Бъдещите лидери на ГСДП Саскиа Ескен и Норберт Валтер-Борянс принадлежат към лявото крило

Дойче веле: Няколко възможни сценария за края на Меркел

1490 | 2 дек. 2019 | 18:12

Германските социалдемократи, по-малък коалиционен партньор в правителството на Ангела Меркел, ще имат ново ръководство, което гледа критично на широката коалиция. Какви са възможните сценарии оттук нататък?


Лидерът на германските социалдемократи Андреа Налес подаде оставка след катастрофалните резултати за партията на последните европейски избори. Шест месеца по-късно, на 30 ноември, 53% от членовете на ГСДП избраха двама нови лидери -  Саскиа Ескен и Норберт Валтер-Борянс, чиято основна заявка е за преразглеждане на коалиционното споразумение с ХДС/ХСС за управление на Германия. Водещ в коментарите на международните медии бе изводът, че изборът им разклаща управляващата коалиция.
Предлагаме ви коментар на Сабине Кинкарц от Дойче веле, която разглежда сценариите пред властта в Берлин и пред канцлера Ангела Меркел.

 

Сабине Кинкарц

Германските социалдемократи ще имат ново ръководство, което не държи особено на участието на партията в коалиционното правителство. Бъдещите лидери на ГСДП Саскиа Ескен и Норберт Валтер-Борянс принадлежат към лявото крило на партията и очевидно смятат да предприемат радикален завой наляво.

 

В момента са възможни няколко сценария. Решителният тласък ще дойде от конгреса на ГСДП в края на седмицата. На него социалдемократите ще направят оценка на досегашната дейност на широката коалиция и ще решат дали искат да управляват заедно с ХДС/ХСС до края на мандата през есента на 2021 година.


Първи сценарий, невероятен: ГСДП остава в коалицията без никакви възражения.

 

Втори сценарий, малко вероятен: ГСДП решава начаса да излезе от коалицията.

 

Трети сценарий, вероятен: ГСДП приема предложението на номинираните си нови лидери и заявява на християндемократите, че коалиционният договор трябва да се преразгледа.
Лидерите на ХДС и ХСС Анегрет Крамп-Каренбауер и Маркус Зьодер вече отговориха, че не желаят да преразглеждат договора. В техните партии и без това мнозина смятат, че социалдемократите вече са получили достатъчно отстъпки. И че всяка нова отстъпка ще снижи електоралната подкрепа за християндемократическия лагер.

 

Какво обаче може да се случи след конгреса на социалдемократите?

 

Няколко възможни сценария:
Първо: ГСДП остава в коалиционното правителство. Тази партия всъщност няма интерес от предсрочни избори, защото в допитванията през последните месеци получава едва 12-15 процента подкрепа. Според последното допитване, ГСДП вече е трета политическа сила - след ХДС и Зелените. Тъй че на конгреса всички министри и премиери на федерални провинции, излъчени от ГСДП, със сигурност ще изтъкнат този аргумент.


Второ: ГСДП напуска правителство, а Ангела Меркел остава като канцлер на малцинствен кабинет. По Конституция тя може да запази поста си, освен ако Бундестагът не гласува с мнозинство вот на недоверие срещу нея. В същото време обаче тя няма право да посочи свой заместник и да се оттегли преди края на мандата си, защото германският канцлер се избира директно от парламента. Доколкото държавният бюджет за 2020 година вече е приет, Меркел би могла да управлява без проблеми с малцинствено правителство. Самата тя обаче не гледа с добро око на такъв вариант. Още повече, че през втората половина на 2020 година Германия поема председателството на ЕС, а за такава задача определено се изисква напълно дееспособно правителство.

 

Трето: Коалиция Ямайка. В рамките на сегашния правителствен мандат християндемократите могат да сменят коалиционните си партньори. Още след изборите през 2017 година Ангела Меркел всъщност искаше да сформира коалиция със Зелените и либералите от СвДП, която журналистите наричат „Ямайка" – защото цветовете на четирите партии съвпадат с цветовете от националното знаме на Ямайка. Тогава либералите провалиха преговорите, но днес е възможно Зелените да са тези, които ще се откажат от подобна коалиция, защото партията им събира много голяма електорална подкрепа и няма спешна нужда да участва веднага във властта.

 

Четвърто: Нови избори. Ако ГСДП напусне правителството, на хоризонта вече ще се появят и предсрочните парламентарни избори. За да се стигне до тях обаче канцлерката Ангела Меркел трябва да поиска вот на доверие и да изгуби гласуването. При такова развитие на събитията президентът в рамките на три седмици може да разпусне Бундестага, след което най-късно до два месеца трябва да се проведат нови избори.

Източник: Дойче веле


От категорията

Доналд Тръмп: Импийчмънтът е измама!

-1574195332.jpg

"Това е много тъжно нещо за нашата страна, но изглежда е много добро за ...

13 дек. 2019 | 22:16

Путин поздрави Борис Джонсън за изборната победа и изрази желание за конструктивен диалог

-1571652471.jpg

Той пожела на британския премиер успех в отговорната му работа като ръководител ...

13 дек. 2019 | 17:37

Никола Стърджън: Борис Джонсън няма мандат да изведе Шотландия от ЕС

Никола Стърджън-1466854189.jpg

Първият министър на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия призова ...

13 дек. 2019 | 17:06

Правната комисия на Камарата на представителите гласува за импийчмънт на Тръмп

-1576256334.jpg

След очакваното успешно гласуване до няколко седмици процедурата ще бъде ...

13 дек. 2019 | 18:58

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.