В сряда евродепутатите ще обсъдят повишаването на цените на енергията

ЕП призовава: САЩ да ускорят процеса за пълното отпадане на визите за всички граждани на ЕС

1546 | 4 окт. 2021 | 11:55

Според Европейският парламент е необходим "активен дипломатически ангажимент", за да отпаднат визите за гражданите на България, Румъния, Хърватия и Кипър


Европейският парламент ще приеме тази седмица резолюция, в която отново призовава за постигане на взаимно приемливо решение по въпроса с визите, налагани от САЩ на граждани на ЕС, предаде БТА.

Според ЕП е необходим "активен дипломатически ангажимент", за да отпаднат визите за гражданите на България, Румъния, Хърватия и Кипър. Предвижда се утре евродепутатите да приветстват отпадането на визите за гражданите на Полша, както и потвърждението, че Хърватия отговаря на всички изисквания да получи същото облекчение. В доклада се отправя призив САЩ да ускорят процеса за пълното отпадане на визите за всички граждани на ЕС.

В сряда евродепутатите ще обсъдят повишаването на цените на енергията, както и работата по националните планове за икономическо възстановяване, финансирани с европейския бюджет. Те ще приемат доклад, в който призовават за продължаване на европейската помощ, осигурявана на Турция за справяне с бежанците. В документа се отчита, че до края на миналата година за Анкара от ЕС са били осигурени 7.7 милиарда евро за тази цел.

Тази вечер ЕП ще разгледа доклад на евродепутата Петър Витанов (БСП/СД) за приложението на изкуствения интелект в наказателното право. В доклада се призовава за мораториум върху употребата на лицевото разпознаване за правоприлагане. Отчита се, че изкуственият интелект е полезен за разкриване на финансови и кибер престъпления, но включва разпознаване на речта, технологии за четене по устните, прогнозиране, способности за разкриване на поведение. В съдебната система тези способности може да се използват при изчисляването на вероятност за повторно извършване на престъпление и при определяне на изпитателния срок, или при вземането на решение за присъдата, се посочва в доклада.

В четвъртък евродепутатите ще обсъдят доклад на Елена Йончева (БСП/СД) за агенцията на ЕС по убежището. Новата европейска агенция бе обособена по-рано тази година и се предвижда да помага на държавите от ЕС при преместването и разселването на мигранти и бежанци.


Намери своята история

От категорията

Генералният секретар на НАТО призова Русия да намали напрежението около Украйна

-1558767072.jpg

Ние оставаме отворени за диалог с Москва. Диалогът е по-важен, когато ...

27 ноем. 2021 | 17:46

В Германия откриха заразен с новия вариант Омикрон

-1632992757.jpg

Проучванията в провинция Хесен продължават

27 ноем. 2021 | 15:22

Засякоха два случая на варианта Омикрон във Великобритания

-1635456696.jpg

Предстои масово тестване в районите, в които е засечен новият щам - Челмсфорд и ...

27 ноем. 2021 | 16:37

Ръководството на СДСМ прие оставката на Зоран Заев

-1607068506.jpg

Според Заев парламентарното мнозинство е стабилно, затова има възможност за ...

27 ноем. 2021 | 09:05