Доц. Светослав Малинов

Илюзия е да се смята, че Радев ще спечели лесно изборите, да не говорим на първи тур, заяви той

Доц. Светослав Малинов: Румен Радев облекчи задачата на своята дясноцентристка алтернатива

10976 | 29 септ. 2021 | 13:50

„Демократична България“ трябва да прояви смелост и въображение да намери кандидат, който да ги разграничи от новата партийна формация на двамата служебни министри, които застанаха зад Радев, коментира политологът


Доц. Светослав Малинов, ръководител на Катедрата по политология на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и бивш евродепутат, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус” „Това е България”

Водещ: Ако кампанията за парламентарните избори дойде с представянето на партията на служебните министри, то президентската се случи с Инициативния комитет, издигнал двойката Румен Радев и Илияна Йотова. Твърде странно начало, необичайно за кампании, любопитно, ново. Какво обаче се крие зад него и най-вече какво то предвещава? Поканих за анализ ръководителя на Катедрата по политология на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и бивш евродепутат доц. Светослав Малинов. Да започнем със събитието от снощи – представянето на Инициативния комитет. Как оценявате тоя сбор за президента Румен Радев и какви послания бяха отправени към гражданството?

Светослав Малинов: Преди всичко, че това е президент или кандидат за втори мандат, който не е тяснопартиен, който не само не е тяснопартиен, а дори не е само свързан с левицата, а далеч надхвърля границите на БСП, левицата изобщо и протяга ръка към всички социални групи. Така вероятно са си представяли най-ласкавата интерпретация тези, които са организаторите на това събитие.

Водещ: Нали това не е истинската интерпретация на това, което видяхме?

Светослав Малинов: Това е, което хората, застанали зад президента, и тези, които градят неговия образ искат – това е, което току-що казах. Сега това, което би трябвало ние да виждаме, е събиране на хора, които не е много ясно дали биха могли да представляват някаква общност от какъвто и да било политически порядък. В много голяма степен – тук не искам да се ангажирам с конкретни лица, защото не е честно и не е коректно, обаче ние имаме много ясна група, свързана с бившия режим, аз бих го нарекъл така – комунистическия: хора, които са го подкрепяли, и хора, които участваха и се съпротивляваха на всички промени след 1989 г. Там има и хора, които са били свързани донякъде с десницата. Има, разбира се, и хора от партията примерно на Слави Трифонов, на които никога няма да разберем точно какви са им политическите убеждения по скалата ляво-дясно. Така че прави се всичко възможно да се очертае този образ на президента – президент, който е преди всичко срещу ГЕРБ, трябва да добавим и ДПС, президент, който е национален обединител. А вече всеки може да разчете знаците, фигурите, символите, както си иска. За другото – формулата „Инициативен комитет“ не е нова. Тя е била използвана и при доста по-тяснопартийни кандидати.

Водещ: Доц. Малинов, не беше ли по-честно този инициативен комитет да се нарече произлизащ от редиците на БСП, тъй като огромна част от хората там са или бивши депутати, или настоящи, или бъдещи, все едно от какви квоти?

Светослав Малинов: Така е, но не е и само така. В този смисъл нека да оставим наистина на гражданите сами да преценят. Разбира се, че доминиращата група са хора, свързани с БСП, а вътре има хора, които са свързани наистина с бившия режим. Не всички хора, които днес са свързани с БСП, носят бремето на връзки, събития и отговорност преди 1989 г. Но това, което искам да кажа, защото в края на краищата опитът да се позиционира настоящия президент в така да се каже националното пространство, та това, което искам да кажа, е, че няма убеден десен избирател, гласувал за десните кандидати през последните хайде да не е 30, но 20 години, който да се чувства добре в тази компания. Така че в много голяма степен Румен Радев беше и си остана президент на БСП и разбира се, с тези добавки, които ние виждаме, които обаче не съм много сигурен точно дали ще привлекат избиратели – имам предвид новите подкрепящи от партията на Слави Трифонов. Така че по-скоро бързо-бързо другите трябва да извадят вече своите кандидати, за да могат тези, които са разколебани или направо разочаровани от компанията, в която ще се озоват, ако подкрепят Румен Радев, да имат алтернатива. Защото когато нямаш алтернатива, чувствителността спада и аргументите отслабват.

