Замърсяването е най-опасно за дънните риби

Екокатастрофата по Черноморието - 3000 тона азотен тор от "Вера Су" се разтварят във водата

3620 | 17 окт. 2021 | 22:53

МОСВ обявиха, че са установени превишения в стойностите на азот-амониев и азот-нитритен в двата пункта, като най-сериозно е увеличението на стойността на азот-амониев във водите непосредствено до носа на кораба (0.352 мг/л), което е двойно повече само за

-1633774603.pngЕкокатастрофата по българското Черноморие - 3000 тона азот от "Вера Су" се разтварят във водата-1634500499.jpg

Vera Su заседна край скалите на “Яйлата” на 20 септември, но въпреки предупрежденията на експертите за екологична катастрофа, властите не предприеха мерки.

Изтичат части от товара

Екокатастрофата по българските брегове на Черно море вече е факт, след като близо 3000 тона азотен тор от заседналия кораб Vera Su от няколко дни се разтварят във водата, пише "Труд".

Наднормени нива азот в морето край заседналия кораб Vera Su показват последните проби, взети от Басейнова дирекция “Черноморски район”.
Те бяха направени извънредно след получен сигнал от Гранична полиция за петно до плавателния съд.

Първият ден инспекторите отчетоха, че в района се носи миризма на нефтопродукти, но по данни на наблюдаващите денонощно района екипи от “Морска администрация” няма разлив на гориво или смазочни материали от 32-годишния кораб. На борда му има минимални количества нефтопродукти.

Шефът на МА-Варна кап. Валентин Енчев обяви, че е забелязано петно с миниатюрния диаметър от 15 см и то вероятно е от продукт от наводненото машинно отделение. Енчев подчерта, че от МОСВ не дават достъп на МА до резултатите от взетите проби. А те показаха, че във водата изтичат части от товара. В хамбара на “Vera Su” има над 2800 тона карбамид, който в долната част е намокрен.

Досега измерваните стойности на азот показваха задържане в интервал 0.030-0.050 мг/л, докато днешните проби показват превишение над три пъти на тренда в бреговия пункт (0.114 мг/л. в 07:40 ч. и 0.143мг/л. в 17:30 ч.) и над 7 пъти при кораба. Но от МОСВ обявиха, че са установени превишения в стойностите на азот-амониев и азот-нитритен в двата пункта, като най-сериозно е увеличението на стойността на азот-амониев във водите непосредствено до носа на кораба (0.352 мг/л), което е двойно повече само за ден.

Както “Труд” многократно предупреди, некоординираните и взаимоизключващи се заповеди на служебните министри ще доведат до азотен апокалипсис.

За резултатите от проверката на водата бяха уведомени ИАМА и Областният координационен щаб. Вятърът и вълните край резерват “Яйлата” постепенно намаляват, но за да започне изпълнение на плана за изваждане на товара и кораба, са нужни поне 4-5 дни затишие, а такъв дълъг времеви прозорец досега нямаше.

Опасност

Замърсяването е най-опасно за дънните риби, а в годишния ни мониторинг се сочи наличието на малки калкани, което със сигурност ще им се отрази зле.

Азотът действа като невротоксин на рибите. Хрилете им загниват и това може да е фатално особено за младите екземпляри. Пасажните видове като лефера, хамсията, сафрида могат да се спасят от токсичната среда, но не и дънните организми. Мащабно замърсяване в района би било пагубно за рапаните и за мидите, които са филтратори на морската среда.От категорията

Василев: Вицепремиерите ще са петима - двама от ПП, всяка партия ще има свой човек в министерствата

-1638605436.jpg

Идеята е правителството да се конституира максимално бързо, подчертава той

8 дек. 2021 | 13:22

Калина Константинова потвърди: Номинирана съм за вицепремиер на ефективното управление

Калина Константинова потвърди: Номинирана е за вицепремиер на ефективното управление-1638860922.png

Оттук нататък е в ръцете на управленските органи на коалиционните партньори, ...

8 дек. 2021 | 13:08

Предпоследно: Закрива се Държавната петролна компания, МЗ ще отговаря за всички държавни болници

Снимка: бТВ-1638995131.jpg

Агенцията по храните преминава към Министерския съвет, а Българската банка за ...

8 дек. 2021 | 22:24

Изтеглят от пазара електромобилите, които Кирил Петков докара у нас

Изтеглят от пазара електромобилите, които Кирил Петков искаше да внася у  нас-1638993660.jpg

Припомняме, че докато беше служебен министър на икономиката Кирил Петков ...

8 дек. 2021 | 21:58