Инвеститорите веднага прозряха истината и индексите на водещите световни борси буквално се сринаха

Експерти опровергават Тръмп за „грандиозния успех“ в търговските преговори с Китай

1739 | 8 дек. 2018 | 17:02

Преговорите между Вашингтон и Пекин за спиране на търговската война не могат да приключат за три месеца


Китай се надява на отсрочка по търговските преговори със Съединените щати след изтичането на 90-дневното „примирие“, заяви пред БНР проф. Стив Цанг, директор на Китайския институт към Лондонското училище за източни и африкански изследвания.

Експертът е категоричен, че преговорите между Вашингтон и Пекин за спиране на търговската война не могат да приключат за три месеца.

„Ако те не постигнат споразумение в следващите 90 дни, и ако американците просто наложат митата, които бяха анонсирали, аз бих очаквал китайското правителство да отговори с еквивалентни мита и да се прицели към поддръжниците на републиканската партия, за да окажат натиск върху президента Тръмп“, каза проф. Стив Цанг.

Той смята, че президентите на двете държави Доналд Тръмп и Си Цзинпин не са постигнали споразумение на разговора си в рамките на Г-20 в Аржентина.

„Това не бяха нормални преговори, а обикновена дискусия между Доналд Тръмп и Си Цзинпин по време на вечеря. След това Тръмп оповести "грандиозен успех", но не представи детайли по него“, каза Стив Цанг за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

„Явно причината е, че не е имало какво да представи. От тази гледна точка - няма място за общо изявление, което да оповести края на търговската война. Всъщност, те явно са разменили няколко думи, с които са отворили вратата за преговори, но не са дискутирали в дълбочина основните проблеми. Това са били няколко думи между двамата лидери, с които трябва да се спре още по-голямо разрастване на конфликта“.

След като еуфорията от възможния край на търговската война премина, инвеститорите веднага прозряха истината и индексите на водещите световни борси буквално се сринаха, допълва Стефан Наги от базирания в Токио Международен Християнски университет.

„Икономическите и търговските проблеми между Китай и САЩ са изцяло структурни и е изключително трудно да се намери решение за тях в периода от 90 дни, за който двете страни се споразумяха“, каза той.

„Мисля, че първо трябва да се фокусираме върху търговския дефицит от 500 млрд. долара между Китай и САЩ. Този търговски дефицит позволява на американските потребители да продължават да изграждат икономиката си и да се радват на висок стандарт на живот с ниски цени заради евтините стоки от Китай. Ако се наложат още мита, това означава, че китайските продукти ще станат все по-скъпи. Или казано по друг начин - това ще бръкне дълбоко в джоба на американския потребител, който е свикнал с употребата на китайски стоки. По този начин ще бъде много трудно да се поддържа икономически растеж, а знаете, че крайното потребление е ключов фактор за него“, добави Стефан Наги.

 


От категорията

Обжалваха указа на Зеленский за разпускане на Радата във Върховния съд на Украйна

-1556452251.jpg

На 20 май държавният глава анонсира разпускането на VIII състав на парламента и ...

23 май 2019 | 14:08

Указът на Зеленский за разпускане на Радата и избори на 21 юли влезе в сила

Владимир Зеленский-1558351969.png

Конкретно, като причина за разпускането на парламента държавният глава посочи ...

23 май 2019 | 10:31

Стана ясно защо Ердоган повтаря изборите в Истанбул

-1549024327.jpg

Висшият избирателен съвет обяви окончателните резултати от местните избори и ...

23 май 2019 | 14:33

Британското правителство отложи вота за Брекзит

-1549907598.jpg

Гласуването трябваше да бъде в седмицата след 3 юни

23 май 2019 | 14:28

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.