Постъпления в Държавния архив създават нова версия за Ботевата чета

Доц. Михаил Груев: Възможно е Ботев да е превзел „Радецки“ по уговорка с капитана

6430 | 10 окт. 2017 | 14:27

Откритите документи не накърняват образа на поета-революционер. Точно обратното – разкриват една отдалеч замислена стратегия за пристигането в Козлодуй. Думата сега имат изследователите на Ботев, казва директорът на Държавната агенция.


Нова исторически факти могат да обърнат познанията ни за пътя на Ботевата чета и превземането на кораба „Радецки“.
За първи път днес Държавният архив показа писмо с огромна историческа стойност – писмо на Христо Ботев от 1875 г. до фабриканта Христо Сяров. Досега се считаше, че оригиналът е загубен. Находката вече е идентифицирана и е сигурно, че писмото е написано от Ботев. То носи и неговият подпис. Съдържанието е следното: „Сандъкът, който извадихме с тебе от пощата в Гюргево не бил пристигнал в Русчук. Иди, моля ти се, у Киселова и попитай Ставри каква е работата. Не е ли щял да го вземе турчина или не са му го дали. Блъсков пише, че няколко пъти изпровождал ближния да го иска. Виж дано направиш нещо с билетите, дордето съм там. Поздравлявам те - 25.02.1875 г., Христо Ботев.

В архивите е постъпила и визитка на капитана на „Радецки“, която според директора на Държавната агенция доц. Михаил Груев може да обърне представите ни за случилото се през 1876 година.

 

Епицентър.бг разговаря с доц. Груев за подробности около новите документи.

- Доц. Груев, Държавна агенция „Архиви“ се похвалихте с изключителна находка – оригинално писмо на Христо Ботев до българския индустриалец Христо Сяров, считано доскоро за загубено. Вие съобщихте за още едно попълнение в архивите – визитка на капитана на „Радецки“, която информира кога параходът ще бъде в Козлодуй. Версията, че корабът не е превзет по революционен път звучи доста сензационно. 


- Може да е сензационно, но в същото време донякъде е и спекулативно. Ние все още не знаем дали това не е писано по-късно и т. н. Но визитка на Дагоберт Енглендер, капитана на „Радецки“ има и тя е датирана от март 1876. Явно са били в някаква кореспонденция. Във визитката се казва кога корабът по разписание пристига в Козлодуй.
Текстът е на френски. Не знаем какво трябва да означава, но това действително отваря една хипотеза, че Ботев и четата му не са превзели парахода на абордаж и не са го принудили силом да ги свали на козлодуйския бряг. А че става дума за една уговорка. Но по този въпрос трябва да се произнесат специалистите.

- Между кого е тази уговорка?

- Не знаем точно дали е между Ботев и капитана. Но във всеки случай с хора от щаба му и австрийския капитан.

- Визитката на френски е написана от самия капитан?

- Да, и може би с неговия почерк. Сега сме привлекли проф. Николай Жечев да направи експертиза.

- Знаем ли до кого е изпратена?

- Не се знае. Но я намерихме в същия масив, в който се е намирало и писмото на Ботев. Може да се предположи, че е изпратена до Христо Ботев.
И писмото, и визитката са част от масива на изследователя на Ботев Иван Клинчаров, който още от началото на века се занимава с изучаването на живота и делото на поета-революционер. Явно е събирал редица такива артефакти. Иван Клинчаров публикува писмото на Ботев през 1910 година. Но то се водеше изгубено, тъй като не е открит оригиналът.
Сега се оказа, че се е намирал във фонда, който внуците на Иван Клинчаров дариха на Агенцията. Там е и визитката на капитана на „Радецки“. В момента още обработваме фонда.

- След колко време ще бъде готова експертизата, за да потвърдите версията?

- Тук вече чакаме изследователите на Ботев и на тази епоха да се произнесат. С разчитането на текста в неговите детайли нашата работа ще свърши. За нея ще ни трябва още една седмица. Оттам нататък даваме думата на учените.

- Притеснява ли ви новата версия? Ботев е икона за българите. Една промяна на факта, че е превзел кораба по уговорка, може да накърни неговия образ.

- Не, аз не мисля, че това разрушава каквото и да било от неговия образ. Тъкмо обратното. Нямам притеснения.
Ако се смени версията, това не променя величието на подвига му и всичко, което Ботев е направил. Даже, какво казах, обратното – разкрива една отдалеч замислена стратегия.


От категорията

Първан Симеонов: Президентът Радев започна опасна игра. Борисов с право се притеснява

Първан Симеонов: Президентът Радев започна опасна игра. Борисов с право се притеснява-1519051089.jpg

Ако трайно свикнем с този институционален сблъсък, политическата атмосфера в ...

19 февр. 2018 | 16:29

Мартин Карбовски: Битката с Истанбулската конвенция не е свършила. НПО-та тепърва ще дават отпор

Мартин Карбовски: Битката с Истанбулската конвенция не е свършила. НПО-та тепърва ще дават отпор-1519055989.jpg

Зад Истанбулската конвенция и привидната борба с насилието срещу жени има много ...

19 февр. 2018 | 17:58

Иван Кръстев: ЕС е изправен пред потенциална криза на Балканите и трябва да действа без отлагане

Иван Кръстев-1466780086.jpg

Брюксел още не е готов за живот в свят, където геополитиката се завръща, в ...

21 февр. 2018 | 15:13

Ска Келер: Много българи ми се извиниха лично заради Валери Симеонов

Ска Келер-1518252309.jpg

Това, че само часове след декларацията на НФСБ българското правителство ...

21 февр. 2018 | 14:04

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


скучаещ


10 окт. 2017 | 17:20Епицентър, вие за много умни ли се смятате, като излагате хипотезата, че хипотезата, че корабът е превзет по уговорка, накърнява образа на Ботев? А Груев и той говори за "отдалеч замислена стратегия"... И това заради една хвърчаща визитка, която въобще не е проучена!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018