Доц. д-р Николай Гочев Снимка: Гласове

Какво ще се случи в Православието след това, още е рано да се мисли

Доц. д-р Николай Гочев: Поместните православни църкви ще отхвърлят решението на Цариград за Украйна

4306 | 12 окт. 2018 | 23:24

Дарявайки автокефалия на една нова „Украинска църква“, въпреки че в Украйна от 330 години съществува такава, Цариград с един ход премахва автокефалията на всички поместни православни църкви, включително и на българската


Източник: Гласове

На 11 октомври, четвъртък, на официалния сайт на Цариградската патриаршия беше публикуван текст от пет параграфа с решенията на Синода от заседание, завършило същия ден.

Пар. 1 гласи:

„[Синодът] да поднови вече взетото решение: Вселенската патриаршия да пристъпи към даване на автокефалия на църквата на Украйна.“


Пар. 4:

„Да обезсили писмото на Синода от 1686 г., , издадено поради тогавашните обстоятелства, чрез което се даваше, по икономия [целесъобразност – б.м.], правото на Московския патриарх да ръкополага всеки митрополит на Киев, избиран от църковно-народен събор на епархията му и длъжен да споменава най-напред името на Вселенския патриарх като знак за канонична зависимост (sic!)“.

Тези решения бяха очаквани. Какво ще се случи оттук нататък?

Синодът на Руската църква ще вземе решение за прекратяване на евхаристийното (а може би и на всяко) общение с Цариградската църква; и това ще се случи скоро, сигурно в близките дни.

Ще бъде поставен отново и по-настоятелно въпросът за свикване на общоправославен събор по „украинския въпрос“, на който Цариградският патриарх ще откаже да присъства. Но съборът под някаква форма ще се състои, и причината за това е следната.

Дарявайки автокефалия на една нова „Украинска църква“, въпреки че в Украйна от 330 години съществува канонична и общопризната автономна православна църква, Цариград с един ход премахва автокефалията на всички поместни православни църкви, включително, разбира се, и на българската.

Защото ако това решение не бъде отхвърлено незабавно, това ще значи, че всяка епархия, енория, както и коя да е група граждани в коя да е страна, които смятат себе си за православни, ще може да игнорира съществуващата там православна църква и да се обръща към Цариград с молба за някакъв вид „автономия“. Дали тези молби ще бъдат удовлетворявани и доколко, ще зависи единствено от волята на Цариградския патриарх и синод. Поради това нито една църква няма да може самостоятелно да решава вътрешните си въпроси: тя няма да е автокефална, ако изобщо ще е църква. Тъй като църковният живот е уреден така, че клириците да не могат да не се съобразяват с решенията на своите архиереи. Но след изявлението на Цариградския синод от 11 октомври 2018, те ще могат: тъй като ще има инстанция, по-висша от тази на поместния Синод, към която ще могат да се обръщат за „окончателно решение“ по всеки въпрос.

Ето защо поместните православни църкви, ако желаят да останат църкви, ще бъдат принудени да отхвърлят днешното решение на Цариградския синод.

Ако след това Цариград продължи да настоява и не го „обезсили“, както днес обезсилва друго свое решение, взето преди 332 години, той ще се окаже извън православния свят, тоест – ще напусне съборната Църква. Такъв случай историята на християнството вече познава.

Какво ще се случи в Православието след това, още е рано да се мисли.

 

 

–––

 

Доц. д-р Николай Гочев работи повече от 17 години като преподавател по гръцка античност в Катедрата по класическа филология (Софийски Университет). От 2003 е доцент. Интересите му през последните години са насочени към историята на класическото образование и на науката за античността в България.

Завършил е 1978-1983 – НГДЕК “Константин-Кирил философ”, София.

Висше образование: 1985-1993 г. Дипломира се през 1993 г. в Атинския Университет, Гърция. Специалност – езикознание.

Доктор по старогръцка литература – 1999. Дисертация: Античният херметизъм – извори, доктрина, изследвания и структура на централния мит, защитена през май, 1998 пред Специализирания научен съвет по литературознание към ВАК.

Доцент по старогръцка литература в СУ “Св. “Климент Охридски” Катедра "Класическа филология". Хабилитационен труд: POIESIS. Класически и съвременни опити по теория на старогръцката литература, защитен пред разширения състав на Катедрата по Класическа филология през март, 2002 г.

Преподавател по Старогръцка литература в специалност Класическа филология и по Съдбата на империите в магистърска програма “Глобалистика” в СУ.

Автор на редица книги и научни публикации и ръководител на академични, издателски и просветни дейности.

 


От категорията

Иван Гранитски: Светлината на Българските букви! Честит празник, България!

Iветлината на Словото, светлината 
на Буквите, които са живото въплъщение на Божия промисъл -1558446499.jpg

24 май е един Великден, Великден на духа и на просветата, на възкресението на ...

24 май 2019 | 00:11

Кеворк Кеворкян: Най-напред пчелите...

-1462343945.jpg

Всъщност, никой не си направи труда да уведоми Народа, че една част от него ...

21 май 2019 | 10:28

Бъдете преблагословени,о вий, Методий и Кирил, отци на българското знанье,творци на наший говор мил!

Тъй солунските двама братя /насърчаваха дедите ни...-1558444532.jpg

Напред! Науката е слънце, / което във душите грей! /Напред! Народността не пада ...

24 май 2019 | 00:12

Владимир Шейтанов: Очаквания за нередности и машинации на кампанията и в деня на вота

-1552918447.jpg

Голяма част от фирмите са с изчерпани кредитни ресурси и са в подчинено ...

21 май 2019 | 10:58

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


14 окт. 2018 | 07:31С византийци работа да имаш е все едно с тигрица да се целуваш. Добре че Русия навреме скъса с Гърция и я остави сама да се разбира с агите. Украинската църква беше дъщерна на РПЦ. Онзи византиец от Истанбул много добре знае, че ако майчината църква не свали схизмата от дъщерната, никоя друга църква няма право да стори това. Събра вселенският патриарх, лукав грък, такива като нашия патриарх и отмени схизмата. А много добре знаеше, че това е антиканонично... Сега руснаците при ограничени военни действия аги vs. ромеи ще бъдат на страната на Турция. А ние с нашите незакупени осем военни самолети ще се крием страхливо вдън гори тилилейски...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.