Водещ: Новите добавки, ако съдим по излъчени репортажи и по снимков материал, изглеждаха някак свити, избутани в ъгъла. И безспорно, дори като количествен състав на фона на останалото мнозинство, представителите на протестните партии бяха в прекалено пренебрежително малцинство. Какви послания на практика получихме ние след това целящо да бъде представено като впечатляващо събитие в НДК?

Светослав Малинов: Аз пак казвам – едно е това, което си въобразяват или по-скоро планират тези, които застават зад кампанията, а друго е това, което виждат другите или по-скоро алтернативните на Радев избиратели. Моята първа реакция, трябва да ви кажа откровено, след като видях всичко това, бе: хайде да видим кандидатите на ГЕРБ и на „Демократична България“. Това е първата ми реакция, първият ми инстинкт. Крайно време ни е. Не бива по някакъв начин да се оставя повече Румен Радев да доминира цялото пространство. И то, между другото, не е негова заслуга, нито пък вина. По някакви тактически съображения останалите по-сериозни политически играчи изчакват. Повтарям, след вчерашната група, голяма наистина група, която видяхме, десните, дясноцентристките и центристките избиратели не могат да имат никакви илюзии в каква компания ще бъдат, ако гласуват за Румен Радев. И трябва да започне вече разумното разграничаване. Това, че Румен Радев изигра ключова роля в политическата опозиция срещу ГЕРБ, не е достатъчно, за да бъде подкрепен от всички, които смятат, че ГЕРБ не трябва да управлява. Време е да започне това малко по-сложно политическо мислене, но разбира се, партиите трябва да помогнат, като издигнат своите кандидати.

Водещ: Какви кандидати трябва да застанат срещу Румен Радев, така че да може да има разделение на предпочитанията и на ориентирите?

Светослав Малинов: Първото, което виждам в дебата и изключително ме поразява, е прогнозите, че Румен Радев би могъл да спечели на първи тур. Нека само да отбележим, че има Конституция, която прави това практически невъзможно, имайки предвид, че ГЕРБ, ДПС, „Демократична България“ ще имат свои кандидати. Има и партии, които са в спектъра на Румен Радев, като „Възраждане“, които вече извадиха свой кандидат. Така че втори тур ще има. Това е много важно, за да се правят каквито и да е прогнози. Иначе най-добре е всяка от партиите или коалициите да извади кандидат, който наистина първо да ги олицетворява и второ, да надхвърля това, което нарекох в началото тяснопартиен електорат. При всички положения ГЕРБ е в ситуация, в която може да намери такъв кандидат, още повече, че те имат, бих казал, най-пълния горчив опит с издигането на Цецка Цачева, която беше до такава степен свързана с партията ГЕРБ, че ГЕРБ не получи според мен нито един глас извън партийния си електорат, а вероятно загуби и част от него. „Демократична България“ има по-сложна задача, но и там трябва да се прояви смелост и въображение, защото все пак претенциите на „Демократична България“ са, че са във възход. И в този смисъл те трябва да намерят кандидат, който и да ги разграничи от новата партийна формация на двамата служебни министри, които пък застанаха зад Радев. Така че там президентският кандидат трябва да бъде възможност да се припомни на избирателите на „Демократична България“, че те не са гласували за Радев и не биха искали – поне по-голямата част от тях, тъй като никой не може да говори от името на всички.

Водещ: В предишния разговор, доц. Малинов, специално обърнахме внимание – тогава все още не беше ясно дали реално ще се появи, за партията на служебните министри. Казахте, че няма особен смисъл да се прави такава партия, която да е свързана или да подкрепя президента, и то само заради това, че има президентски избори. Обаче ето, тази партия вече е факт. Нещо повече – тя си намери и мандатоносители. Разделя ли десницата?

