Атнимонополният регулатор започва да търси информация за това как и защо "Гугъл" събира данни

ЕС потвърди, че е стартирал ново разследване на технологичния гигант "Гугъл"

816 | 2 дек. 2019 | 16:56

Разследването на ЕС се фокусира върху данните, свързани с локалните услуги за търсене и онлайн рекламата


Антимонополният регулатор на европейския съюз потвърди, че е стартирал ново разследване на технологичния гигант "Гугъл" (Google) относно събирането на данни, заявиха от Европейската комисия пред агенция Ройтерс, което означава, че най-популярната интернет търсачка в света ще остане в полезрението на европейските антитръстови власти въпреки наложените през последните години рекордни по размер глоби.

Отговарящите за конкуренцията правоприлагащи регулатори и от двете страни на Атлантическия океан започват да разследват как доминиращите технологични компании използват и остойностяват събираните от тях данни.

Европейската комисия заяви, че нейният атнимонополен регулатори започва да търси информация за това как и защо компанията-майка на "Гугъл" - Alphabet Inc. събира данни, потвърждавайки по този начин информация на Ройтерс от края на предходната работна седмица.

"Комисията изпрати на компанията Aplhabet въпросници като част от предварително проучване на практиките на Google, свързани със събирането и използването на данни. В ход е предварително разследване", посочи в имейл до Ройтерс европейският антитръстов регулатор.

Според този документ разследването на ЕС се фокусира върху данните, свързани с локалните услуги за търсене, онлайн рекламата, онлайн услугите за целенасочена реклама, услугите за вход, уеб браузъри и други.

От "Гугъл" посочиха, че използват постъпващите данни за подобряване на услугите си и че потребителите могат да управляват, изтриват и прехвърлят свои данни по всяко едно време.

Новото разследване е факт, след като през последните две години еврокомисарят по конкуренцията Маргрет Вестагер наложи глоби на "Гугъл" на обща стойност от над 8 милиарда евро и нареди на технологичният интернет гигант да промени своите бизнес практики. Последната глоба, която беше наложена на компанията от страна на европейския антимонополен регулатор, беше в размер на 1,49 млрд. евро (около 2,4 млрд. долара).

През ноември г-жа Вестагер заяви, че не са достатъчни предложенията на "Гугъл" за това как да помогне за подобряване на конкуренцията между сайтовете при сравняване на възможностите за електронна търговия.

Компанията "Гугъл" също така е изправена пред антимонополни разследвания и от Министерството на правосъдието на САЩ, както и от щатски прокурори в 47 американски щата.


От категорията

Експерт: Рано или късно ще затворим въглищните централи

Като част от ЕС осъществяваме общи политики, подчертава Антон Иванов-1575960225.jpg

Според него досега ни е пречело притеснението, че когато се каже истината на ...

10 дек. 2019 | 08:40

ЕС одобри мегасубсидия за производство на електрически батерии

-1436287422.jpg

Този ход е подготовка на Европа за постепенното премахване на бензиновите ...

9 дек. 2019 | 16:53

НОИ: Средният осигурителен доход за страната за октомври е 1002,75 лева

-1575889617.jpg

Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период ...

10 дек. 2019 | 11:23

Касова бележка за 55 ст. донесе 50 000 лева на жена от лотарията на НАП

-1469542739.jpg

От началото на третия сезон на инициативата, за участие са регистрирани над 20 ...

9 дек. 2019 | 16:40

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.