Според експерт банките сега са по-подготвени да се справят с подобни сътресения

ЕЦБ: Пазарът на недвижими имоти може да предизвика следващата криза в Европа

3305 | 8 септ. 2018 | 16:10

На фона на рекордно ниските лихви цените на недвижимите имоти неимоверно са се покачили и то в няколко „горещи” локации


Пазарът на недвижими имоти може да предизвика следващата криза в Европа. Това заяви експертът на Европейската централна банка Даниеле Нои в интервю за Латвийската информационна агенция, предава БГНЕС.


Според нея обаче банките сега са по-подготвени да се справят с подобни сътресения, отколкото са били преди десетилетие. На фона на рекордно ниските лихви цените на недвижимите имоти неимоверно са се покачили и то в няколко „горещи” локации. Експерти предупреждават, че облекчената валутна политика крие рискове от изкуствено надуване на балона на имотния пазар, което може да доведе до неговото спукване и потенциална криза.


„Какво би могло да доведе до следващата криза? Не знам точно, но подозирам, че това може да е пазарът на недвижими имоти”, твърди Нои в интервюто. „Знаем със сигурност, че ще има нова криза. Но не знаем кога и защо ще възникне тя.”


Въпреки че като цяло капитализацията на банките е по-добра, ликвидността е голяма и парите са „евтини”, експертът предупреди, че някои банки не са успели да си подсигурят допълнителни гаранции да наберат допълнителна ликвидност на пазара, когато са под натиск.


„Това, което все още липсва, е Европейска застраховка на депозитите”, посочва Нои. „Знам, че някои държави от Северна и Източна Европа искат да видят по-решително намаляване на рисковете в банките от еврозоната преди да бъдат предприети каквито и да било по-нататъшни действия. Лично аз мисля, че рисковете вече значително бяха намалени. Затова сега е време да продължим напред”, добавя тя.


По отношение на прибалтийските държави Нои предупреди, че повишаването на цената на търговските имоти представлява риск, както и използването на променливи лихвени проценти, тъй като няма гаранции, че заплатите и печалбите ще растат паралелно с лихвите. Всичко това представлява и по-голям риск за северните държави, тъй като скандинавските банки притежават голяма част от прибалтийските финансови институции, допълва Нои.

 


От категорията

БНБ даде съгласие Банка ДСК да купи "Сосиете Женерал Експресбанк"

-1445605238.jpg

При реализиране на придобиването тя ще стане дъщерно дружество на „Банка ДСК“ ...

14 ноем. 2018 | 17:58

БСК настоява за среща с Борисов за промените в наредбата за касовите апарати

-1469542739.jpg

В писмо до премиера те подчертават, че подкрепят усилията на кабинета за ...

14 ноем. 2018 | 15:23

БВП нараства с 3 на сто, отчете статистиката

-1542193655.jpg

Според експресните оценки на НСИ за третото тримесечие на 2018 г. БВП в ...

14 ноем. 2018 | 13:03

КРИБ се срещна с посланици и дипломати в България на страните от Европейския съюз

КРИБ се срещна с посланици и дипломати в България на страните от Европейския съюз. Снимки КРИБ-1542207560.jpg

Реформата в образованието, въвеждането на дуалната система, липсата на ...

14 ноем. 2018 | 16:57

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.