Ситуация се променя много динамично, може да е съвсем различна след месец, твърди той

Доц. Борис Попиванов: Стремежът към ниска избирателна активност е част от плановете на ГЕРБ

5856 | 23 февр. 2021 | 11:01

Новите политически формации ще пострадат, ако малко хора отидат до урните, предвижда политологът


Стремежът към ниска избирателна активност е част от плановете на ГЕРБ.

Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ политологът доц. Борис Попиванов.

 

Избирателната активност е свързана с пандемията, допълни той. Ако не знаем колко хора ще излязат пред урните на 4-ти април, много трудно можем да предположим до каква степен ще има мобилизация на твърди ядра и до каква степен други фактори ще изиграят роля. Всички социологически проучвания, които следим напоследък представляват моментна снимка на някакви нагласи към даден момент и ситуация, която се променя много динамично и би могла да бъде съвсем различна след малко повече от месец, каза още Попиванов.

 

„Затова би трябвало всички да бъдем крайно предпазливи, когато прогнозираме какво ще се случи и наистина въпросът за избирателната активност е много сериозен. Той е много сериозен първо в международен контекст. Ние вече сме забелязали, че избори проведени по време на пандемия в други Европейски държави почти винаги водят до много по-ниска избирателна активност от тази, която е традиционна за тези общества и тези държави. Следователно бихме могли да предположим, че нещо подобно има всички изгледи да се случи и у нас“, каза още той.

Според доц. Борис Попиванов пандемията, ограничителните мерки и притесненията на хората могат да изиграят своята роля, а в България това се задълбочава от крайната несигурност, с която се борави по темата за здравната сигурност на самия изборен процес.

 

Има граждани, които подкрепят новите политически сили, но тяхната лоялност е нестабилна, подчертава Борис Попиванов. Той допълни, че това са политически сили, които досега не са се явявали на избори и нямат стабилни и работещи местни структури. Вотът за тях би могъл да бъде внезапен, силен и спонтанен, но в същото време да се свие, защото мотивацията спрямо тях не е толкова сигурна и стабилна, според експерта.

„Значи едно е, когато хората казват, че предпочитат нещо ново и искат тази политическа партия, стига с тези, които сме гледали – ГЕРБ, БСП и т.н., а друго е когато се стигне до самата изборна ситуация. Когато не познаваш кандидатите в листите на тези партии, когато не си сигурен в това какво те ти предлагат – да отидеш и на всяка цена, независимо от това какви притеснения имаш – здравни или други, и да гласуваш точно за тях“, уточни експертът.

Борис Попиванов каза още, е новообразуващите се политически сили без сериозно присъствие на терен биха пострадали сериозно от ниска избирателна активност.

 


От категорията

Радев привика службите заради битите българи в РС Македония

Радев привика службите заради битите българи  в РС Македония-1614608745.jpg

Поводът е полученото писмо от Културния център „Иван Михайлов“ - Битоля, както ...

1 март 2021 | 16:24

Нинова: Вместо да се моли на Франция и Гърция, Борисов да започва разговори с Китай и Русия

Вместо да се моли на Франция и Гърция, да започва разговори с Китай и Русия, както направиха редица европейски лидери.-1614583739.jpg

Изказването на премиера Борисов, че преговарят с Гърция и Франция за ваксини ...

1 март 2021 | 09:18

Проф. Стоян Денчев: Превръщаме университетите в супермаркети за дипломи чрез онлайн обучението

Проф. Стоян Денчев,Превръщаме, университетите, супермаркети ,дипломи, онлайн, обучението-1614628324.jpg

По думите му според направено проучване около 30 000 от около 90 000 заведения ...

1 март 2021 | 21:50

Велислава Кръстева за втори път повежда листата на ДПС в Плевен: За рестарт на държавата!

Велислава Кръстева за втори път повежда листата на ДПС в Плевен: За рестарт на държавата!-1614626907.jpg

Защото можем и знаем как животът в България да бъде по-добър, държавата ...

1 март 2021 | 21:28