Доц. Мария Пиргова

Започва работата по нова Европа

Доц. Мария Пиргова: Макрон пита за социалния дъмпинг и от името на Меркел

5876 | 29 авг. 2017 | 11:56

Източните партньори в ЕС отново показаха, че не са готови за конкурентен и силен ЕС, какъвто е необходим на големите. Колко скорости ще бъдат - не е ясно, едва ли ще са две. Европейската комисия може дори повече да не дискутира някакви скорости, ще има ед

Доц. Мария Пиргова-1503997301.jpg-1494599789.jpg

- Доц. Пиргова, визитата на френския президент Макрон бе широко отразена, включително на ниво „Първи дами“. Кои са обаче реалните новини от това посещение, което е първото на френски държавен глава за последните 10 години?

- Нормално е френски президент да не посети България след поведението на българската страна в периода 2005-2009 г., когато се водят преговори за покупка на френска военно-морска техника за над милиард евро. Тази сделка струва много на България, преди всичко отношенията с Холандия се замразяват още през 2005 г., когато МО преразглежда спечеленото първо място от Холандия и го присъжда на френска фирма. Франция стои зад сделката 4 години. През това време е и освобождаването на медицинските сестри в Либия. Сделката много пъти е на път да се случи по времето на премиера Станишев, но той не проявява твърдост и не се осмелява да довърши работата.
Няколко седмици след идването на Бойко Борисов на власт, той обявява пред премиера на Франция, че сделката няма да се състои и бившето българско правителство е използвало Франция години наред за свой пиар. След тази сделка аз не знам дали изобщо България трябва да се захваща с каквато и да е едра търговия. Нормално е френско-българските отношения да се замразят и да няма посещения на високо ниво. Затова трябва първо да благодарим на президента Макрон, че посети България и беше по дипломатически топъл с българските си партньори.

- Очертаха се четири точки, по които е било дискутирано: проектите за бойни кораби, влизането в Шенген, приемането на еврото и т. нар. „социален дъмпинг“. Кои от тях са важни за България и кои за Франция?

- Въпросите и за двете страни са важни. Но бекграундът в отношенията не дава възможност засега тези въпроси да се обсъждат сериозно. Френският президент много добре знае, че страните от новите членки на ЕС, които посещава – Полша, Румъния и България, са много повече в орбитата на САЩ, отколкото на ЕС. В Полша и Румъния военната техника на НАТО и САЩ е в огромни за настоящето размери. Румъния скоро сключи изключително голяма сделка за купуване на американски ракети за отбрана. В България под формата на учения в Черно море и общи учения с НАТО и САЩ също пребивават не малко чужди войски. Заедно с неудачните отношения въобще при управлението на президента Плевнелиев и при Борисов, Емануел Макрон няма какво да очаква.
България постави своите въпроси, които са ясни – еврозоната и Шенген. Те са общи и не вършат работа. Франция и без това ни подкрепя по тях.  Колкото за така наречения социален дъмпинг, президентът Макрон поставя въпроса и от името на канцлера Меркел именно, защото знае, че в тези страни ще получи отрицателни отговори и ще започне работата за нова Европа на чисто – след като е питал и са му отговорили, че тези страни не са готови за още либерализъм и пазар в ЕС.

- Как си обяснявате, че френски президент толкова дълго не бе стъпвал в България, докато сега отношенията София-Париж рязко се затоплиха? Преди Макрон да дойде във Варна, Борисов бе един от първите лидери, посетили Париж след президентските избори.

