Владимир Левчев и Поли Муканова представиха собствено художествено творчество на английски и български език.

Произведения ще бъдат публикувани в т.нар. Yale Club Reading Series

Наши автори представиха съвременната българска литература в Йейл Клуб в Ню Йорк

1752 | 9 юли 2018 | 11:58

Владимир Левчев и Поли Муканова показаха собствено художествено творчество на английски и български език


Двама български автори взеха участие в Литературна вечер и дискусия, посветени на съвременната българска литература в престижния „The Yale Club of New York“, основан през 1897 г.

 

Преди няколко дни българските поети и университетски преподаватели Владимир Левчев (Американски университет в България, Благоевград) и Поли Муканова (Университет по библиотекознание и информационни технологии - УниБИТ) представиха собствено художествено творчество на английски и български език.

 

Представените произведения ще бъдат публикувани в т.нар. Yale Club Reading Series. Левчев има вече 4 книги с поезия, които са издадени в САЩ, и множество публикации в американски антологии и периодични издания. Муканова за първи път се представя пред отбрана американска публика, която се отнесе с искрено уважение към творческите инвенции на талантливата, млада българска поетеса.

 

В поетичните серии участват утвърдени и изявени поети от целия свят. Мероприятията са съпроводени с конференции и се провеждат ежемесечно в Манхатън.

 

Домакин на събитието бе проф. Сълтан Катто (поет и физик), а негов координатор е издателят Стенли Баркан (Cross-Cultural Communication, 1971), който е издател и на първата американска книга на Владимир Левчев “Leaves from the Dry Tree”, както и съиздател на българското издание на поезията на Стенли Кюниц (печелил всички големи награди, вкл. Пулицър, лауреат на САЩ), в превод на Вл. Левчев, “Преминаване” (Passing Through). Баркан e работил с българския художник Стоян Чуканов - Чуки, както и е представял и други български автори като Борис Христов, Любомир Канов, Ванцети Василев и Бисера Виденова.

Левчев и Муканова четоха свои произведения и в столицата на Съединените щати - Вашингтон, заедно с поета Любомир Николов, който от дълги години живее там.

 

Домакини на четенето бяха проф. д-р Кевин Клинтън и д-р Нора Клинтън, основатели и съпрезиденти на American Research Center in Sofia Foundation. На четенето присъства и един от доайените на библиотечното дело в България – госпожа Пенка Митрани, една от първите преподавателки в тогавашния Държавен библиотекарски институт и уважавана личност в американското библиотечно общество.

 

Известната художничка Ада Митрани, която към настоящия момент се изявява и на адвокатското поприще, бе част от атмосферата на прекрасната вечер.

 

На събитието присъстваха и други интелектуалци и бизнесмени от САЩ, Канада, Мексико, Италия и България.

 

 


От категорията

Татяна Лолова с награда за цялостен принос на името на Калоянчев

Сн. БГНЕС-1550843856.jpg

С извънредна награда за индивидуално театрално постижение ще бъде отличена ...

22 февр. 2019 | 15:57

Хотел Marinela Sofia представи първата самостоятелна изложба на 14-годишния художник Сарп Испир
(Галерия)

Хотел Marinela Sofia представи първата самостоятелна изложба на 14- годишния художник Сарп Испир -1550780799.jpg

21 февр. 2019 | 22:25

Световноизвестният художник Албино Пити - в Нирвана
(Галерия)

Световноизвестният художник  Албино Пити - в Нирвана-1550863102.jpg

Прочутият абстракционист нареди 27 платна в галерията на Ники Младжов

22 февр. 2019 | 21:16

"Невидимият град" от Хари Салман - духовна биография на руския народ
(Галерия)

"Невидимият град" от Хари Салман - духовна биография на руския народ-1550752192.jpg

21 февр. 2019 | 14:55

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.