Президентът призова Конгреса да повиши тавана на публичния дълг

Джо Байдън: Евентуален дефолт на САЩ ще застраши статута на долара като световна валута

2594 | 4 окт. 2021 | 20:59

Байдън призова своите политически противници от Републиканската партия да спрат да „играят на руска рулетка“ с американската икономика, като се противопоставят на повишаването


Потенциален дефолт, който може да настъпи, ако Конгресът на САЩ не се съгласи да повиши тавана на публичния дълг, би застрашил статута на долара като световна резервна валута. Това каза американският президент Джо Байдън в понеделник, говорейки в Белия дом, цитиран от TACC и Агенция "Фокус".

"Неуспехът да се повиши таванът на публичния дълг ще постави под въпрос желанието на Конгреса да изпълни нашите задължения, които вече сме поели (върху себе си), а не нови. Това ще подкопае надеждността на държавните ценни книжа, а също така ще застраши статутa на долара като световна резервна валута", каза американският президент.

Байдън призова своите политически противници от Републиканската партия да спрат да „играят на руска рулетка“ с американската икономика, като се противопоставят на повишаването на тавана на публичния дълг от Конгреса и по този начин излагат страната на риск от дефолт.

"Те трябва да спрат да играят руска рулетка с американската икономика", каза американският лидер.

Байдън предупреди, че не може да гарантира, че САЩ няма да просрочат задълженията си по дълга. Американският лидер подчерта, че решението на този проблем ще зависи от действията на републиканците в Конгреса.

Той беше попитан дали е възможна ситуация, при която САЩ няма да могат да изплатят дълговите си задължения, тъй като американският Конгрес няма да спре действието на лимита на националния дълг.

"Не мога да повярвам, че крайният резултат ще бъде точно такъв, защото последиците от това ще бъдат толкова мрачни. Не вярвам в това. Но мога ли да гарантирам (че няма да има дефолт)? Ако бих могъл, щях, но не мога“, отговори Байдън.

 


Намери своята история

От категорията

Генералният секретар на НАТО призова Русия да намали напрежението около Украйна

-1558767072.jpg

Ние оставаме отворени за диалог с Москва. Диалогът е по-важен, когато ...

27 ноем. 2021 | 17:46

В Германия откриха заразен с новия вариант Омикрон

-1632992757.jpg

Проучванията в провинция Хесен продължават

27 ноем. 2021 | 15:22

Засякоха два случая на варианта Омикрон във Великобритания

-1635456696.jpg

Предстои масово тестване в районите, в които е засечен новият щам - Челмсфорд и ...

27 ноем. 2021 | 16:37

Ръководството на СДСМ прие оставката на Зоран Заев

-1607068506.jpg

Според Заев парламентарното мнозинство е стабилно, затова има възможност за ...

27 ноем. 2021 | 09:05