Елена Грънчарова удря плесница на Чаушин, пашата изумен й подарява пръстена си

Горна Оряховица и до днес пази в спомените си името на тази смела и горда българка

Елена Грънчарова удря плесница на чаушин, пашата изумен й подарява пръстена си

16156 | 3 май 2019 | 14:48

Смелостта й впечатлява силно съвременниците й – печатът в Букурещ и Цариград разказват за случилото се в старата столица и за самата Елена. Сравняват я дори с Мария Стюарт

Елена Грънчарова удря плесница на Чаушин, пашата изумен й подарява пръстена си-1556884130.jpgЕлена Грънчарова удря плесница на Чаушин, пашата изумен й подарява пръстена си-1556884152.jpgЕлена Грънчарова удря плесница на Чаушин, пашата изумен й подарява пръстена си-1556884142.jpgЕлена Грънчарова-1556884116.jpg

Горна Оряховица и до днес пази в спомените си името на една смела и горда българка – Елена Грънчарова. Жените в града някога се допитват до нея за решаване на семейни проблеми, за домакинството, за възпитанието на децата си. Красива, нежна, средна на ръст и с тъмни очи, така я описват съвременниците ù.

 

Още като младо момиче се омъжва във В. Търново и прекрачва прага на богатия дом на Хаджидимиевите. Там живее спокойно до 27 годишна. Животът, обаче я принуждава да посреща турските бейове и паши, да им поднася кафе и да им припалва наргилетата. Цялото това търпение и покорство от нейна страна се случва, за да вървят търговските дела на свекъра и мъжа ù. Един ден просто загърбва възрожденските нрави, грабва едногодишния си син Димитър и се завръща в родния си град Г. Оряховица.

 

По-късно минава под венчило с Моско Грънчаров, вдовец с четири деца. Братята на съпруга ù Моско, Сидер и Вичо търгуват с кожи, спиртни напитки и жито. Те също имат сериозно отношение към просветата и църковните дела в града. Вадят от кесиите си пари за святото дело – борбата за освобождение. Елена Грънчарова е уважавана в новия си дом, грижи се за децата и домакинството. Заедно със своя девер Вичо създават за първи път в България женско дружество. Първоначално то носи името „Майчина любон“, а после е преименувано в „Просвета“.

 

Будната горнооряховченка събира жените в града за святото дело, което има успех. Те подпомагат революционния комитет. Започва подготовка за въстание и Г. Оряховица става център на Първи революционен окръг. Начело на революционния комитет застава учителя Иван Семерджиев. Деверът на Елена Сидер е заместник-председател, а другият-Вичо е касиер. В дома си Елена Грънчарова посреща апостолите Стефан Стамболов и Георги Измирлиев. 

 

Като председател на женското дружество възлагат на Елена да ушие три знамена за четите от околностите - „като почнала от Коледните пости, шила до средата на Великденските пости, около три месеца.“

 

Горнооряховското знаме е изработено от зелен копринен плат, на едната му страна има кръст, лъчи от сърма, а на другата е изрисуван лъв, който държи меч, а над главата му е написано „Свобода или смърт“. Елена Грънчарова пази проекта му и след Освобождението, но по време на заметресението през 1913 г. той е загубен под руините.

 

През април 1976 г. се взема общото решение за въстание, но то не избухва. След предателство Георги Измерлиев и Иван Семерджиев са заловени, арeстувани са още жители на града. Надвисва опасност от пристигащите башибозушки орди, въоръжени цигани и заптии, които искат да опожарят града. Някои от тях успяват да ограбят някои къщи в махалата „Св. Георги“. Край Г. Оряховица се събират и цигани от Герлово и Тузлука очакващи часът за нападение. Пристига новината, че Фазлъ паша наближава от Шумен със своите хора.

 

Смелата Елена организира хората от женското дружество. Изпраща да бият камбаните на църквата „Св. Богородица“, за да известят за заплахата. Тръгва из улиците: „Който е християнин да излиза. Жени спасете бащите и децата си! Спасете града си от разорение. Да идем при пашата в Търново! Да искаме закрила, иначе всички сме загубени!“.

 

Жените, които са около петдесетина, облечени в черно, се събират на известния някога „Сър-пазар“. Има също мъже и деца, няколко свещеника от петте черкви. Заедно тръгват към В. Търново, а най-отпред на кон е Пауна Язаджиева, майка на Елена, както и самата тя.

 

Проточва се дълга колона от горнооряховчани през Арбанаси до старата българска столица. Щом се показват в местността „Каменец“, някакъв изплашен турчин се затичва към конака, за да съобщи, че идват московци. Отначало на моста в Асеновата махала ги посрещат две роти турска войска, а след това пристига и целият мизлиш – градоначалникът Реуф паша, кадията, мюфтията, владиката – архимандрит Стефан.