Светослав Малинов: Така е. Не знам дали сме се разбрали в този коментар. Никога не съм смятал, че трябва да има президентска партия. А пък новите лидери на новата партия никога не са криели, че ако създадат партия, тя ще подкрепя президента. Моята идея беше, че президентът няма нужда от партия, която да бъде плътно олицетворение на неговите избиратели и да бъде неговата партия. Той не иска това и съвсем съзнателно го избягва. Той иска много партии да застанат зад него.

Водещ: Е да, но двамата служебни министри пък точно обратното не спират да демонстрират.

Светослав Малинов: Те си поемат риска да бъдат нови лидери, да създават формация, която директно отива зад Румен Радев. Те поемат този риск. Те вероятно смятат, че това е много добър ход за привличане на избиратели. Това е възможност всички други да се разграничат от тях, защото в крайна сметка, когато се появяваш за първи път и за кратко време, ти нямаш много време да отбележиш много разграничителни линии, разлики, да предложиш нови политики, които да стигнат до избирателя. В този смисъл тези хора засега остават като „хората на Румен Радев“. Те дължат началото на своята политическа кариера на него и веднага му се отблагодаряват с подкрепа за президентските избори. Вероятно те имат и много повече от това, но това се вижда в момента. И те не изненадаха никого, заставайки зад него като кандидат. Но вижте, в каква група се оказват – те се оказват в група, свързана с бившия режим, с хора, свързани с БСП, с хора в новата левица и разбира се, с новата партия ИТН, с която си размениха ужасни реплики и в момента дори са в някакъв вид съдебен спор. Т.е. нямат място доста голяма част от т.нар. центристка и дясноцентристка групи в българското общество там. Затова след тази група, която видяхме вчера като Инициативен комитет, след тази идентификация за мен изборите стават доста оспорвани и е илюзия да се смята, че те ще бъдат лесно спечелени от Румен Радев, да не говорим на първи тур.

Водещ: Много се говори тези дни за морал, но точно тая категория сякаш наблюдаваме вече, че липсва. Какъв морал може да има във взаимоотношенията между толкова разнородни и с най-противоположни интереси хора и групи от хора, и среди от хора, които гледат как взаимно да се използват и дори не го крият?

Светослав Малинов: Не бих използвал тази дума, нито бих нарекъл тази коалиция, която вчера видяхме, неморална. Това е коалиция вляво от центъра, която за жалост съдържа и някои от най-ретроградните елементи, така, както съдържа и типични представители на модерната левица. В много голяма степен Румен Радев наистина бива подкрепян от тези хора. От другата страна коалицията е не по-малко сложна, да не я нарека неморална. В този смисъл ние имаме наистина ситуация, която отговаря на сложността, която произвеждат и изборите. Много трудно ще бъде да се избере президент. Битката ще бъде оспорвана. Много трудно ще бъде и да се формира правителство. Задачата ще се усложни. Тази фрагментация, която виждаме, тя минава по две линии. Едната е ляво-дясно, което вече се оспорва, че е смислено, другата е за и против ГЕРБ, което разбърква картите окончателно. Зная само едно: много неща ще започнат да се подреждат, когато видим алтернативата, алтернативата на модерната градска десница и на ГЕРБ – управляващата и крайно непопулярна десница, която обаче най-вероятно ще спечели изборите. Едва тогава ще можем да направим разумна прогноза.

Водещ: Какво все пак ни очаква в 47-ия парламент? Кой ще влезе и кой ще остане да го гледа по телевизора?

