Урок по дипломация

Доц. Йордан Величков: С посещението на Путин в Атина, гърците демонстративно опровергаха мита за „руска заплаха“

139863 | 28 май 2016 | 18:53

В момент, когато държавите от ЕС, под мощния натиск от Вашингтон, участват в акцията за международна изолация на Русия и когато руската държава е демонизирана, гръцкото правителство приема руския президент Путин на двудневно посещение


Гърция за пореден път даде пример, как се провежда външна политика и как се отстояват национални интереси. В момент, когато държавите от ЕС, под мощния натиск от Вашингтон, участват в акцията за международна изолация на Русия и когато руската държава е демонизирана, като най–голямата заплаха за мира и сигурността на Европа, гръцкото правителство приема руския президент Путин на двудневно посещение.

От тази визита могат да бъдат направени два изключително важни извода:
Първо. Интересите на Гърция се поставят над всякакви други съюзнически, трансолигархични или тясно корпоративни амбиции и цели . И тези интереси гръцкото правителство отстоява упорито, последователно и без да се съобразява, че ще засегне някои геостратегически планове.

Второ. С този акт – посещението на Путин в Атина, гръцките управляващи демонстративно опровергаха глупаво скроения мит за „руска заплаха“ и разобличиха авторите му – военнопромишлените среди на САЩ, чиито корпоративни интереси са да вкарат света в нова студена война, за да пласират продукцията си, трупайки огромни печалби.

С поддържането на активни политически контакти на най-високо ниво с Русия, и то в крайно деликатен момент, гръцката страна показа, че разполага днес, както и в миналото, с изключително професионално подготвен и обигран политически елит. Не случайно през последното столетие тя три пъти увеличи територията си, а населението й от 3 милиона нарастна на 11 милиона.

Гърция отново доказа, че на международната сцена се уважава, не само силния, но и достойния. Този извод трябва да бъде отчетен от бъдещите български политици и то задължително, защото десетилетия България се управлява, включително и днес от едни от най-посредствените, най-сервилните и най-продажни политици в Европа.

А катастрофалните последици от тяхното управление са налице, защото на външната политика се гледа не като инструмент за отстояване на интересите на държавата, а като възможност за търсене на външни покровители за заемане или утвърждаване на властови позиции в България.

 


От категорията

Най-скандалният парламент тръгва към историята - с антинаграда за цялостно творчество!

-1593267964.jpg

България е парламентарна или фейсбук-република? Откъде накъде промените в ...

5 март 2021 | 14:18

Експерт: Медиите не могат без Гугъл и Фейсбук, защото осигуряват жизненоважен трафик

-1572360961.jpg

Ако те няма в Гугъл, значи не съществуваш. Тази стара „максима“ вече важи и за ...

5 март 2021 | 13:29

Изследователски център "Спектър": Джипката на Борисов задържа ерзията в доверието към ГЕРБ

-1614959808.png

Извън лидерското присъствие на Нинова в БСП липсват ярки партийни и граждански ...

5 март 2021 | 17:54

Мирела Костадинова: Литературният критик Нешо Бончев показва правилата на превода

Нешо Бончев-1614955700.png

Той критикува превода на "Илиада" направен от Григор Пърличев, който ...

5 март 2021 | 16:43