изследва защо Франция, една от най-изоставащите страни в началото на годината, вече изпреварва Германия в процента на напълно имунизирани. В статията се казва, че около 80% от живеещите в страната над 12 години вече имат две дози срещу коронавирусната зараза. Нещо повече – изпреварват и британците, които дълго време им служат като пример за мащабна ваксинационна кампания.


„Този успех може да се припише на Еманюел Макрон. През юли той направи ваксинацията основен приоритет, когато след първоначалните успехи кампанията вървеше бавно. За това бе нужна известна смелост“, пише FAZ, като напомня за протестите на несъгласните, които са на крак всяка седмица. И още: „С телевизионното си обръщение на 12 юли Макрон предизвика истински бум на ваксинациите. В речта си френският президент обяви стимули за ваксинирани хора.“
Сред тях са посещения на ресторанти и кафенета, театри, кина, басейни и увеселителни паркове без тест, а със здравен сертификат. Същото важи за големи търговски центрове, при пътувания с влак, автобус или самолет по вътрешните авиолинии, спортни мероприятия и др. Здравен паспорт могат да получат и преболедувалите. Отрицателен тест също е входен билет, но, забележете, от 15 октомври франзуците ще трябва да си ги плащат от джоба, ако искат да имат социални контакти или да се хранят навън.


Френският президент въведе и задължителна ваксинация за определени професии като медицински работници, служители в домовете за възрастни хора, аптекари, студенти по медицина, пожарникари. Общо 2,7 милиона французи са засегнати от изискването на задължителна ваксинация. 


Казано накратко: за да тръгне ваксинацията, трябва не друго, а политическа воля. Във Франция я прояви Макрон, в България няма кой. 


От самото начало на пандемията политическата воля у нас е дефицит, а резултатите са видими. В последните месеци ситуацията се влошава от серията избори, които предполагат ухажване на електората, а не стресираното му с някакви си ограничения, били те и в полза на общественото здраве и за запазване на човешкия живот.

 

Политическата криза, която се развива още от миналата година, изцяло съвпадна с ковид-кризата. През февруари 2020 г. президентът Радев свали политическото си доверие от правителството на Борисов, през март премиерът въведе извънредно положение и почти пълен локдаун. Пандемията стана част от войната в момент, когато целият свят гадаеше как ще се държи новият коронавирус. Имаше надежда, че през летните месеци той ще се самоограничи и ще изчезне, но те се оказаха напразни. Паралелно с неясните прогнози за развитието на пандемията българските политици извличаха дивиденти за себе си. Президентът се дистанцира от правителствените мерки, премиерът се обяви са спасител, рейтингът му скочи, но дойде скандалът със снимките на спалнята, влизането на прокурори в президентството, протестите.
Накратко: Изпълнителната власт реши, че коронавирусът е негов съюзник и започна да действа, докато има висока обществена подкрепа. Тази подкрепа се захранваше с нови и нови разпоредби, които ту бяха в полза на ограниченията, ту на антиваксърите. Танцът с всички обществени групи и във всички посоки роди недоверието и скептицизма, които се пренесоха върху ваксинацията тази година.


За задължителна ваксинация в определени сфери се заговори едва сега, когато провалът ни превръща в червено петно на европейската карта, а връзката между ниска ваксинация и висока смъртност е повече от ясна. Според доц. Ангел Кунчев медицинските работници и служителите в социални заведения трябва да бъдат имунизирани и това не нарушава гражданските им права.

 

Да се върнем към примера с Франция – там отдавна има задължителна ваксинация за здравните специалисти, които трябва да са предпазени от тетанус, полиомиелит, дифтерия и хепатит В. Имунизационният календар за децата също е задължителен, както и у нас.

България има завидни традиции отпреди появата на антиваксърството и имунизира новородените срещу хепатит Б, туберкулоза, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и др.
Целият световен опит сочи, че няма зараза, срещу която да не се противодейства с ваксини или ограничения и изолация. Колкото по-рискова е тя, толкова по-строги са задълженията на гражданите.
Споровете и „откритията“, които правим сега, не се дължат на нищо друго освен на флирта със същите граждани, които се разколебани от две неща – разноговоренето на експертите, което получи още миналата година много широк медиен излаз; липсата на кураж в държавниците ни да действат, опасявайки че от негативни реакции и отлив на симпатизанти.


За жалост, разногласието може и да се засили в хода на предизборната кампания. Предвестник е декларацията на „Има такъв народ“ в парламента за правата на неваксинираните, която е откровен саботаж на мерките.
Президентът така и не се ваксинира публично, за да даде личен пример, служебният премиер – също. Нещо повече, в края на август Стефан Янев заяви в прав текст: „Не е необходимо хората да имат усещането за принуди да се ваксинират, не предвиждаме такива мерки.“

 

Две седмици по-късно, тоест вчера, доц. Кунчев казва: „Има някаква много кръвожадна част от населението в България. При положение, че вече достигнахме 19 500 починали, колко трябва да измрат в България, колко града да загубим, за да разберем, че проблем има.“
Въпросът му на този етап звучи реторично.


От категорията

Скандал! Кирил Петков искал да „купи” „Екогласност”: Зад проекта ни стоят хора от президентството

Тримата служебни министри в офиса на Емил Георгиев пазаруват депутатски места-1631727630.jpg

Г-н Копринков, един от секретарите на президента, ме попита дали продължаваме ...

15 септ. 2021 | 20:49

До изборите и след тях

Владимир Костов: Стръмният път на българската надежда

-1618210330.jpg

Сегашната криза живяна от българското общество е в основата си следствие на ...

15 септ. 2021 | 19:37

Пак ли някой с млади ескадрони ще срива старий гнилий строй?

-1505743367.jpg

Никой не знае какво ще представлява „проектът на харвардите“, но всички говорят ...

16 септ. 2021 | 14:38

Проф. Маринов: Има нужда от нов начин на правене на политика. Радев може да бъде избран и без ДПС!

-1596780893.png

„Трудно можем да бъдем големи оптимисти за това какво ще се случи след 3 ...

16 септ. 2021 | 13:43