Екстравагантният визуален артист Мария Налбантова с номинация за Награда за Полет в изкуството

В следствие на пандемията от коронавирус, Фондация „Стоян Камбарев“ отложи единадесетата Официална церемония за връчване на приза за 1-ви юни 2020г

Екстравагантният визуален артист Мария Налбантова с номинация за Награда за Полет в изкуството

1365 | 6 апр. 2020 | 19:18

Екстравагантният визуален артист Мария Налбантова с номинация за Награда за Полет в изкуството-1586189944.jpgЕкстравагантният визуален артист Мария Налбантова с номинация за Награда за Полет в изкуството-1586189977.jpgЕкстравагантният визуален артист Мария Налбантова с номинация за Награда за Полет в изкуството-1586189960.jpgЕкстравагантният визуален артист Мария Налбантова с номинация за Награда за Полет в изкуството-1586189928.jpgЕкстравагантният визуален артист Мария Налбантова с номинация за Награда за Полет в изкуството-1586189913.jpg

 „Стоян Камбарев“ 2020

 

 

Предвид липсата на яснота кога целият свят ще се завърне към нормален ритъм, в следствие на пандемията от корона вирус, Фондация „Стоян Камбарев“ отложи единадесетата Официална церемония за връчване на Наградите си за 1-ви юни 2020г, като тя ще се състои само при възможност.

 

Без съмнение Наградата за Полет в изкуството „Стоян Камбарев“ се утвърди като най-чаканото и престижно отличие за млади творци в България, което значително увеличава конкуренцията за получаване на номинация с всяка изминала година. Голямата награда, носеща името на незабравимия театрален режисьор представлява прекрасната бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и чек от 3000лв.

Но най важното е, че Фондация „Стоян Камбарев“ подкрепя не само победителя, а и всички номинирани, които получават безценна помощ за осъществяването на конкретни техни арт проекти.

 

Екстравагатният художник и визуален артист Мария Налбантовае средизбраните пет млади творци тази година.

Номинирана е заради самостоятелна й изложба "Прогноза за времето" през 2018 г. в Галерия „Васка Емануилова“ и за илюстрациите й към изданието „Копче за сън“ на Валери Петров. Забелязана е заради специфичния си и оригинален артистичен поглед и дръзкото съчетаване на различни медии като графичен дизайн, илюстрация, художествени и алтернативни печатни издания, книги-обекти, текстил, бродерия, инсталации-колажи, документални материали и архиви.

 

Творческата си мотивация Мария обобщава така:

„Една от важните мисии на изкуството е способността му да активира и създава среда за взаимодействие. То е език, чрез който мога да изследвам и рефлектирам по определени теми и проблеми.

В работите ми често въвеждам темата за времето и начините, по които трансформираме миналото и проектираме бъдещето. Обичам да изследвам взаимовръзката и конфликтите между човека и заобикалящата го среда,в границите между естествено и изкуствено,_ трайно и нетрайно,реално и виртуално.За мен изкуството  е територия, в която намирам възможна свобода.“

 

Мария Налбантова е художничка и визуален артист. Завършва бакалавър и магистър в Национална Художествена Академия. Учи по програма „Еразъм“ във Факултета за изящни изкуства в “Universidad de Granada”, Гранада, Испания, където участва в няколко изложби. Носител на награда за бакалавърски дипломен проект в НХА с авторската ѝ картинна книга „Книга за“. През 2018 г. в Галерия „Васка Емануилова“, се състои самостоятелната ѝ изложба „Прогноза за времето”, с куратор Даниела Радева, част от платформата за съвременно изкуство и млади автори „Място за срещи“ на СГХГ.

Автор е на илюстрациите към изданието „Копче за сън“ на Валери Петров, Издателство „Колибри“, която е част от поредица четири книги с приказки. Поредицата печели Националната награда „Христо Г. Данов“ 2019 в категория „Изкуство на книгата“. През 2019 г. става финалист на стипендията „С усилия към звездите”, Фондация „Културни перспективи”. През 2019 г. и 2020 г. е номинирана за Награда за съвременно изкуство БАЗА. Участва в редица изложби, форуми и конкурси в страната и чужбина.

 

Останалите млади творци, номинирани за Награда за Полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2020 са съвременният танцьор и пърформър Васил Дипчиков, актрисата Мартина Апостолова,  влогърът и кино режисьор Крис Захариев и17 годишният виолончелист Сион Найман 

 

Фондация „Стоян Камбарев“ превърна в традиция и своето ново предизвикателство към всички млади филмейкъри и за втора поредна година ще връчи и Награда за Кино 355! Международно жури вече избра тримата финалисти- Евгения Танева, Петер Чивийски и Ваня Бойчева.  5 минутните им филми ще бъдат излъчени премиерно по време на Церемонията, а публиката ще избере победителя, който ще грабне специална авторска статуетка и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за следващия му филм от Nova Film, UFO Film and Television Studios и Арс Дижитал Студио.

 

Церемонията за връчване на Наградите на Фондация „Стоян Камбарев“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020г. и се осъществява традиционно с подкрепата на Министерството на Културата и официалното партньорство на УниКредит Булбанк, БОН МАРИН и ЕНЕКОД АД и благодарение на Разсадник НАНОВСКИ, КАРИ Резидънс, Технополис и НДФ “13 века България”. Комуникационен партньор е New Events Vision.  Продуцент е NOVA film- компанията на Деси Тенекеджиева.Вижте кратък филм за Мария Налбантова:


Вижте номинираните и промо за Церемонията 2020 в кратко видео:

От категорията

Фондация „Братя Мормареви”: Бодлите на таралежите са по-силни от вируса!

Фондация "Братя Мормареви"-1591028752.jpg

За четиринадесети път фондацията за детско кино и литература обявява редовния ...

1 юни 2020 | 19:25

Той си отиде на 84 години

Почина световноизвестният български художник и артист Христо Явашев - Кристо

-1485413575.jpg

Негови работи са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария ...

31 май 2020 | 23:35

Млади русенски художници бяха наградени в конкурса "Възкресение Христово" 2020

Нина Петрова-1591189217.jpg

С дипломи за участието си в ХХ-рата Международна младежка художествена изложба ...

3 юни 2020 | 15:51

Веселин Маринов: Коронавирусът ме върна години назад

Кадър БНТ-1590844344.png

Хората са лишени от духовността, смята музикантът. Обичайно той прави 70 ...

30 май 2020 | 15:59