Да се прекъсне връзката между икономическата сила и политическото влияние

Джоузеф Стиглиц: Неолиберализмът трябва да бъде обявен за мъртъв и погребан

10156 | 31 май 2019 | 13:30

Прогресивният капитализъм не е оксиморон. Бавният икономически растеж, увеличаващото се неравенство, финансовата нестабилност и деградацията на околната среда са проблеми, родени от пазара и заради това не могат и няма да бъдат преодолени от самия пазар


Коя икономическа система е най-благоприятна за човешкото благосъстояние? Отговорът на този въпрос трябва да бъде определен в сегашната епоха, защото след 40 години неолиберализъм в САЩ и други развити икономики, ние знаем какво не работи, пише нобеловият лауреат по икономика и професор в американския Колумбийски университет Джоузеф Стиглиц в материал за базираното в Брюксел издание New Europe, представен без редакторска намеса.

Неолибералният експеримент - по-ниските данъци върху богатите, дерегулацията на трудовите и продуктовите пазари, финансовите инвестиции и глобализацията – беше грандиозен провал. Растежът е по-нисък, отколкото беше през 25-те години след Втората световна война и по-голямата част от него се трупа на самия връх на доходната скала. След десетилетия на застой или дори спад на доходите за хората под тях, неолиберализмът трябва да бъде обявен за мъртъв и погребан.

За да успее това, има поне три основни политически алтернативи: крайнодесен национализъм, лявоцентристки реформизъм и прогресивното ляво (като дясноцентристите представляват неолибералния провал). И все пак, с изключение на прогресивното ляво, тези алтернативи остават обвързани под някаква форма с идеологията, чийто срок на годност изтече (или трябва да изтече).

 

Лявоцентристите, например, представляват неолиберализма с човешко лице. Тяхната цел е да прехвърлят политиките на бившия американски президент Бил Клинтън и бившия британски премиер Тони Блеър в XXI век, правейки само леки промени в преобладаващите форми на финансилизация и глобализация. Междувременно, националистката десница се отказва от глобализацията, обвинявайки мигрантите и чужденците за всички проблеми на днешния ден. Въпреки това, както показа президентството на Доналд Тръмп, то е не по-малко обвързано – поне в американския вариант – с намаляването на данъците за богатите, дерегулацията и ограничаването и елиминирането на социалните програми.

За разлика от тях, третият лагер защитава това, което аз наричам прогресивен капитализъм, който предписва радикално различен икономически план, основан на четири приоритета.

 

Първият е да се възстанови баланса между пазарите, държавата и гражданското общество. Бавният икономически растеж, увеличаващото се неравенство, финансовата нестабилност и деградацията на околната среда са проблеми, родени от пазара и заради това не могат и няма да бъдат преодолени от самия пазар. Правителствата имат задължението да ограничават и оформят пазарите чрез екологични, здравни, професионални и други видове регулиране. Работата на правителството е също така да прави това, което пазарът не може или няма да направи, като активно инвестиране в основни изследвания, технологии, образование и здравето на обществото.

Вторият приоритет е да се признае, че „богатството на нациите” е резултат от научно изследване - познаване на света около нас - и социална организация, която позволява на големи групи от хора да работят заедно за общото благо. Пазарите все още трябва да играят решаваща роля за улесняване на социалното сътрудничество, но те служат за тази цел само ако се ръководят от върховенството на закона и подлежат на демократични проверки. В противен случай индивидите могат да се обогатяват, като използват други, извличат богатство чрез търсене на печалба, вместо да създават богатство чрез истинска изобретателност. Много от днешните богати са поели по пътя на експлоатацията, за да стигнат там, където са. Те са добре обслужвани от политиките на Тръмп, които насърчават търсенето на печалба, докато унищожават основните източници на създаване на богатство. Прогресивният капитализъм се стреми да направи точно обратното.

Това ни води до третия приоритет: справяне с нарастващия проблем на концентрираната пазарна мощ. Използвайки информационни предимства, изкупувайки потенциални конкуренти и създавайки бариери за навлизане, доминиращите фирми могат да се ангажират с широкомащабно търсене на печалба в ущърб на всички останали. Увеличаването на властта на корпоративния пазар, съчетано със спад на силата на договаряне на работниците, извървява дългия път към обяснението, защо неравенството е толкова високо и растежът е толкова бавен. Ако правителството не поеме по-активна роля, отколкото предписва неолиберализмът, тези проблеми вероятно ще се влошат, благодарение на напредъка в роботизацията и изкуствения интелект.

