Говорителят на червената група дойде в парламента, но не влезе в пленарната зала

Елена Йончева: ГЕРБ не са партия, а групировка с вожд, който им казва какво да правят

14872 | 20 февр. 2019 | 13:59

Депутатът от левицата припомни, че колегите й ще се върнат в Народното събрание, ако бъде решен въпросът с машинното гласуване


Въпреки отсъствието на цялата ПГ на БСП днес в парламента дойде депутатът Елена Йончева. Тя обаче не влезе в пленарната зала и обясни, че подкрепя решението на левицата за бойкот на заседанията, повод за което станаха промените в Изборния кодекс. Йончева прибави нови аргументи към решението на социалистите:

"В парламента съм, за да прибера пощата и да свърша някои от своите задачи тук", обясни присъствието си в сградата говорителят на парламентарната група на "БСП за България".

 

И мотивира отсъствието на червените от залата така:

"Няма политически субект, на който да бъдем опозиция. ГЕРБ не са партия, те са групировка, която има един главатар, един вожд. Този вожд им казва какво да правят!"

"На практика в парламента няма управляваща партия, има групировка", подчерта тя. И продължи: "В този смисъл ние не можем да бъдем опозиция, защото няма политически диалог. Няма политически сблъсък, няма политически субект от другата страна!"

 

Попитана как ще коментира факта, че отсъствието на БСП от пленарната зала, е била една от основните теми днес, тя отговори: "Казахме, че няма да влезем в парламента и обяснихме защо. Това, което се случи с Изборния кодекс, на практика е покушение срещу демокрацията. Нямаме намерение да участваме в този цирк."

 

Представителите на медиите й зададоха и въпроса вярно ли е, че решението да не се влиза в пленарна зала е еднолично на лидера на БСП Корнелия Нинова. "Не е еднолично. Решението беше гласувано", отговори тя, оспорвайки по този начин тезата на зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов, която той разви и вчера, и днес от парламентарната трибуна.

 

На журналистически въпрос депутатите от БСП ще се върнат ли в залата, ако президентът Румен Радев наложи вето на Изборния кодекс, говорителят на ПГ на левицата заяви: "Казахме, че ще влезем, ако бъдат изпълнени основните ни искания. Те са не само за нов избор на ЦИК и възстановяването на преференциалния вот, а и за машинното гласуване и за вземането на решения в избирателните комисии." 

 


От категорията

COVID-19: 211 са новите случаи у нас, няма починали

COVID-19: 211 са новите случаи у нас, няма починали-1594531778.jpg

Най-много са новозаразените в София - 94, следвани от Пловдив - с 23 и ...

12 юли 2020 | 08:27

Бойко Борисов: Подготвя се да бъде запален Партийният дом. Моля ви, не проливайте кръв! (ВИДЕО)

Бойко Борисов: Подготвя се да бъде запален Партийният дом-1594497380.png

И какво? Искат сега да строшат Министерски съвет. Да го трошат, да трошат и ...

11 юли 2020 | 22:40

Борисов нареди на МВР и на ДАНС да свалят още днес охраната на Доган и Пеевски

-1593499740.jpg

Министър-председателят разпореди главният секретар на МВР и председателят на ...

11 юли 2020 | 13:50

Орбан поздрави Борисов за ERM II: Европа оценява усилията ти да поставиш страната си в нова посока

-1572949630.jpg

Министър-председателят е категоричен, че повече от всякога Европейският съюз ...

12 юли 2020 | 00:08