Румен Радев

Искането да не се бърза със закриването на НС е предизборен ход

Експерти: ГЕРБ вкарват президента Радев в патова ситуация

6435 | 10 ян. 2017 | 14:14

Конституцията не съдържа изрични срокове, в които новоизбраният президент да разпусне НС, той назначава служебно правителство с указ и "в разумен срок" трябва да разпусне парламента с друг указ, коментира Атанас Славов


Новоизбраният президент Румен Радев може да удължи живота на парламента, но в разумен срок. Искането на ГЕРБ е предизборен ход. Конституцията не съдържа изрични срокове, в които новоизбраният президент да разпусне НС, той назначава служебно правителство с указ и "в разумен срок" трябва да разпусне парламента с друг указ, коментира пред БНР преподавателят по конституционно право Атанас Славов.

 

В неделя от партията на Бойко Борисов призоваха Радев да не бърза с разпускането на Народното събрание, за да има време да бъде приета мажоритарната система за гласуване, одобрена на референдума. Вчера от ГЕРБ дори заявиха, че в четвъртък внасят законопроект.

"Тоест, няма много време за удължаванетo. Разбира се, ако има политически консултации, които новият президент със сигурност ще направи, и там се постигне споразумение между партиите още колко живот да бъде даден на този парламент, може този срок да бъде изтеглен малко напред. Но, повече от няколко седмици, аз не виждам как може да бъде изтеглен този срок, защото тогава навлизаме в една много странна хипотеза на полупрезидентско управление, където президентът ще договаря с партиите в парламента изпълнението на функциите и на служебното правителство, което не е смисъла на Конституцията", каза още той.

 

Славов уточни, че по закон няма изискване животът на референдума да е обвързан с парламента, в рамките на който е проведен. За сметка на това има конкретни срокове, които парламентът трябва да изпълни, за да вземе решения, които съответстват на изразената воля на референдума.

 

"В случая, в който сме – т.е. има проведен референдум, но той не е стигнал прага за задължителност, а поне докато не приключи делото във Върховния административен съд (Слави Трифонов обжалва решението на ЦИК, че 12 000 гласа не стигат допитването да е задължително - б.р.) такава е ситуацията, парламентът трябва в тримесечен срок да вземе решение какво ще прави, как, какви промени ще направи законодателството?", добави юристът.

Атанас Славов смята, че НС може да приеме решение, че в бъдеще трябва да бъдат променени законите в съответствие с решенията от референдума."Ако някой си прави пиар, казвайки как той е много за мажоритарно гласуване, но времето не му стига, за да изпълни волята на гражданите, това е по-скоро жалко, отколкото израз на съобразяване с волята на народа", каза още Славов.

 

Подобна теза разви и политологът Стойчо Стойчев. „В момента, понеже всички останали партии с изключение на ГЕРБ се обявиха малко или много срещу предложенията, за които се гласува на референдума, особено за промяната в избирателната система, изглежда предизборно добре да се покажеш като единствената партия, която следва гласа на народа. Ако гласът на народа действително е такъв и ако ГЕРБ остане единственият защитник на тези правила, те биха получили някакъв по-добър резултат на предсрочните избори. Всичко, което се случва в момента, е голяма предизборна кампания“, каза той пред БНР.

 

Според Стойчев искането на ГЕРБ Румен Радев да не разпуска НС е предизборен ход: „Не се прикриват далавери, това е абсолютно предизборен ход. Като излезеш с аргумента: "Дай още една седмица на парламента, за да гласуваме това, което народът иска", ако президентът Румен Радев в този момент откаже, той се показва като, едва ли не, противник на волята на народа. Ако пък удължи живота на парламента, тогава собствената партия, която го издигна, би трябвало да го обвини, че той помага на ГЕРБ да си прикрива далаверите. Просто в момента ГЕРБ го вкарват в някаква патова ситуация, от която той трудно би могъл да излезе.


От категорията

Президентът Румен Радев: Правителството показа кураж като избра темата Западни Балкани

-1527595206.jpg

България успя да гарантира широк консенсус между държавите от ЕС и европейските ...

18 юни 2018 | 09:58

Борисов за европейската перспектива на Западните Балкани: Горд съм! Положихме много усилия!

-1526298866.jpg

България, Гърция, Италия, Испания да бъдат подпомогнати и всички да отидат ...

18 юни 2018 | 10:50

Цветанов: Готови сме с почти всички кандидати за кметове за изборите догодина

Снимка: ГЕРБ-1529312758.jpg

Политиката на БСП за конфронтиране не е добра за страната, затова не е ...

18 юни 2018 | 12:04

Нинова: Честит рожден ден, г-н президент!

Румен Радев и Корнелия Нинова.-1529312445.jpg

Пожелавам Ви сили и непоколебимост да продължите напред!, написа председателят ...

18 юни 2018 | 11:54

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


10 ян. 2017 | 16:31А бе нещастници, стига давахте акъл на генерал от ВВС, завършил академия в САЩ. Сополкьовци !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.