 

Народът пада на колене „с писък и ридания“. Елена Грънчарова разказва на турски език пред всички тях за мъчението над християнското население в Горна Оряховица. Също за заканите на появилите се около града башибозуци и черкези. Дръзката жена грабва сабята на мютесарафина и заявява: „Ето ти сабя! Изколи ни всичките, но не изпращай цигани и черкези да ни колят и грабят!“

 

За тези смели думи един чаушин я блъсва в гърдите с приклад, а тя му удря плесница. Архимандрит Стефан, който придружава пашата, уплашено я пита: „Що правиш, Елено?“ Тя му отговаря:„Мене бият и аз бия…“ Изумен от смелата българка Реуф пашата възкликва: „Да бъде волята ти!“ Измъква пръстена от ръката си и го подава на храбрата Елена. Изпраща две роти в Горна Оряховица, за да защитават града.

 

Елена Грънчарова и жените спасяват селището от разрушения и грабеж, от безчинствата на черкезките орди. Това впечатлява силно съвременниците им – печатът в Букурещ и Цариград разказват за случилото се в старата столица и за самата Елена. Сравняват я дори с Мария Стюарт.

 

Тя доживява Освобождението на България. Води синовете си в Русия, за да получат военно образование. Съпругът ù и неговите братя дават всичките си пари за освободителното дело.

 

Вече възрастна Елена Грънчаровапреживява тежко годините на войните. През 1918 г. събира около себе си няколко жени от града и отиват при председателя на прехраната някой си Стомоняков, за да протестират срещу глада и мизерията. Каквато храна намерили си я разпределили веднага. След два дни камбаните на черквите започнали да бият.

 

Организираните от Грънчарова жени отиват на площада в града с искане да се даде хляб на децата им и да се върнат мъжете от фронта. Елена изпраща телеграма до София, за да извести властта за искванията на горнооряховчанки. Това принуждава ген. Протогеров да обещае и да подобри прехраната. Той нарежда да се направи проверка в домовете на градските управници и изпълнява част от исканията на жените.

 

От 1888 г. Елена Грънчарова получава поборническа пенсия в рамер на… двадесет лева. През 1896 г. тя моли пенсията ù да бъде повишена, но вместо това я спират. Чак през април 1905 г. отново я връщат.

 

Гордата и дръзка българка умира през 1923 г. Ценният пръстен, подарен от Реуф паша се пази до днес от нейни наследници.


От категорията

Кънчо Стойчев: Как Борисов допусна мярката 60:40?! Тя е вредна и не работи

-1567490477.png

Нищо няма да бъде както беше. Най-важният щаб, който трябва да създадем, е ...

4 апр. 2020 | 13:29

Веселин Данев: Можем да отделим рисковата група в хотели, а другите да се върнат на работа

Идеята е всички в рискова възраст или здравословно състояни да си „спестят“ срещата с вируса, казва Веселин Данев-1585815200.jpg

Всичко това ще излезе на държавата в най-лошия случай 40 милиона лева на ден, ...

2 апр. 2020 | 11:21

"Полет с балон над Белоградчишките скали"- едно спиращо дъха видео с иновативен поглед към природата

"Полет с балон над Белоградчишките скали"-1585909140.png

Режисьорът и идеолог на видеото арх. Пламен Мирянов умело използва ...

3 апр. 2020 | 15:43

Ако спрем предпазните мерки, до края на април заразените с коронавирус у нас ще са над 1 милион души

-1520235630.jpg

Разбира се, това няма да се случи. Когато хората масово видят накъде вървят ...

4 апр. 2020 | 09:57

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


5 май 2019 | 11:54Меджлис е съветът от представители на махалите на дадено населено място, образно казано общинският съвет към управителя (градоначалника) на града . Избиран е от жителите на махалите не чрез избори , по които спец е Цецко от Шума, а пряко от хората турци и българи от всяка махала. Не се пише мижлиш . Второ: за първи път чувам градоначалник да бъде цял паша... Да е управител на вилает: бива. Трето: владика и архимандрит са два различни църковни постове.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


4 май 2019 | 18:24Смела българка от моя роден край,но такива е имало и по други селища из българските земи!Такива жени са пример за тогава , а и сега за мъже ,които се страхуват да се борят за правата и свободата си!Младите не трябва да забравят ,че свободата не се дава даром ,а се воюва за нея и се заслужава от достойните хора!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Woldemars


3 май 2019 | 22:44През 1896 г. тя моли пенсията ù да бъде повишена, но вместо това я спират. Политика а на Стамболов и ББ такава народофобска.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Woldemars


3 май 2019 | 22:29името Майчина любон Ало, има ли тук редактор?!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Woldemars


3 май 2019 | 22:24Пак има грешка: 1976... Неграмотия!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Стилиян Бурханларски


3 май 2019 | 15:48Достоен пример и не единствен в нашата близка история! А сега народе???


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.