На него има монопол и няма реална конкуренция, смятат работодателите

Драстичен скок в цената на тока за бизнеса на свободния пазар

2285 | 5 дек. 2018 | 21:46

Фирмите изчисляват, че увеличението е 350%. Експерти предупреждават, че това може да доведе и до по-висока цена на тока за бита


Работодатели сигнализираха за драстичен скок в цената на тока за бизнеса на свободния пазар. Те предупредиха и премиера за шоковото увеличение, а отделни предприятия ограничиха временно производството си. Само за ден цената на тока на енергийната борса в пиковите часове е скочила 3 пъти, предава бТВ.

Стойността на мегават час в понеделник надхвърли 250 лв. Фирмите изчисляват, че това е 350% увеличение. Макар че сега цената върви надолу – токът остава значително по-скъп. Около 130 хил. компании на свободния пазар ще получат по-високи цени в договорите си от януари. В момента електроцентралите продават енергията с 12% по-скъпо.

Ако тенденцията се запази, експерти предупреждават, че това може да доведе и до по-висока цена на тока за бита от 1 юли. Според регулатора е рано за подобни спекулации.

Работодатели споделят, че при завод с капацитет от 250 служители, спирането на работа води до загуби от 8 000 лв. на ден, а фалит е възможен след седмица в подобен режим.

От Българската независима енергийна борса обясниха, че не могат да влияят на цените, според тях – увеличението е заради повишеното търсене на електрическа енергия.

Според бизнеса обаче на свободния пазар има монопол и няма реална конкуренция. Предупреждават, че ако ситуацията не се нормализира това ще увеличи инфлацията и ще „изяде” парите за по-високи заплати.

Цените на борсата косвено влияят и на тарифите за бита. Според регулатора обаче до юли, когато се определят новите цени, ще се неутрализира ефекта от поскъпването сега.

Регулаторът вече проверява за манипулации на цените на борсата и през януари ще стане ясно има ли основания за разследване.

 


От категорията

Пускат международен влак от Пловдив до Одрин от 1 юни

-1558601236.jpg

По искане на БДЖ е постигнато споразумение с с Генералната дирекция на турските ...

23 май 2019 | 11:46

Започна процедурата по избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ "Белене"

-1515008928.jpg

Предвижда се изграждането на централата да се реализира на пазарен принцип, без ...

22 май 2019 | 11:15

Николова: Дигитализацията и внедряването на иновации дават тласък за развитието на Дунавския регион

-1555490972.jpg

„Целта ни е стратегията за развитие на региона да бъде ориентирана към по-малко ...

23 май 2019 | 15:21

Десислава Танева: Противоградовата защита обхваща нови 1.1 млн. дка обработваеми площи в Хасковско

Снимка Пресцентър на МЗХГ-1558606675.jpg

До края на месец май предстои да бъде пуснат още един команден пункт в село ...

23 май 2019 | 13:13

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


6 дек. 2018 | 09:23Да уведомят къдрокосият нов зам.гл.прокурор и той вместо да тероризира двете от Младост и да говори нелепици за параметрите на черния барут и броя войници в една военновременна рота, да ориентира усилията си защо и кой вдигна цената на тока за промишлени птедприятия над 3 пъти.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.