Знае ли военният министър - земеделецът Николай Ненчев, че добър военен разузнавач се става за 10-15 г.?

Доживяхме и чистка във военното разузнаване

14449 | 16 март 2015 | 13:54

Отбраната е деполитизирана система със закон и всяко действие в противоположна посока е наказуемо


Уволнението на шефа на военното разузнаване, колкото и изненадващо, бе и очаквано. Само прекален наивник можеше да предположи, че на г-н Веселин Иванов ще му се размине при този министър на отбраната във второто правителство на ГЕРБ. Въпреки че бе назначен през мандата на първото. Всичко бе въпрос на време. Дали уволнението щеше да бъде вчера, да се случи днес или утре, е без значение. Ако някой си въобразява, че Николай Ненчев е сложен в министерското кресло на ул. „Дякон Игнатий“ №3, за да управлява отбраната и реформира армията, просто се заблуждава. Защото за това се искат познания в една доста специфична обществена област, които той едва ли при-тежава.

 

Обикновено в нормалните държави се търсят хора с определени качества, за да свършат конкретна работа. Докато у нас политическият манталитет плюе на такива аргументи, за да намери работа на своите хора. Та в случая с Николай Ненчев едва ли се съмнява някой, че

 

друг му подсказва решенията и му внушава действията

 

Той трябва само да изпълнява, ако иска да го вози още министерски „Мерцедес“. Ненчев е спуснат в родния Пентагон, за да даде досиетата на чуждите агенти, защото Иванов отказа да наруши закона и да изгони „комунистите“ от военното разузнаване. А защо не и да подготви почвата за ликвидация на службата - Реформаторският блок още не се е отказал от намерението си за сливане на армейското и цивилното разуз наване. Това е мисията му. Другото са подробности. А Ненчев е подходящият човек за тази непочтена игра. Защото мрази всички и всичко, което е било преди 10 ноември. Вероятно нощем сънува вампирясали комунисти в униформи, които пият човешка кръв. Нали си спомняте как неотдавна в НДК на партиен конгрес на ДСБ под нестихващи аплаузи със земеделски патос, възправен като същински Георги Димитров, с френетично извисен глас министърът се закани, че ще разкрие комунистическото минало на военното ни разузнаване. А то, както рече Ненчев, криело много тайни. В него служели терористи, които работели за чужда държава. Той наистина се оказа подходящият човек за „реформаторите“ и определен кръг сини политици, чиято управленска философия е отмъстителен реваншизъм. Политическа чистка, която трябва да хигиенизира обществото. Как? Ами отварят гардероба и хвърлят скелети от миналото, и то 25 г. след като комунизмът си отиде.

 

Затова всичко бе въпрос на време. Часът настъпи и на Ненчев му наредиха. Нищо че не отбира от материята. Попитайте го колко вида военно разузнаване има и какви основни задачи изпълнява стратегическото - дали ще може да отговори? Вероятно да, но ако прочете листчето, написано от някой от съветниците.

 

Две седмици преди да уволни Иванов, министърът официално обяви, че е доволен от служба „Военна информация“, от докладите и анализите, които предоставя на държавното ръководство. Това го каза пред 30 журналисти. Дори подчерта, че прогнозите на българското военно разузнаване се сбъдвали. Но сега нямал доверие на началника му, затова го уволнява. Честно казано, при тези две съждения се ощипах, за да се уверя, че не сънувам. Някой вижда ли смислена взаимовръзка между тях? Не разбирам защо и за какво му няма доверие, след като службата действа перфектно? Не мога да проумея логиката на земеделеца политик, служил като трудовак.

 

Уволнението на Веселин Иванов се налагало заради подобряване на оперативната съвместимост със сродните служби в НАТО - това се разбира от официалната позиция на МО. Което въобще не е вярно. Именно от пакта дават много висока оценка на военното ни разузнаване. Там въобще не поставят въпроса кой работи в него. Това не ги интересува. За тях е важно котката да лови мишки. А служба „Военна информация“ умее да прави това. Фактите в най-новата ни история не са малко. Няма да ограмотявам сега министъра, има съветници – да го запознаят. Иванов бил и виновен, че 39% от състава на службата е назначен преди 1991 г. Разбирай - комунисти. Да оставим настрана, че е престъпление по смисъла на закона да се вкарват политически мотиви при кадровите разстановки в деполитизирана армейска служба. Да пренебрегнем и факта, че това е

 

политическа лустрация, която се преследва

 

не само от нашите, но и от европейските закони. Та каква е вината на тези хора - че са се родили толкова рано ли? Става дума предимно старши офицери на възраст 50-54 г. Завършили са военно училище на 23 г. Служили са 2-3 г. в частите като взводни и ротни командири и вече като старши лейтенанти и капитани са преминали в разузнаването. Те не са заемали високи постове в армията, не са вземали управленски решения, преди да постъпят в разузнаването. В какво ги обвиняват - не разбирам. Знае ли Ненчев, че добър военен разузнавач се става за 10-15 г.? Чак тогава може да се разчита, че разузнавателните данни, които придобива, са с висока степен на достоверност. Че оперативни работници под прикритие зад граница могат да вербуват агенти само ако са с чин майор, подполковник и нагоре.

