Сн. ЕК Хелена Дали, еврокомисар за равнопоставеността

Изявлението направи еврокомисарят за равнопоставеността Хелена Дали

ЕК: Истанбулската конвенция е златен стандарт за ЕС, готвим директива срещу насилието над жени

1914 | 25 ноем. 2021 | 13:39

Подготвят се и препоръки за включване в образователната програма от ранна възраст за равенството на половете и на връзки без насилие. Националните власти ще бъдат насърчени да създават и мрежа за подпомагане на жертвите на насилие


Истанбулската конвенция срещу насилието върху жени и домашното насилие е златен стандарт за работа в ЕС. Това заяви в Европейския парламент в четвъртък еврокомисарят за равнопоставеността Хелена Дали. Тя говори по време на дебат по повод Международния ден срещу насилието срещу жени - 25 ноември, пише "Дневник".

 

Дали заяви, че през декември Европейската комисия ще предложи да се криминализират престъпленията от омраза и реч на омраза, включително по сексуален признак, а в началото на 2022 г. и директива за превенция и борба срещу домашното насилие. Така ще стане възможно да се заобиколят шестте европейски държави, включително България, които отказват да ратифицират Истанбулската конвенция.

 

Еврокомисарят посочи, че директивата ще се базира на конвенцията и ще гарантира, че страните членки имат ефективни мерки в законодателството си за превенция и борба с базираното на пола и срещу домашното насилие. Документът ще включва в обхвата си и онлайн насилието срещу жени, което се засили от началото на пандемията от COVID-19.

 

Еврокомисията подготвя и препоръки към държавите от ЕС за включване в образователната програма на обучение от ранна възраст за равенството на половете и на връзки без насилие, подчерта комисарят, като добави, че националните власти ще бъдат насърчени да създават и мрежа за подпомагане на жертвите на насилие по полов признак.

 

Дали обаче трябваше да изслуша много критики от евродепутатите, че комисията е забавила внасянето на законодателни предложения, оставяйки ненаказано насилието срещу в различни държави, които не го преследват според националното си право.

 

Евродепутатите призоваха да се предприемат мерки срещу Унгария, която вече не събира данни за насилието срещу жени, и срещу Полша, която планира да създаде регистър на всички бременностти, лишавайки така практически жените от правото им на аборт. Някои депутати предложиха да бъдат принудени държавите, които още не са ратифицирали Истанбулската конвенция - България, Унгария, Словакия, Чехия, Литва и Латвия. Бяха споделени и идеи конвенцията, която е подписана от ЕС, да бъде ратифицирана с квалифицирано мнозинство, като така се заобиколят блокиращите я в момента шест държави.

 

От 17-те български представители в европарламента отношение по дебата взе само Ангел Джамбазки от европейските консерватори. Той разви тезата на ВМРО, че Истанбулската конвенция е "пропаганда на идеология за нов световен ред" и че тя няма нищо общо със защитата на жените. Българският евродепутат заяви, че насилието над жените е осъдително, но борбата с него трябва да се води през наказателните кодекси в отделните държави от ЕС.

 


Намери своята история

От категорията

Генералният секретар на НАТО призова Русия да намали напрежението около Украйна

-1558767072.jpg

Ние оставаме отворени за диалог с Москва. Диалогът е по-важен, когато ...

27 ноем. 2021 | 17:46

В Германия откриха заразен с новия вариант Омикрон

-1632992757.jpg

Проучванията в провинция Хесен продължават

27 ноем. 2021 | 15:22

Засякоха два случая на варианта Омикрон във Великобритания

-1635456696.jpg

Предстои масово тестване в районите, в които е засечен новият щам - Челмсфорд и ...

27 ноем. 2021 | 16:37

Ръководството на СДСМ прие оставката на Зоран Заев

-1607068506.jpg

Според Заев парламентарното мнозинство е стабилно, затова има възможност за ...

27 ноем. 2021 | 09:05