На него има монопол и няма реална конкуренция, смятат работодателите

Драстичен скок в цената на тока за бизнеса на свободния пазар

1435 | 5 дек. 2018 | 21:46

Фирмите изчисляват, че увеличението е 350%. Експерти предупреждават, че това може да доведе и до по-висока цена на тока за бита


Работодатели сигнализираха за драстичен скок в цената на тока за бизнеса на свободния пазар. Те предупредиха и премиера за шоковото увеличение, а отделни предприятия ограничиха временно производството си. Само за ден цената на тока на енергийната борса в пиковите часове е скочила 3 пъти, предава бТВ.

Стойността на мегават час в понеделник надхвърли 250 лв. Фирмите изчисляват, че това е 350% увеличение. Макар че сега цената върви надолу – токът остава значително по-скъп. Около 130 хил. компании на свободния пазар ще получат по-високи цени в договорите си от януари. В момента електроцентралите продават енергията с 12% по-скъпо.

Ако тенденцията се запази, експерти предупреждават, че това може да доведе и до по-висока цена на тока за бита от 1 юли. Според регулатора е рано за подобни спекулации.

Работодатели споделят, че при завод с капацитет от 250 служители, спирането на работа води до загуби от 8 000 лв. на ден, а фалит е възможен след седмица в подобен режим.

От Българската независима енергийна борса обясниха, че не могат да влияят на цените, според тях – увеличението е заради повишеното търсене на електрическа енергия.

Според бизнеса обаче на свободния пазар има монопол и няма реална конкуренция. Предупреждават, че ако ситуацията не се нормализира това ще увеличи инфлацията и ще „изяде” парите за по-високи заплати.

Цените на борсата косвено влияят и на тарифите за бита. Според регулатора обаче до юли, когато се определят новите цени, ще се неутрализира ефекта от поскъпването сега.

Регулаторът вече проверява за манипулации на цените на борсата и през януари ще стане ясно има ли основания за разследване.

 


От категорията

Инж. Светослав Глосов: На пътя Своге - София се монтират най-високият клас обезопасителни системи

Снимки: АПИ-1544536395.jpg

Целият 80-километров път през Искърското дефиле ще бъде обезопасен и проектът ...

11 дек. 2018 | 15:51

Шефът на строителната камара: Хората, които в момента ни атакуват, са БСП

Инж. Илиян Терзиев Снимка: В. "Строител"-1544530000.jpg

"Става дума за 12-15 млрд. евро за следващия програмен период. Чуждите ...

11 дек. 2018 | 14:05

ЕК няма да подкрепи българския тръбопровод към Турски поток, ако е само транзитен

ЕК няма да подкрепи българския тръбопровод към Турски поток, ако е само транзитен-1544632104.jpg

484-километровият тръбопровод на България трябва да доставя руски газ до ...

12 дек. 2018 | 18:27

Българските превозвачи готвят протест в Брюксел (ВИДЕО)

-1526548385.jpg

Родните транспортни фирми искат блокиране на спорните текстове в плана, като ...

11 дек. 2018 | 16:52

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


6 дек. 2018 | 09:23Да уведомят къдрокосият нов зам.гл.прокурор и той вместо да тероризира двете от Младост и да говори нелепици за параметрите на черния барут и броя войници в една военновременна рота, да ориентира усилията си защо и кой вдигна цената на тока за промишлени птедприятия над 3 пъти.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.