Спре ли да работи тя, това означава да спре цялата енергийна система на държавата, категоричен е шефът на дружеството

Двама министри и шефът на "Топлофикация-София": Няма как столицата да остане без топло и на тъмно

2926 | 31 авг. 2021 | 16:19

"Топлофикация - София" непрекъснато задлъжнява към Булгаргаз и БЕХ и картината не се подобрява", каза служебният министър на енергетиката Андрей Живков пред ресорната парламентарна комисия


Парламентарната Комисия по енергетика и климат проведе заседание, предаде Новини.бг. Първа точка в дневния му ред е изслушването на Александър Александров - изпълнителен директор на „Топлофикация София“ ЕАД, Асен Личев - служебен министър на околната среда и водите, Андрей Живков - служебен министър на енергетиката, Иван Иванов - председател на КЕВР и Виктор Станчев - изпълнителен директор на „ЧЕЗ-Електроразпределение България“ АД, във връзка с последствията от отнетото комплексно разрешително на „Топлофикация София“ ЕАД и плана за действия за предотвратяване на потенциална енергийна криза в столицата през предстоящия отоплителен сезон.

"Това заседание на комисията трябваше да се проведе преди четири години и половина. Причината е дерогацията на тецовете и европейската директива. Никакви мерки и вложения не са направени, за да може да бъде изпълнена тази директива. Говоря основно за ТЕЦ-София. Това е едно четиригодишно бездействие. Дерогацията е експертно действие, а не политическо", започна министър Личев.

"Нищо извънредно към момента не се е случило. Състоянието на "Топлофикация - София" обаче е изключително важно за енргийната система на цялата страна", разкри от своя страна министър Живков. "Топлофикация - София" непрекъснато задлъжнява към Булгаргаз и БЕХ и картината не се подобрява", добави той.

"Ще подкрепя министър Живков и ще потвърдя, че няма нищо извънредно в ситуацията. София няма как да остане без ток и топлоподаване. Спре ли да работи "Топлофикация - София" това означава да спре цялата енергийна система на държавата. Това няма как да се случи и е разписано в Конституцията", заяви от своя страна Александър Александров от "Топлофикация - София".

 

"Факт е, че ние от години настояваме за дерогация. Според мен до края на годината ще имаме ясно разписани параметри за осъществяването на тази дерогация и как да станем едни добри екологични приятели на всички столичани. Факт е, че с техника изградена през 60-те години е много трудно да изпълним европейската директива, но със сигурност всичките апокалиптични картини, които се слагат на масата, няма как да се случат. Ние работим много интензивно и прилагаме всички мерки, за да осигуряваме най-екологичното отопление", категоричен бе изпълнителният директор на "Топлофикация - София".

"Ще се опитам да бъда възможно най-кратък и ясен. При една хипотетична ситуация, ако "Топлофикация - София" спре да работи, ние нямаме никакъв шанс да задоволим нуждите на електропреносната мрежа", обяви изпълнителният директор на ЧЕЗ Виктор Станчев.

 

По-рано днес Мая Манолова заяви на брифинг в парламента, че „Топлофикация – София" е без подновено комплексно разрешително заради неизпълнение на изискванията за емисиите от азотен оксид, като дружеството е имало 4 години да постави пречиствателни системи, но не го е направило. В резултат от 1 октомври парното и топлата вода в София могат да бъдат спрени. 

 

Според Манолова кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков и ръководството на топлинното дружество бездействат - тя заподозря, че целта е да се заложи „мина“ в предизборната кампания.

 


ОЗК

От категорията

ЕК одобри държавна помощ в размер на 72 млн. лева за подкрепа на българските земеделци

-1618007594.jpg

Стопаните, които отглеждат едри и дребни преживни животни и пчелни семейства, ...

27 окт. 2021 | 16:10

Варна да не участва в скрита приватизация на Пловдивския панаир, предупреди министерство

Варна да не участва в скрита приватизация на Пловдивския панаир, предупреди министерство-1635316469.jpg

Въпреки решение на общинския съвет в града Варна все пак се оказа акционер в ...

27 окт. 2021 | 09:33

Председателят на УС на КСБ честити празника на българските строители

Инж. Илиян Терзиев Снимка: КСБ-1635238297.jpg

Отминаващата година бе трудна и изпълнена с предизвикателства заради ...

26 окт. 2021 | 11:49

Стотици инспектори на НАП започват проверки за ДДС злоупотреби

-1505106037.jpg

Те ще извършват пълен мониторинг на фирмите, които извършват внос чрез обмен на ...

27 окт. 2021 | 14:54