 

Така стоят нещата. Не е като в земеделието - напролет сееш, наесен жънеш. Освен всичко друго такава непочтена игра с кадрите е и опасна, защото вбива клин между поколенията в офицерския корпус и подкопава единството и устоите на армията. По пътя на тази логика трябва да бъде махнато цялото висше ръководство на войската, защото генералите са започнали службата си като лейтенанти много преди 10 ноември.

 

Ненчев сигурно не е наясно и че Веселин Иванов е единственият ръководител на военното ни разузнаване, който бе на визита в САЩ по лична покана на шефа на американските си колеги. Сега, в края на месеца, той пристига у нас именно заради среща, уговорена с Иванов. Впечатляващо е и как веднага бе намерен приемник за шеф на службата в лицето на

 

синия политик Йордан Бакалов

 

Нали не се съмнявате, че този бърз избор е на кръга, който подсказва на Ненчев какво да прави. Навсякъде, за да започнеш работа, трябва да отговаряш на определени условия, да имаш ценз и опит в дадения бранш. Военното министерство е забравена губерния за политиците. Там само гинеколог все още не са назначавали. Какво пречи и това да се случи, след като е имало зам.-министър химик, а и бивш водопроводчик, който, като танцуваше, правеше страхотни шпагати. Имаше и говорител биолог.

 

У нас една дежурна рота разноцветни партийци винаги са готови за всякакъв пост в зависимост кой е на власт. И защо външен човек, политик, трябва да оглави военното разузнаване, след като в него работят доказани професионалисти?! Веселин Иванов не бе просто първият цивилен шеф на службата. Три месеца преди да я поеме, бе полковник, разузнавач, с два мандата зад граница. Завършил е две военни академии, едната от които е генералщабна. Защо подчертавам това? Защото в щаба на отбраната, когато има кризисна обстановка, преди операция, по време на война, непосредствено преди боя винаги пръв докладва началникът на военното разузнаване - за числеността, дислокацията, въоръжението и плановете на противника. Докладът му е най-важният, тъй като въз основа на него се правят разчети на силите, на средствата и се планират действията на нашата армия. Йордан Бакалов дали ще може да се справи с такава отговорност? За такъв пост трябва професионалист със сериозна военна подготовка. Така е в армиите на НАТО. Но ние пак се напъваме да изумим света - политик пряко ще командва военна структура.

 

След 10 ноември само Николай Свинаров успя да изкара пълен мандат от 4 години като министър на отбраната. Не вярвам Ненчев да е вторият. Рано или късно и той ще си отиде. Но ми се струва, че

 

след него пак ще има чистка

 

този път на земеделски кадри от Ямболско, неговия роден край, назначени по партийна линия. С които, както се говори, бил напълнил министерството.

 

Почти щях да забравя - дни преди да уволнят Иванов, депутатът Методи Андреев от парламентарната трибуна доста театрално обвини шефа на военните разведки, като попита за какви заслуги Милко Балев му е дал софийско жителство? „Гениален“ въпрос, на който какво да отговориш. Та нека и аз да попитам - малко преди да се изцепи в парламента, интересувал ли се е г-н Андреев ей така, между другото, съвсем безкористно, коя строителна фирма ще ремонтира сградата на военното разузнаване? Не знам дали е влагал умисъл, просто питам. Да си сложи ръка на сърцето и да каже честно.

 


От категорията

Валентин Вацев: Борисов е наказание за нашите грехове

-1484498737.jpg

Премиерът може да употреби част от трудовите си спестявания за къща в Рубльовка ...

6 авг. 2020 | 17:56

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16

„Взгляд“: Конкурентите хвърлиха организираната престъпност срещу Тръмп

-1591002908.jpg

В исторически план Демократическата партия на САЩ през целия XX век - особено в ...

9 авг. 2020 | 17:00

Разкриват тайните на "Света София" в Истанбул

Снимка: Анадолска агенция-1596973126.jpg

Триизмерно сканиране на подземните вентилационни тунели на храма разкрива как ...

9 авг. 2020 | 14:37