Агресивният и нагъл маниер на Вашингтон се вижда с невъръжено око, коментира Вячеслав Холодков

Експерт: Китай и Русия разработват съвместен отговор на икономическия тероризъм на САЩ

6175 | 11 юни 2019 | 14:13

Според най-мрачната прогноза на експерти, новият кръг на търговската война може да стане "спусък" за една глобална финансова криза


Натискът на американците върху Китай подтиква Пекин към сближаване със стратегически партньори, към които спада и Русия. Достатъчно е да погледнем контактите на най-високо ниво, за да разберем равнището на взаимодействие на различни нива. Съвместните ответни действия на Русия и Китай могат да охладят въодушевлението на американците. Това коментира експертът-икономист от Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) Вячеслав Холодков, цитиран от Фейсбук-ресурса Руско-български кръстопът.

В отношенията си с други страни САЩ преднамерено прилагат методи за икономически тероризъм и "протекционистка бухалка" за разпалване на търговски войни, заяви заместник външният министър на Китай Чжан Ханхуей. Но в търговската война победители няма, това неизбежно завършва със загуба и за двете страни, и за световната икономика като цяло, отбелязва китайският дипломат.

Според най-мрачната прогноза на експерти, новият кръг на търговската война може да стане "спусък" за една глобална финансова криза, от която ще пострадат всички, в това число и САЩ. При това за САЩ ущърбът ще бъде не по-малък от този за Китай, въпреки че е прието да се смята, че американската икономика се опира върху вътрешния пазар и лекомислено се отнася към външната търговия.

Финансовият пазар на Русия, макар че също рискува да пострада от търговската война (например, могат да се променят цените за някои основни ресурси), но като цяло руската икономика е добре защитена от последиците на противоборството между САЩ и Китай.

"Днешната ситуация тласка Китай към сближаване с Русия, точно по същия начин, както американските санкции срещу Русия през 2014 година в рамките на "завоя на Изток" ориентираха Русия към Китай. Натискът на американците върху Китай го кара да продължава да активизира контактите с най-близките стратегически партньори, към които спада и Русия. Достатъчо е да погледнем на нашите контакти на най-високо равнище и да разберем, колко пъти са се срещали нашите ръководители през изтеклите пет месеца, и колко пъти планират още да се срещат," коментира Холодков.

Според експерта, тази интензивност на контактите на най-високо ниво говори, че двете страни са в тясно сътрудничество и се готвят за най-лошото. При това методите за икономически тероризъм, използвани от САЩ, се виждат с невъоръжено око от всички участници в световните отношения. Те оказват натиск не само върху Русия и Китай, но и върху Иран.

"Забраната за закупуване на ирански петрол поставя Иран в едно изключително тежко положение, при което той няма да е в състояние да купува дори лекарства за своите хронично болни. САЩ действат и против своите съюзници, заплашвайки ги с въвеждане на мита върху европейски стоки, например германските автомобили. Всичко това е свидетелство за агресивния и нагъл маниер на поведение на американците на световната арена - и в политиката, и в икономиката, и в която и да е друга сфера", коментира експертът.

"Но Китай и Руската Федерация са постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и са най-тесни стратегически партньори на различни многостранни и двустранни площадки. Така че съвместните действия на двете ни страни ще позахладят напъна на американците," резюмира Вячеслав Холодков.

 


От категорията

Петър Младенов, 1989: Провалихме се! Живков наложи кланова диктатура, създаде условия за мафии

Петър Младенов, 1989: Провалихме се!  Живков наложи кланова диктатура, създаде условия за мафии-1575988097.jpg

Признанието на БКП за състоянието на икономиката на България, изнесено на ...

10 дек. 2019 | 16:38

Проф. Иво Христов: Продажбата на земя ще е последният пирон в ковчега на България! (ВИДЕО)

Снимка Кадър БСТВ-1576065390.png

След влизането в ЕС нашите български разбойници откриха себеподобни в Брюксел и ...

11 дек. 2019 | 13:48

Отнемат деца без съд. В Закона за социалните услуги “цъка нова Истанбулска бомба”

-1574525646.png

Опасенията на родители и учители са: Чужди НПО-та ще сложат ръка върху огромни ...

11 дек. 2019 | 22:35

Иво Христов: ЕС няма оценка на риска за здравето от 5G технологиите. Безотговорно е!

Иво Христов открива конференцията за предимствата и рисковете на 5G технологията.-1576064435.png

Европейската комисия зае позиция, че такава оценка не е необходима, въпреки ...

11 дек. 2019 | 13:39

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.