ЕЦБ е въвела тайни кредитни линии за България и Румъния

6426 | 16 юли 2015 | 19:28

Това твърди американското издание "Файненшъл таймс"


Европейската централна банка (ЕЦБ) е въвела тайни кредитни линии за България и Румъния като част от усилията да убеди чуждестранните регулаторни органи да не спират подкрепата си към местните подразделения на гръцките банки, пише днес в електронното си издание в. "Файненшъл таймс", информира БТА. 


Гръцките банки Пиреос (Piraeus), Националната банка на Гърция (National Bank of Greece), Юробанк (Eurobank) и Алфа банк (Alpha Bank) имат значителни активи в страните от Централна и Източна Европа. Ако местните регулатори поемат контрола върху тези активи, банките майки ще понесат непосредствен капиталов удар, който може да бъде фатален за гръцката финансова система, отбелязва вестникът.


"Опасенията са, че ако някой започне пръв и "дръпне шалтера", всички ще го последват", посочва източник. 


ЕЦБ е въвела специални "суапови" споразумения (двустранни кредитни линии) с Румъния и България, за да увери Букурещ и София, че гръцките банки в двете страни ще получат финансова подкрепа при настоящата криза, допълва изданието, цитирайки източника. 


Подобни суапови линии, които дават възможност на чуждестранни централни банки да получават заеми от ЕЦБ и да раздават средствата като кредити на местния пазар, бяха използвани в периода на финансовата криза в еврозоната, но обикновено бяха оповестявани. 


Българската народна банка и ЕЦБ отказаха коментар, отбелязва "Файненшъл таймс".

И централната банка на Румъния не пожела да коментира по-конкретно информацията за нова линия за финансиране. 


ЕЦБ следи ситуацията чрез всекидневни конферентни телефонни разговори с всички страни, в които гръцките банки работят, се посочва в публикацията.
България и Румъния са определяни като най-важните държави, тъй като в България гръцките банки държат над 20 на сто от банковия сектор, а в Румъния - около 12 на сто, допълва изданието.


ОЗК

Още по темата

Обновена в 17.30 ч.

ЕЦБ повиши тавана на ликвидната помощ за гръцките банки

Снимка: ЕПА/БГНЕС-1437054107.jpg

Президентът на банката Марио Драги обясни, че необходимостта от облекчаване на ...

16 юли 2015 | 16:39

Обновена в 14. 11 ч.

Еврогрупата се споразумя за спешно финансиране на Гърция в размер на € 7 млрд.

Снимка: БГНЕС-1435598771.jpg

Това стана възможно, след като гръцкият парламент одобри нов пакет от мерки за ...

16 юли 2015 | 13:41