Светослав Малинов: Това са неща, които не можем в момента да прогнозираме с голяма точност. Това, което обаче се вижда, е, че блокът – нека да го нарека така – електоралният блок анти-ГЕРБ и анти-ДПС може би ще нарасне. Може би ще влязат повече депутати, които ще бъдат представлявани от тези партии, и със сигурност ще има голямо разместване в този блок. Лидерът на този блок, победителят от предишните избори ще отстъпи назад. Така че най-вероятно е ГЕРБ да спечели изборите и да се повтори това, което се повтори през април – автоматично отхвърляне на мандата, неуспешен първи мандат. След което е много важно коя от партиите ще бъде втора, у кого ще отиде вторият мандат и съответно как ще се държи тази партия, ще повтори ли грешките на ИТН. Ако случайно е ИТН – което не вярвам, ще променят ли поведението си. Защото и в момента, от миналия парламент ние имахме формула за управление, но тя просто не се осъществи заради глупавото, арогантно, безотговорно поведение на ИТН, партията на Слави Трифонов. Надяваме се, че след като не се справиха като лидери на този процес, партията ИТН ще се справи като подпомагаща партия, защото лидерството надали ще ѝ се даде повече.

Водещ: Оптимист ли сте за това, че ИТН ще промени линията си и политиката на поведение?

Светослав Малинов: Нямаме основание в момента да бъдем нито оптимисти, нито песимисти. Защо? Защото огромната част от анализаторите смятаха, че вече ще имаме правителство. И аз бях част от това огромно мнозинство. Това, което не можехме да предвидим, бих казал никой не го предвиди, е поведението на лидера Трифонов и партията, разбира се, която застана зад тази линия. Никой не очакваше, че при готова формула за управление и сигурно мнозинство, партия, спечелила 65 депутати, ще тръгне да формира самостоятелно правителство на малцинството, невлизайки в преговори. Сега всеки би казал, че това е грешка, сега всеки би казал, че то е свързано с неопитност, и сега ще бъде поправена. Но аз бих наистина изчакал резултатите. В крайна сметка тази партия остава най-непредвидимата, но в лошия смисъл на думата. Ако тя повтори поведението си, формулите за възстановяване на някакво статукво отпреди година започват да стават реалистични. И затова е по-добре да не обсъждаме тяхното поведение, а да видим какво ни предлагат другите партии.

Водещ: Много важен въпрос, може би силно еретично звучащ в момента, но ако г-н Радев не бъде избран за президент, как ще се развие конфигурацията в страната – в парламента, 47-ми, и след това в обществото?

Светослав Малинов: При всички положения това ще бъде нов лидер на страната, победил в избори президент – това може да бъде и жена, между другото – победил в избори президент, който се е смятало, че няма никаква алтернатива само 100 дни преди изборите, а може би и по-малко. Очевидно е, че такава личност ще изиграе огромна роля при формиране на една нова коалиция. Но това са толкова хипотетични въпроси, с такава висока степен в момента на хипотетичност, че най-добре да се съсредоточим върху видимото и простото. А то е, че вчера с този Инициативен комитет, с фигурите, посланията Румен Радев облекчи задачата на своята дясноцентристка алтернатива, ако тя се появи и има достатъчно смелост и въображение да застане срещу него.

Цоня Събчева

 


От категорията

Енчев: Телефонният разговор на Радев със Заев поражда тревоги. Ще капитулира ли София пред Скопие?

-1615661027.jpg

Мотивите на Заев за експресния диалог са ясни – да сондира готовността на ...

1 дек. 2021 | 12:18

Кеворк Кеворкян: Бъдеще от мола и памет за Станчов

-1461834919.jpg

Прекалено много разчитаме на пришълците отвън – а трябва да мине много време, ...

28 ноем. 2021 | 12:47

Велизар Енчев: Консултации на партии в мол изглеждат като търговия

-1602931711.jpg

България се намира в тежка икономическа криза. А това, че бюджетът за новата ...

27 ноем. 2021 | 17:03

Как си отиде БГА „Балкан“ и (не) дойде АЕЦ „Белене“

-1638268337.png

Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Първан Симеонов и приятели са авторите

30 ноем. 2021 | 12:23