Вторият извършител е успял да избяга извън страната

Един молдовец е задържан за обира на банкомата в Пловдив

1625 | 11 юли 2018 | 16:22

Откраднатата сума е 215 000 лева, от тях са открити едва 88 000 в чейндж бюро


Задържан е един от мъжете, взривили банкомат в район „Тракия“ в Пловдив. Той е 29-годишен молдовски гражданин Евгений Неделев. Това съобщи на специален брифинг зам. районният прокурор на Пловдив Румяна Калеева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив.

По думите й извършителите са били двама, но вторият е успял да избяга извън страната. Обявен е за издирване. Откраднатата сума от банкомата е 215 000 лева. Заловеният е с повдигнато обвинение и е задържан за 72 часа с прокурорско нареждане. Очаква се в петък да се гледа мярката му за неотклонение. Една малка част от парите е открита в чейндж бюро, разпозната е заради обгарянето около парите вследствие от взрива. Парите са 88 000 лева.

Все още се работи за установяване на метода на взривяване на банкомата, като се предполага, че е бил взривен с пропан-бутан. По думите на главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов разкритите извършителите имат отношение и към опита за кражба от банкомат, направен този месец в София.

Маринов каза още, че двамата са използвали методи на конспирация, като са взели чужди табели на МПС и са го сложили на автомобила непосредствено преди престъплението, с който са извършили кражбата.

Младият мъж е бил заловен в Бургас на автомивка в опит да заличи следите от взрива по автомобила. За това е помогнало видеонаблюдението в района на банкомата в Пловдив.

 

Групата има отношение и към опита за кражба от банкомат в столичния кв. „Люлин” на 5-ти този месец, каза още главен комисар Младен Маринов.

По думите му са използвани същото превозно средство и същите способи. Тепърва ще се извършват процесуално-следствени дейности и по този опит. По думите на главния секретар на МВР бързо и екипно са работили по случая служителите на областните дирекции на МВР в Пловдив, Сливен, Бургас, Варна и Столичната дирекция - там, където са пребивавали известно време извършителите, и по тази причина групата е била неутрализирана бързо.

„Това са чужди граждани, които мигрират и извършват тези престъпления в различни страни, а след това се местят в други държави и поради тази причина са трудни за задържане”, каза главен комисар Младен Маринов. В Пловдив те са откраднали номера от друга кола, в близост до банкомата и непосредствено преди обира. С категоричност наличието на видеонаблюдение в Пловдив е дало положителен резултат.

 

Чрез системата на Европол ще се проверява дали установените лица, които извършиха кражба от банкомат в Пловдив, имат още такива деянията в други държави, съобщи директорът на ГД „Национална полиция” главен комисар Христо Терзийски. Ще се проверява дали имат връзка и със стари неразкрити такива престъпления у нас. Преди три години е имало кражби от банкомати в Ръжево Конаре и в Устина. Ще се установява дали молдовците имат отношение и към тези случаи.

„Направихме връзка с колеги от Молдова и установихме, че задържаното лице е криминално проявено за кражби в Молдова и няколко пъти е обявявано за издирване от службите”, каза още главен комисар Христо Терзийски. Той припомни, че тази година е била задържана и друга група молдовци, които са извършили грабеж на бензиностанция в Шуменско. Задържани под стража са били двама от общо установени 4-ма извършители.

„Това са граждани, които пребивават като туристи в страната ни, не са регистрирани като постоянно пребиваващи”, уточни Терзийски. По думите му в България случаите на кражби от банкомати чрез взривяване са значително по-малко от други страни в Западна Европа, предимно в Германия и Холандия, като разпространението на този метод е започнало преди три години от Холандия.

 


Още по темата

Заловиха бомбаджиите, взривили банкомата в Пловдив

Снимка: бТВ-1531302490.jpg

По-късно днес полицията ще оповести кои са извършителите и как точно са ...

11 юли 2018 | 12:47

200 хил. лв. са откраднати от взривения в събота пловдивски банкомат

-1515997200.jpg

Информацията беше официално потвърдена от районната прокуратура

9 юли 2018 | 14:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.