Ако не беше имунизацията, щеше да настане мор и трагедия, твърдят лекари

El Pais: Испания влезе в тежка пета вълна, масово умират ваксинирани с нарушена имунна система

128671 | 23 авг. 2021 | 10:19

Испания все още напредва със завидна скорост с кампанията си за ваксинация, като 62,2% от населението е преминало целия ваксинационен курс. Само Канада е по-напред сред 50-те най-населени страни на планетата


Пета вълна на пандемията от коронавирус в момента залива Испания, пише El Pais, цитиран от Агенция "Фокус".

 

Въпреки силния напредък на кампанията за ваксинация, Министерството на здравеопазването съобщи за 144 нови смъртни случая от Covid-19 в сряда, което е най-големият брой починали от май. Мрачната статистика показва, че през следващите няколко седмици ще има още лоши новини, като смъртните случаи вече надхвърлят 1800 в Испания, откакто започна да се регистрира този последен скок.

Този път хората с нарушена имунна система са групата, която наблюдава най-голям брой смъртни случаи, според всички източници, консултирани от El Pais. Групата на хората над 70 години продължават да отчитат най-много смъртни случаи по време на тази вълна, със 76% от общия брой - въпреки че това е значително по-нисък брой от 84%, регистрирани по време на трите предишни вълни. По-голямата част от починалите са били напълно ваксинирани - процентът е почти 100% за хората над 80 години и 97% за групата 70-79 години.

„Докато смъртността падаше сред останалите групи, имуносупресираните продължават да регистрират много високи нива на смъртност“, обяснява Хосе Мигел Сиснерос, ръководител на инфекциозните болести в болница Вирген дел Росио в Севиля. „Това е групата, която е най-силно засегната от петата вълна“.

На този етап от пандемията малцина специалисти са очаквали толкова голям брой смъртни случаи. И въпреки тази неуспех, ръководителите на големите болници в Испания са благодарни за много високите нива на ваксинално покритие сред най-уязвимите групи.

„Без ваксините това би било трагедия“, обяснява Сиснерос. „Бихме били претоварени, както през март 2020 г.“ „Без тях щяхме да преживеем мор, без тях щеше да е катастрофа“, добавя Федерико Гарсия, ръководител на микробиологията в болницата Сан Сесилио в Гранада.

Испания все още напредва със завидна скорост с кампанията си за ваксинация, като 62,2% от населението е преминало целия ваксинационен курс. Само Канада е по-напред сред 50-те най-населени страни на планетата, според уебсайта Our World In Data на Оксфордския университет.

 


Намери своята история

От категорията

Военният министър на САЩ нарече Русия "Съветски съюз", не изключи военни мерки срещу Москва

Лойд Остин-1611131587.jpg

На въпрос дали реакцията срещу Русия би била само икономическа, Остин не даде ...

2 дек. 2021 | 11:07

Будапеща: Русия е реалност в региона, липсата на диалог ще постави Европа в опасна ситуация

Петер Сиярто-1453467744.jpg

"Унгария подкрепя всички инициативи на НАТО и Европейския съюз, насочени ...

2 дек. 2021 | 10:50

Шефът на „Пфайзер“: Ще са нужни годишни ваксини за COVID-19 за много години напред

Д-р Албер Бурла, шеф на "Пфайзер"-1638439689.jpg

Хората трябва да разберат, че за да направим нещо, което спасява животи и ...

2 дек. 2021 | 12:05

Камала Харис поиска нови правила в космоса, след като видя как Русия взриви стария си сателит

-1612548032.jpg

Призивите за повишаване на сигурността на космическите системи дойдоха след ...

2 дек. 2021 | 12:05