Експерт: Хакерската атака срещу "Пфайзер" и "Биотентех" е пример за промишлен шпионаж

През флашка и преносима батерия може да се съсипе цял бизнес

Експерт: Хакерската атака срещу "Пфайзер" и "Биотентех" е пример за промишлен шпионаж

2107 | 11 дек. 2020 | 08:58


"Има последователност при развитието на COV1D пандемията и атаките на хакерите". Това заяви експертьт по киберсиryрност Ясен Танев пред БТВ по повод на незаконния достъп до документи, свързани с ваксината на „Пфайзер" и „Бионтех" след кибер атаката срещу Европейската агенция за лекарствата. От Амстердам потвърдиха за пробива в сигурността им, без да уточнява подробности.

По думите му потърпевша е била и друга компания, която разработва ваксини срещу заразата - „Астра3енека". „Подходът е един и същ - използва се атака с насочени имейли към потребители на „ЛинкедИн", които са служители в компанията. Освен компаниите, при които говорим за кражба на интелектуална собственост, има една атака срещу участниците в т.н. Студена верига за доставка - локациите на ваксините, транспортни фирми, куриери, логистични партньори", обясни Танев.

Според него информацията къде е ваксината и как се съхранява се превръща в стратегическа. „Аз съм силно притеснен дали новите хладилници у нас са добре пазени и дали сме достатъчно разумни, за да ги изключим от общата мрежа", допълни той.

Експертът по киберсигурност посочи, че това е пример за промишлен шпионаж. „Процедурата е: идентифицирам скъпоплатени служители, разбирам как съществуват дигитално, подготвям профил и имейл и атакувам хора с високо влияние. Когато пробия един или няколко — аз получавам достъп до тайните на компанията", обясни Танев и посъветва — ако не очаквате нещо по пощата, не го отваряйте.

Танев допълни, че служителите трябва да внимават три устройства, които могат да им бъдат подарени или дадени назаем - флашка, банка за зареждане на устройство (външна батерия) и медиа плеър. Той уточни, че те могат да се криптират със зловреден софтуер, който може да даде ценна информация за компанията на хакерите. Относно вчерашния срив на платформата за съобщения на „Фейсбук" - „Месинджър", експертът уточни, че най-вероятно става въпрос за грешка от тяхна страна.


От категорията

Правителството реши: Бойко Рашков отново ще отговаря за провеждането на изборите

-1624003235.jpg

„Има редица мероприятия, които изискват координация между ЦИК и изпълнителната ...

23 септ. 2021 | 12:23

Пеканов с нулев интерес към проекта Петков/Василев, притеснен за европарите: Брюксел не отстъпва

-1627195554.png

„Мерките срещу корупциите са важни, трябва да правим много повече и в сферата ...

23 септ. 2021 | 08:36

Обрат: Кирил Петков готов да подпише предизборно споразумение с ДБ и ИБГНИ

Обрат: Кирил Петков готов да подпише предизборно споразумение с ДБ и ИБГНИ-1632416168.jpg

Преди три дни Христо Иванов и Манолова предложиха подобна коалиция, но от ПП ...

23 септ. 2021 | 19:47

Бойко Рашков не е участвал в челния удар с кола на НСО

Бойко Рашков не е участвал в челния удар с кола на НСО-1632415491.png

На 23 септември около 17.15 часа на кръстовището на бул. „Васил Левски“ и ул. ...

23 септ. 2021 | 19:44