- Част от отговорите на въпросите се съдържат в срещата в Париж вчера (понеделник, 28 август) между Макрон, Меркел, Паоло Джентилони и Мариано Рахой. Към тях са се присъединили държавните глави на Либия, Чад и Нигерия.
Ако погледнем коментари в германските и френски медии, то с тази среща започва новият политически сезон в ЕС. Основният въпрос, който ще се обсъжда, е въпросът с бежанците в Европа. ЕС вече започва нова политика по бежанците. Разбира се, трябва да се довърши работата от първия период, но засега Макрон казва, че няма да остави на улицата нито един бежанец, който вече е във Франция, а с новите ще преговаря на либийския бряг. Това е планът на президента, който вероятно счита проблема с бежанците по балканското направление за решен – в Сирия тече процес на омиротворяване, а Афганистан остава отговорност на САЩ. Четиримата големи в ЕС насочват политиката на ЕС към Африка, така ЕС ще бъде по-независим от НАТО. Новите големи в ЕС се възползват от Брекзит и поставят ново начало. Ако геополитически Балканите и Източна Европа остават по-трудни за политиките на ЕС, то Северна и Централна Африка са много по-атрактивни за ЕС в глобални условия.
Колкото до премиера Борисов и неговата външна политика – тя изобщо не е интересна за европейските лидери днес.  
По-интересен е нашият президент Радев, който има европейско поведение и с него може да се върши работа. Топлото отношение между президентските двойки на България и Франция ще се запомни и това може да има значение в бъдеще при още неизвестни обстоятелства, защото политиката е непредвидима. Тази топлота на човешко равнище е сериозната придобивка за България.  

- Франция е държава с огромни социални придобивки, които обаче предизвикват и сериозни затруднения. Рейтингът на Макрон рязко падна след изборите, предстои национална стачка, организирана от силните френски синдикати. Ако България помага на Франция да реши свой социален проблем, то какво получаваме ние?

- Емануел Макрон започва битка за либерализация на френския трудов пазар още като министър на икономиката при президентството на Оланд. Тази битка тече повече от 4 години. Сега Макрон има огромно мнозинство в Националното събрание и вероятно ще наложи всички мерки за по-лесно наемане и освобождаване на работници, за гъвкаво работно време и пр. Всичко това става въпреки волята на профсъюзите, въпреки стачките. Самочувствието на Макрон е огромно, но той не подценява профсъюзите, просто иска да се пребори с тях на фона на голямата си изборна победа и с подкрепата на Германия. Трябва да се подчертае, че френският президент използва доброто състояние на френската икономика и не съм съгласна с някои анализатори, които подценяват френската икономика по българска традиция. Битката между лявото и дясното във Франция предстои, въпреки, че президентът Макрон се смята за нито ляв, нито десен. Тогава той е просто десен и това си личи. Битката с лявото предстои, заплахата от това да се възползват националистите не е отминала, по мое мнение. Франция има вече единствения в ЕС социален модел с много добро образование и здравеопазване. Този модел ще трябва да се защитава от левите. Франция изобщо не е икономически зле и социалният модел само помага за това. Но президентът Макрон мечтае Франция  да бъде конкурентноспособна колкото Германия, и това трябва да стане за сметка на работниците, които да бъдат местени на поне 6-7 професии в глобалния вече свят. Но дали човешките възможности ще задоволят амбициите на политиците – никой не знае.

- Сценарият „Европа на две скорости“ е крайно неблагоприятен за България. Достатъчни ли са Шенген и еврото, за да го избегнем?

- Посещението на президента Макрон трябваше да потвърди мнението на Юнкер, Макрон, Меркел и други фактори в ЕС, че различните скорости са необходими на водещите държави в ЕС. Източните партньори в ЕС отново показаха, че не са готови за конкурентен и силен ЕС, какъвто е необходим на големите. Колко скорости ще бъдат - не е ясно, едва ли ще са две. Европейската комисия може дори повече да не дискутира някакви скорости, ще има едно ядро от 5-7 водещи държави и с останалите – както дойде. Защо трябва да се дразним със скорости и прочее модели. Политиката не изисква непременно яснота. А колкото до либералния морал, той позволява много, ако е в името на силата, в името на пазара, печалбата и на този, който го употребява.  

- Реалистична ли е според вас оръжейна сделка между България и Франция с оглед на геополитическите интереси и реалности?

- Не, не е реалистична. Разговорите се водят най-общо, на фона на скандала със самолетите, на фона на развихрени лобистки интереси, които в България не могат да разпределят пазара.

