Доц. Борис Попиванов

Мнозинството българи не желаят предсрочни избори, но въпреки всичко май ще ги получат, коментира той

Доц. Борис Попиванов: Партиите в НС са причина за шанса Петков и Василев да поведат нова формация

5571 | 1 септ. 2021 | 12:13

Политическата игра, която наблюдаваме в момента, е подчинена именно на такава идея – всеки да се опита да ни убеди, че той е невинен в разпускането на пореден кратък български парламент, а всички останали са виновните за това, обясни той


Мнозинството от българските граждани не желаят предсрочни избори за парламент, но въпреки всичко май ще си ги получат. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ политологът доц. Борис Попиванов.

В българския парламент, и в предишния, кратък 45-ти парламент, и в настоящия, има мнозинство от партии, които твърдят, че са готови да подкрепят правителство на промяната, но въпреки всичко май няма да подкрепят никакво правителство, допълни още той.

„Възниква въпросът кой е виновен и съответно всяка партия се опитва да отговаря на този въпрос, така че да представи себе си като конструктивната, като желаеща да постигне максималния резултат - да даде стабилност, да посочи посока на развитие, да излъчи дори правителство, а всички останали като пречещи на това начинание, като възпрепятстващи подобно развитие. И затова тази политическа игра, която наблюдаваме в момента и то вече наистина не от скоро, е подчинена именно на такава идея – всеки да се опита да ни убеди, че той е невинен в разпускането на пореден кратък български парламент, а всички останали са виновните за това“, коментира още политологът.

Доц. Борис Попиванов каза още, че противоречията между формациите се оказаха толкова големи, че не могат да бъдат преодолени по никакъв начин.

„Не знам дали това е липса на доверие между тях или пък някакви наистина сили на задкулисието, които пречат на постигането на разбирателство, или пък някаква трета причина, за която можем само да гадаем, но липсата на конструктивност от самото начало правеше впечатление. В българската история в последните 30 г. е имало доста случаи, когато съставянето на правителство е било свързано с голямо напрежение“, обясни той.

Според политолога е голям шансът за наказателно негласуване, което наистина ще изправи държавата пред допълнителна криза на легитимността през следващите месеци след изборите, прогнозира доц. Попиванов.

"Определено може да се каже, че партиите си го заслужиха, защото наистина от началото на тази година се беше появила една конфигурация, която се наричаше „партии на протеста“, която не успя да постигне мнозинство, но имаше готовност на други политически сили да дадат подобна подкрепа, говоря и за БСП, и за ДПС. Цялото това разделение по начало беше доста безсмислено, дори да го приемем, че е имало своите основания. Все пак можеше да произведе някаква конфигурация", коментира политологът.

"Но според мен голяма част от тези партии продължават да бъдат жертва на твърде високата летва, която вдигнаха, твърде високите морални претенции, които изказаха, че само те са защитници на свободата, на демокрацията, на преодоляването на корупционния модел на управление на ГЕРБ и че всичко, което по някакъв начин внася съмнение за компромис, би могло да разочарова, да отблъсква избирателите и да посегне на имиджа на съответните партии. Това беше твърде висока летва и според мен никой досега не успя да я прескочи от тях“, обясни доц. Борис Попиванов.

За обсъжданата нова формация „Асен Василев – Кирил Петков“ политологът коментира, че е добре да се изчака как и с какво послание – с актуализация на бюджета или без, с какви идеи партиите ще завършат този 46-ти парламент. Как ще се тръгне към избори и едва тогава да се прецени дали Кирил Петков и Асен Василев могат да бъдат лица на някаква надежда или по-скоро няма да могат.

„Но последно изречение само да отбележа. Ако те имат някакъв шанс - Кирил Петков и Асен Василев - като лидери или лица на политическа партия, то би било заслуга на останалите партии, защото те със своето поведение, своята неспособност да направят правителство, правят възможно търсенето на други решения, на други варианти. Защото в крайна сметка какво ще излезе пред очите на българските избиратели – че единственото нещо, което последните месеци работи в България, това е служебното правителство, не партиите, не парламентът. И в този смисъл лицата на служебното правителство са тези, от които можем да търсим работещи решения. Т.е., ако има такава партия, тя ще бъде заслуга на другите партии, а не толкова своя собствена“, категоричен бе доц. Борис Попиванов.

 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Мазня... Здравният министър не помни какво излиза от устата му.

-1477587010.jpg

Радев няма какво да говори със служебните министри – прави си лоша услуга, все ...

25 окт. 2021 | 10:20

Г-н президент, спрете COVID-хаоса и въведете Националния план за действие в условията на пандемия

Г-н президент, спрете ковид-хаоса и въведете Националния план за действие в условията на пандемия-1635058394.jpg

Властта в България създаде хаос, който ще ни струва скъпо. А този хаос е ...

24 окт. 2021 | 09:43

„Файненшъл таймс“: Световният недостиг на газ ще продължи няколко години

-1552300717.jpg

Според енергийния министър на Катар няма как светът да премине през реалистичен ...

26 окт. 2021 | 08:52

Йордан Цонев: Трите провала на Радев - като лидер, като управленец и като обединител!

Йордан Цонев: Трите провала на Радев - като лидер, като управленец и като обединител!-1635064749.jpg

Най-тъжното от всичко е, че абсурдното му твърднеие, че партиите брояли ...

24 окт. 2021 | 11:37