Една от мечтите на Стефан Шарлопов – да завърши храма на Св.Патриарх Евтимий в Търново

Никъде в България няма църква на името на първия български патриарх

Една от мечтите на Стефан Шарлопов – да завърши храма на Св.Патриарх Евтимий в Търново

12134 | 6 ян. 2017 | 12:46

„Църквата вече я има, но е на груб строеж и за нейното завършване ще са необходими още толкова средства“, казва Шарлопов, който иска да превърне идеята за издигане храм на Св. Патриарх Евтимий в национална кауза.

Една от мечтите на Стефан Шарлопов – да завърши храма на Св.Патриарх Евтимий в Търново -1483699780.jpgХрама на Св.Патриарх Евтимий в Търново -1483699817.jpgХрама на Св.Патриарх Евтимий в Търново -1483699809.jpgХрама на Св.Патриарх Евтимий в Търново -1483699800.jpg

Да види в завършен вид храма на Св.Партиарх Евтимий е поредната мечта на бизнесмена Стефан Шарлопов, който е вдъхновител на строежа на Божия дом и основен спомоществовател.

Тази година се навършват 700 години от рождението на Св. Евтимий Търновски - най-известният патриарх на България и последният предстоятел на църквата на Второто българско царство, прочут духовник, книжовник и православен светец, един от най-великите българи и личности от Средновековието. Роден е през 1317 година в Търново, умира през 1402 година в Бачкавския манастир.Патриарх Евтимий е канонизиран за светец, а паметта му се почита в един и същи ден с паметта на свети Евтимий Велики –  на 20 януари.

Идеята за построяването на храм в чест на Патриарх Евтимий възниква спонтатнно по време на приятелска среща на вино между Стефан Шарлопов, владиката Григорий и .бившия ректор на Търновския университет проф. Иван Харалампиев .

Самият Шарлопов е завършил висшето си образование в този университет, привързан е към Търново - купи и обнови .хотел Янтра, след това и еко къщите в Боженци, и често отсяда там. Така на сладка раздумка се ражда и благородното дело:
Проф. Иван Харалампиев, който в студентските години беше мой ментор и приятел сподели, че имал една мечта, която не е успял да изпълни в тези години - да направи църква на Св. Евтимий. Това ме заинтригува и реших - започваме да правим тази църква на името на този велик българин“.


Създават сдружение, Стефан Шарлопов дарява 300 000 лева за изграждането на храма, община Търново – 50 000, Университета – 50 000, приятели – още 37 000. На петдесетия си рожден ден Шарполов моли гостите си да не му поднасят подаръци, а средства за храма. Събраната сума от 28 000 също влага в общата сметка.

Първоначално идеята е била храмът да се намира там, където е паметникът на братята Кирил и Методий, но три години по-късно е осветено ново място за църквата - точно до библиотеката на вуза. „Всеки студент като влиза в Университета, ще минава и прокрай храма на Свети Евтимий Търновски“, обяснява Шарлопов. Така се създава връзката между храма с монументалната фигура на Св. Патриарх Евтимий и паметника на патрона на Университета – Светите братя Кирил и Ветодий.

 

Първата копка на църквата е направена от Великотърновския митрополит Григорий, който в присъствието и с благословията на Светия синод полага трите основни камъка, кръста и летописната записка в основите на бъдещата църква.

 

Храмът е трикорабен, триабсиден, куполен, с притвор и портик пред централния вход. Църквата ще побира около 200 миряни. Архитектурният проект предвижда под наоса да има параклис, който ще носи името на светите братя Кирил и Методий.


„Църквата вече я има, но е на груб строеж и за нейното завършване ще  са необходими още толкова средства“, казва Шарлопов, който иска да превърне идеята за издигане храм на Св. Патриарх Евтимий в национална кауза- защото никъде в България няма църква на името на първия български патриарх.


Стефан Шарлопов е запален по историята на България. „Имам една любима книга – книгата за Самуил. Тя описва една част от историята на България, в която Византия и България си противостоят много сериозно, и един период, който според мен е истинско изпитание за психиката на всеки пълководец“, споделя той.


Като истински патриот и успял човек Шарлопов знае, че зад всяка кауза трябва да застанат много хора, за да се превърне тя в реалност. Делото на Св. Патриарх Евтимий е толкова мащабно, че си заслужава ние, неговите потомци, да му отдадем своята почит и признателност, убеден е бизнесменът.


На 20 януари 2017 година в Търново ще се проведе благотворителен бал за събиране на средства за довършването на храма. Ще бъде открита и дарителска сметка за благородното дело. Мечтата на Шарлопов е да види до края на годината църквата завършена.


От категорията

Ушев: Исторически Оскари! Такъв гаф няма!

Ушев: Исторически Оскари! Такъв гаф няма!-1488187668.jpg

"Ла ла ленд" не спечели,, както и "Сляпата Вайша". Едното ...

27 февр. 2017 | 11:27

Откриха случайно рядка скица на Рембранд в германски музей

"Скица на седящо куче"-1487927637.jpg

Първоначално "Скица на седящо куче", която се съхранява в Herzog ...

24 февр. 2017 | 11:13

„Оркестър без име“ се завръща

„Оркестър без име“ се завръща-1487854205.jpg

Най-големият музикален спектакъл, правен някога у нас, покорява „Арена Армеец“ ...

23 февр. 2017 | 14:49

Радио FM+ пуска предаване за Soul и R&B музика

Soul Sunday-1487936683.jpg

Медията обещава уникална селекция

24 февр. 2017 | 13:44

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Вова Стойчев


6 ян. 2017 | 16:10Защо ли не вярвам на публично декларираните мечти на този?!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.