Четвъртата ключова точка от прогресивната програма е да се прекъсне връзката между икономическата сила и политическото влияние. Икономическата сила и политическото влияние се укрепват взаимно и се самоподдържат, особено там, където, както в САЩ, богатите индивиди и корпорации могат да харчат без ограничения за изборите. Тъй като САЩ се приближават все по-близо до фундаментално недемократична система на „един долар, един глас“, системата от проверки и баланси, която е необходима за демокрацията, вероятно не може да се задържи: нищо няма да може да ограничи властта на богатите. Това не е просто морален и политически проблем: икономиките с по-малко неравенство всъщност се представят по-добре. Следователно прогресивно-капиталистическите реформи трябва да започнат с намаляване на влиянието на парите в политиката и намаляване на финансовото неравенство.

Няма магически куршум, който да обърне щетите, нанесени от десетилетия на неолиберализъм. Но един изчерпателен дневен ред по линиите, очертани по-горе, може. Много ще зависи от това дали реформаторите са твърдо решителни в борбата с проблемите като прекомерната пазарна мощ и неравенството, тъй като частният сектор ги създава.

Всеобхватната програма трябва да се съсредоточи върху образованието, научните изследвания и другите истински източници на богатство. Тя трябва да защитава околната среда и да се бори с изменението на климата със същата бдителност като Новото зелено раздаване (Green New Deralers) в САЩ и Extinction Rebellion (Въстанието срещу изчезването) в Обединеното кралство. И тя трябва да осигури обществени програми, за да се гарантира, че никой гражданин няма да бъде лишен от основните си нужди за достоен живот. Те включват икономическа сигурност, достъп до работа и заплата за нормален живот, здравни грижи и адекватни жилища, сигурно пенсиониране и качествено образование за децата.

Този дневен ред е изключително достъпен; всъщност не можем да си позволим да не го прилагаме. Алтернативите, предлагани от националисти и неолиберали, ще гарантират по-голяма стагнация, неравенство, влошаване на околната среда и политическо недоволство, което потенциално може да доведе до резултати, които дори не искаме да си представим.

Прогресивният капитализъм не е оксиморон. Напротив, това е най-жизнеспособната и резонираща алтернатива на идеологията, която очевидно се провали. Като такъв, той представлява най-добрият шанс, който имаме, за да избегнем сегашното си икономическа и политическа болест.

Източник: focus-news.net
Превод и редакция: Иван Христов


Заглавието е на Епицентър

От категорията

Синята корупция: Кои министри на Костов са визирани в секретния доклад на НСС от 1999 година

Кои министри на Костов са визирани в секретния доклад на НСС от 1999-а за корупция-1582757007.jpg

В публично обръщение на 24 октомври 1999 г. Петър Стоянов заявява, че Костов ...

27 февр. 2020 | 15:25

Ето как Петър Стоянов удари Богомил Бонев със секретен доклад на НСС и загуби изборите

Ето как Петър Стоянов удари Богомил Бонев секретен доклад на НСС и загуби изборите-1582741337.jpg

След диспута Стоянов заяви: "Трябваше да го кажа, щеше да бъде недостойно ...

26 февр. 2020 | 20:14

Мира Баджева: Паниката е по-страшна от всяка същинска опасност

Мира Баджева: Паниката е по-страшна от всяка същинска опасност -1582829274.jpg

Първото, което ни напуска заедно с паниката, е достойнството, способността за ...

27 февр. 2020 | 20:46

Die Welt: Европейците не искат да воюват с Русия заради партньорите си от НАТО

-1561101407.jpg

Член 5 от Договора за НАТО беше и остава ключов елемент за разрешаване на ...

27 февр. 2020 | 20:32

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


3 юни 2019 | 02:20Много добре! И аз мислех по подобен начин след 2002 и преди 2008 година.По онова време с колеги по този начин коментирахме ситуацията. Но от тогава до сега се промениха доста неща а Стиглиц застина в онези години.Към днешна дата има още много да се добави към статията , за да я приемем за пълноценен анализ.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


1 юни 2019 | 14:39Впечатляващ анализ!!! Повече не бих коментирал. Макар че очаквах малко по_задълбочено размишление относно прогресивното ляво.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


1 юни 2019 | 06:43За да се постигне това и да стане безвъзвратно връщането на гибелния неолиберализъм .ще трябва още много борба и обединяване на политическите партии за тази цел!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


31 май 2019 | 20:31"Неолиберализмът трябва да бъде обявен за мъртъв и погребан". Ще го обявим, когато всички либерали доближили Европа до Африка увиснат по дърветата.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иванов


31 май 2019 | 17:26НИКАКЪВ КОМЕНТАР ПОД ТОЗИ ТЕКСТ. А този човек е икономически мъдрец на съвремието, който остава непознат за невежата българска публика, заедно с още няколко колоса на американската мисъл.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.