На него има монопол и няма реална конкуренция, смятат работодателите

Драстичен скок в цената на тока за бизнеса на свободния пазар

1901 | 5 дек. 2018 | 21:46

Фирмите изчисляват, че увеличението е 350%. Експерти предупреждават, че това може да доведе и до по-висока цена на тока за бита


Работодатели сигнализираха за драстичен скок в цената на тока за бизнеса на свободния пазар. Те предупредиха и премиера за шоковото увеличение, а отделни предприятия ограничиха временно производството си. Само за ден цената на тока на енергийната борса в пиковите часове е скочила 3 пъти, предава бТВ.

Стойността на мегават час в понеделник надхвърли 250 лв. Фирмите изчисляват, че това е 350% увеличение. Макар че сега цената върви надолу – токът остава значително по-скъп. Около 130 хил. компании на свободния пазар ще получат по-високи цени в договорите си от януари. В момента електроцентралите продават енергията с 12% по-скъпо.

Ако тенденцията се запази, експерти предупреждават, че това може да доведе и до по-висока цена на тока за бита от 1 юли. Според регулатора е рано за подобни спекулации.

Работодатели споделят, че при завод с капацитет от 250 служители, спирането на работа води до загуби от 8 000 лв. на ден, а фалит е възможен след седмица в подобен режим.

От Българската независима енергийна борса обясниха, че не могат да влияят на цените, според тях – увеличението е заради повишеното търсене на електрическа енергия.

Според бизнеса обаче на свободния пазар има монопол и няма реална конкуренция. Предупреждават, че ако ситуацията не се нормализира това ще увеличи инфлацията и ще „изяде” парите за по-високи заплати.

Цените на борсата косвено влияят и на тарифите за бита. Според регулатора обаче до юли, когато се определят новите цени, ще се неутрализира ефекта от поскъпването сега.

Регулаторът вече проверява за манипулации на цените на борсата и през януари ще стане ясно има ли основания за разследване.

 


От категорията

Bloomberg: Рецесията в световната икономика вероятно ще започне от Европа

Bloomberg: Рецесията, световната, икономика, вероятно, започне, Европа-1550249110.jpg

Точно икономиката на Европа в много по-голяма степен, отколкото търговската ...

15 февр. 2019 | 18:44

НСИ отчете увеличение на цените на храни и услуги

Годишната инфлация за януари 2019 г. спрямо януари 2018 г. е 3.0%-1550234109.png

Регистрирано е намаление на цените на облеклата (4.0 - 4.2%), на горивата (2.3 ...

15 февр. 2019 | 14:33

НКЖИ отхвърля версията за счупената стрелка

-1431494620.jpg

Вчера бяха взети проби от метала на езиковата част, проби и от раменната релса, ...

17 февр. 2019 | 12:39

Хърсев: Изводите от случая с венецуелските пари са положителни за правната и банковата система у нас

-1531113097.png

Тези пари всъщност никога не са влизали в България. Те не са докарани с камион, ...

16 февр. 2019 | 11:57

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


6 дек. 2018 | 09:23Да уведомят къдрокосият нов зам.гл.прокурор и той вместо да тероризира двете от Младост и да говори нелепици за параметрите на черния барут и броя войници в една военновременна рота, да ориентира усилията си защо и кой вдигна цената на тока за промишлени птедприятия над 3 пъти.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.