Дритон Лайчи, шеф на Бюрото за координация на процеса за юридическа защита на потенциалните обвиняеми от Специалния съд в Косово.

Все още няма нито едно обвинение за престъпленията, извършени от сърбите в Косово, казва той

Дритон Лайчи: Каузата на Косово беше свободата!

2514 | 5 февр. 2019 | 13:58

„Специален съд” разследва дали са извършени военни престъпления в Косово през 1998 - 2000 г от албанците, казва шефът на Бюрото за координация на процеса за юридическа защита на потенциалните обвиняеми от Специалния съд в Косово,


Интервю на д-р Антон Панчев с Дритон Лайчи, шеф на Бюрото за координация на процеса за юридическа защита на потенциалните обвиняеми от Специалния съд в Косово, специално за Епицентър. бг.

Директор на съдиите е българката проф. Екатерина Трендафилова.

 

Дритон Лайчи е роден през 1971 г. и е юрист по образование. Заемал е различни държавни постове в Косово. В периода 2000-2002 е бил министър на младежта, а 2015-2018 старши политически съветник на председателя на парламента.

 

- Г-н Лайчи, по време на войната, през 90-те години, се извършиха много престъпления срещу цивилното албанско население в Косово. Може ли да ги представите на българската публика общите факти?

 

- За агресията на Сърбия срещу Сребреница, в бившите републики на Югославия и, накрая, нападенията на Сърбия срещу цивилното албанско население в Косово, е световно известен факт. Последица от етническото прочистване и престъпленията срещу човечеството в Косово беше причината за военната намеса на НАТО срещу сръбски военни и полицейски мишени в Косово. Сръбската държава уби над 13 500 цивилни албанци, изнасили около 20 000 албански жени, прогони 1 000 000 албанци, унищожи 40% от инфраструктурата, като извърши и 400 масови убийства срещу албанците. За всички тези престъпления няма нито обвинени, нито наказани.

 

- Все още много хора, включително деца, липсват. Как вървят преговорите със Сърбия за съдбата на изчезналите лица и ще се разговаря ли по тази тема на диалога между Прищина и Белград?

 

- Това е една тема, която колкото пъти се спомене и припомни, боли много. Институциите на Косово, както и неправителствените организации, непрекъснато издигат глас за едно по-конкретно ангажиране и за по-конкретни резултати от органите на Сърбия, за да предоставят информации за местонахождението на изчезналите лица. Властите в Сърбия не сътрудничат добре нито с институциите на Косово, нито с международните институции. По причина, че предоставянето на информации за местонахождението на масовите гробове, автоматично означава наказателна отговорност спрямо извършителите.

 

- Преди няколко години се създаде т.нар. Специален съд. Може ли да ни разкажете за организацията и целите на Специалния съд?

 

Специализираните камари и Специалният прокурор, наречени иначе „Специален съд”, има за цел да разследва претенциите дали са извършени военни престъпления в Косово в годините 1998, 1999 и 2000 от страна на албанците. Макар че Съдът не предпоставя етнически аспект, обаче претенциите на докладчика на Съвета на Европа, г-н Дик Марти, му придават етнически характер. Този съд го основа парламентът на Република Косово, което беше предхождано от Резолюцията на Съвета на Европа въз основа на доклада на сенатор Дик Марти.

 

Независимо, че беше одобрен от парламента на Република Косово, той е наложен от геостратегически политически фактори. Също така, това е пример на международната юридическа практика, където обществените настроения, пристрастните публицистични документи, те поставят пред свършен акт и върху тази основа се създава задължението да се основе съдът.

 

- Вие организирате работата за защитата на потенциалните обвиняеми от този съд. Кои са най-големите предизвикателства във Вашата работа?

 

- Нашето бюро, основано от правителството на Република Косово, според закона, одобрен от парламента на Република Косово, координира и надзирава процеса на юридическата защита, подкрепата за семействата на лицата, които са предмет на обвинение от Специалния съд. Ние нямаме друга алтернатива, освен да се защитаваме в юридически аспект. Политическият и дипломатическият дебат приключи. Сега е времето за ефикасна защита, основана на аргументи, които, със сигурност, ще си служат с езика на фактите от заподозрените и техните защитници. Каузата на Косово беше свободата. Бунтът чрез активна мирна съпротива и партизанската борба на бойците за свобода, ръководени от АОК, бяха стремеж за свобода, мир, независимо Косово и равенство за всички граждани на Косово без разлика.

 

- Според Вас, кога могат да се очакват реални резултати от работата на Специалния съд?

 

- Тъй като съм юрист, не мога да предположа резултатите във времеви и съдържателен аспект. Въпреки това, един голям брой изтъкнати фигури на нашето общество вече преминаха през съдебни процеси за военни престъпления, като предмет на разследванията бяха албанци от Косово. Разследвани са и няколко са осъдени от Мисията на ООН в Косово, от Трибунала за бивша Югославия в Хага, от Мисията на ЕС и от съдилищата на Косово. Следователно, една малка страна като Косово и няколко съдилища от 20 години, добавете сега и Специалният съд. Което наистина е много. На една среща, която имах с председателката на Специалния съд, г-жа Трендафилова, тя заяви че съдебните процеси ще бъдат професионални, безпристрастни, независими от всякакъв политически ред, с един състав от професионални съдии, според най-добрите международни практики и международни конвенции за правата на човека. Затова и ръководството на страната прикани за сътрудничество със Специалния съд.

 

- Коя институция се занимава с преследването на сръбските военнопрестъпници и как се развива процесът?

 

- Моят отговор на въпроса беше с конкретни цифри за убийствата на албански цивилни. Все още няма нито едно обвинение за тези престъпления, извършени от сърбите в Косово. За правосъдие в преход, удовлетворението на жертвите и помирението между народите преминава чрез представянето пред правосъдието на извършителите на престъпленията.

 

- Според Вашите оценки, може ли да има влияния върху политическата ситуация в Косово по причина на работата на този Съд?

 

- Със сигурност има влияние върху политическата ситуация в Косово. Косово е малка страна. От поканите, които са публикувани и които са им изпратени на поканените като заподозрени, има бивши депутати, висши политически лица, кмет на община и други. Затова, нашата задача е да допринесем да се сътрудничи със Специалния съд и да се запази политическата стабилност и тази на сигурността в страната. Накрая, но не по-малко важно, аз съм убеден, че ще триумфира истината на албанците от Косово за справедливата и етична борба, както и спазването на стандартите за правата на човека и на международните закони.

 

- Благодаря!

 


От категорията

Стефан Данаилов: Моля Нинова да не подава оставка, да поеме критиките и да спаси партията!

Стефан Данаилов: Моля Нинова да не подава оставка, да поеме критиките и да спаси партията-1560456636.jpg

Елена не показа политическа мисъл. Тя се държеше като разследващ журналист и ни ...

14 юни 2019 | 09:52

Кеворк Кеворкян: Откраднаха Гоце от слънчасалите

-1460633929.jpg

Македонците биха обесили на площада в Скопие онзи, който каже „Майната му на ...

16 юни 2019 | 09:26

Светлана Шаренкова: За лидерството и промяната в БСП

-1532442676.jpg

Корнелия Нинова след конгреса се утвърди като национален лидер – решителен, ...

16 юни 2019 | 19:34

The Wall Street Journal: Французите прибраха жълтите жилетки

-1545487983.jpg

В събота едва 7000 демонстранти излязоха по улиците на страната

16 юни 2019 | 17:16

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Владимир


8 февр. 2019 | 23:36" Кауза " подплатена от хуманитарни бомбардировки с обеднен уран. Само жица за шипрарите


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.