- Имате ли поглед върху начина, по който визитата на Макрон бе отразена във френските медии?

- Много приятни кадри на президентите Макрон и Радев излъчи телевизия „Франция-3“. Повечето медии обясняват т. нар. социален дъмпинг и европейската директива за гост-работниците, която Макрон атакува. Това бяха Льо Монд, Пари-Мач и др.
По повод обиколката на Макрон, тези медии, които аз следя, или почти не споменаха България или я подредиха просто в редицата посетени. Голямо внимание беше обърнато на скандала и острите думи, разменени между президента Макрон и полската министър-председателка Беате Шидло. Румъния също не беше център на внимание.
Това, което в неделя се публикува в „Журнал Диманш“ и съпътстваше всичко за френския президент, беше неговият рейтинг, паднал от 64 процента през юни на 40% през август.
В понеделник във френския „Либерасион“ има интересна статия за данъчната политика в страната. По този повод се изразява мнението, че Макрон е изключително амбициозен, той иска да е реформатор навсякъде. Във Франция може да се проявява като либерален политик, а в ЕС като много по-социален. Интересна теза, много валидна за амбициите на политиците.

- Позволете един въпрос по темата „Първи дами“. Защо тази тематика традиционно предизвика толкова силно оживление сред публиката?

- Темата е приятна за всички, които в България не се интересуват от политика, а те са много, и считат политиката за много по-ниско занимание от модата. Но модата също изпраща послания в политиката и в случая те бяха много положителни.

- Една прогноза: кои според вас ще бъдат конфликтните точки в новия политически и парламентарен сезон?

- Безспорно ще има достатъчно скандали. Те винаги могат да се появят или да се провокират. А българската политика без скандали не е възможна в третото управление на Борисов. Правителството е безидейно, безпомощно и не е ясно как министър Горанов ще прави бюджет. С много скандали. Председателството на ЕС ще дойде след няколко месеца и скандалите ще са по-кротки в началото. В края на шестте месеца отново ще се усилят, защото всички ще се готвят за избори.
Икономиката показва подобрени показатели. Това няма нищо общо с правителството на Борисов, той ще се възползва от този тренд на световните и европейски процеси.
Няма политически сили, включително и БСП, които сериозно да се борят за власт. БСП прави капитална грешка като следва социологическия извод, че таванът на избирателите на БСП е един милион граждани. Това може да е така сега, но политиката не е социология. Политиката променя числата и те под ръководството на една партия или ще вървят нагоре, или надолу. Социологическото измерване винаги е валидно за няколко дни – не повече. Иначе за политици в България има много проблеми и много възможности да ги решават, ако имат воля.
Направи ми впечатление, че от някои сайтове искаха г-н Макрон да критикува мафиотския модел в България. Откъде накъде? Да не е Орешарски на власт? Това беше властта срещу която българите протестираха, според много анализатори, които информират чуждите медии. Сега правителството е демократично, опозицията е кротка, само парламентарна, за какъв модел става дума и кого точно да подкрепи президентът на Франция?


От категорията

Валерия Велева: Когато Радев срещна Путин... И какво си говориха 40 минути на 4 очи

-1448546816.jpg

Сянката на миналото, на отровните думи, на „недалновидното говорене”, на ...

23 май 2018 | 05:20

Валентин Вацев: Започва геополитическа зима в нашата част на света, нашият елит не e готов за това!

Валентин Вацев-1476192431.jpg

Ако тази нощ Израел обстреля някоя сирийска база или случайно улучи Хмеймим, на ...

23 май 2018 | 00:10

"Ди Велт": "България има още един коз"

-1430824545.jpg

Страхът от нарастващото руско влияние може да наклони везните

24 май 2018 | 16:23

Франс прес: Макрон отива в Русия, за да намери допирни точки по деликатни теми с Путин

Президентът на Франция Еманюел Макрон се среща утре с президента на Русия Владимир Путин.-1527148382.jpg

Двамата лидери ще се срещнат утре в Константиновски дворец, лятната резиденция ...

24 май 2018 | 10:44

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018