Приетият текст в Скопие не допринася за европейската перспектива на РСМ, смята той

Доц. Наум Кайчев: Приетата в РСМ резолюция е манифест на македонизма

6155 | 31 юли 2021 | 14:48

Там се говори с кодови думи, които за пореден път декларират претенциите на Скопие върху цялата историко-географска област Македония, коментира историкът и дипломат доц. Наум Кайчев


„Приемането на подобна декларация на фона на годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, вълнуващо събитие за всички нас, не е знак на оптимизъм... Тази резолюция е манифест на македонизма. Там се говори с кодови думи, които за пореден път декларират претенциите на Скопие върху цялата историко-географска област Македония”.

Това коментира в предаването „Събота 150” историкът и дипломат доц. Наум Кайчев, заместник-председател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Република Северна Македония.

Парламентът на Република Северна Македония прие резолюция за позициите на страната в преговорите с България. Текстът беше предложен от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която сама нарича резолюцията „червените линии“ на Скопие спрямо България.

„Македонският език е македонски, отделен и различен от другите. Македонският народ има култура и история, с която може да се гордее и няма да позволим никой да я оспорва”, написа в социалните мрежи заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски. В резолюцията се настоява „преговорите да се водят на равноправна и принципна основа при задължително спазване на международното право, без никакви условия от едната или другата страна и при зачитане достойнството на македонския народ”.

Българското външно министерство изрази в съобщение до медиите разочарованието си от резолюцията, а София ще изчака обнародването на текста ѝ, за да може внимателно да я анализира от гледна точка на съвместимостта с подписания и ратифициран от парламента в Скопие двустранен Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество. В съобщението се казва още, че за България е напълно неприемливо чрез подобни актове да се мотивира или оправдава неизпълнението на двустранния договор.

Доц. Наум Кайчев посочи, че приетият текст в Скопие не допринася за европейската перспектива на РСМ.

По думите му към "Открити Балкани" - обединението между Албания, РСМ и Сърбия, се гледа с повишено внимание и двойствено чувство и от страна на ЕС, и от страните в региона.


От категорията

Проф. Герджиков: Разединението на нацията трябва да спре, защото е най-пагубното нещо! (ВИДЕО)
(Видео)

Снимки: Епицентър.БГ-1634376408.jpg

Президентът винаги може да бъде с народа си във важни моменти, може винаги да ...

16 окт. 2021 | 14:07

Сова Харис: ГЕРБ запазва първо място с 24,2%, БСП е втора с 19,01%, ПП има 14,6%, ИТН с ерозия 14,4%
(Видео)

-1634030665.jpg

Кaндидaтирaнeтo нa дoкaзaни eкcпeрти в cвoитe oблacти кaтo Aнacтac Гeрджикoв и ...

15 окт. 2021 | 09:13

Тимерманс: България трябва да прояви гъвкавост за затварянето на въглищните централи
(Видео)

-1634276956.jpg

Той е убеден, че преминаването към по-щадящи околната среда енергоизточници е ...

16 окт. 2021 | 14:16

Център за анализи и маркетинг: ГЕРБ-СДС - 24,2%, БСП - 15,8%, ПП - 12,8%
(Видео)

-1634030665.jpg

64,2% от избирателите искат в рамките на следващия 47 парламент да бъде излъчен ...

14 окт. 2021 | 12:00