Пленумът на БСП реши след драматично четиричасово заседание на "Позитано" 20

Елена Йончева е водач на евролистата на БСП с 95:75 гласа срещу Станишев

37403 | 17 март 2019 | 16:11

Говирителят на БСП спечели срещу лидера на ПЕС


Елена Йончева спечели тежка вътрешнопартийна битка срещу лидера на ПЕС Сергей Станишев и повежда партията на българските социалисти в състезанието на Европейския парламент на изборите през май тази година

 

Елена Йончева става водач на евролистата на БСП с 96:75 гласа срещу Станишев, научи първи Епицентър.бг

 

Това показват резултатите от тайното гласуване на заседанието на Националния съвет на БСП, продължило повече от четири часа. Официалното обявявене на резулаттите предстои.

 

Елена Йончева беше кандидатът, посочен от лидера наа БСП Корнелия Нинова, и изборът на ИБ на БСП.

До последно Сергей Станишев отказваше да отстъпи на Йончева.

 

Още тази сутрин Епицентър.бг първи написа, че Станишев няма да е вадочан на евролистата на БСП, цитирайки прогноозата на Румен Овчаров. Нещо повече бившият водач на столичните социалисти призова Станишев сам да се откаже. За същото преди няколко дни го призова и Светлана Шаренкова, но Станишев отказа и до последно води битка.

 

По време на пленума Станишев предложи първите две места в евролистата да се гласуват заедно, но такава процедура не е предвидена. Нинова категорично отхвърли предложението и обяви, че ще се гласува по устав. Тя подчерта, че не е задължително Станишев изобщо да е в евролистата на БСП за изборите през май - председателството на ПЕС не изисква да е член и на Европарламента. 

Според членове на НС на БСП с предложението си Станишев е искал да си гарантира поне второто място в евролистата.

 

Очаква се цялата евролиста на БСП да бъде подредена в началото на месец април.

 

Целта на БСП е да спечели европейски избори и да се опита да предизвика предсрочни парламентарни избори, като за част от предизборната кампания се смята "напускането" на Народното събрание. Според последни социологически проучвания разликата между ГЕРБ и БСП е в границите на статистическата грешка, а целта на социалистите са шестима евродепутати при четирима в сегашния парламент.

 

Елена Йончева е родена на 27 май 1964 г. в София.

Образованието си получава в Москва, където завършва с отичие телевизионна журналистика.

Снима живота в Халеб, прави репортажи от най-горещите точки на света: Косово, Алжир, Чечня, Израел, Афганистан, Ирак, Венецуела, Колумбия и други.

Автор е на документални филми за събитията в Урайна.

Последният ѝ документален филм е озаглавен „Граница“.

През 2017 г. Елена Йончева става част от Инициативния комитет, който издига кандидатурата на Румен Радев за президент. След като той става президент, е назначена като прессекретар на държавния глава. Същата година тя напуска тази длъжност и участва в предсрочните парламентарни избори като водач на листата на „БСП за България“ в 29-ти Многомандатен избирателен район – Хасково.

 

Като народен представител в 44-тото Народно събрание тя е говорител на парламентарната група на „БСП за България“, каквато длъжност заема и до момента.

Член е на Комисията по външна политика и на Комисията по културата и медиите в 44-тия парламент.

Владее английски, френски, руски и испански.

 

"Елена обобщава образа на човек, който се бори за справедливост и свобода - две основни европейски ценности и ценности на БСП. Тя не само има най-много номинации на конференциите, но привлича и избиратели извън партията, което бе многократно заявено от хора, които не са част от партията или нейните традиционни поддръжници." С тези мотиви ИБ на БСП предлага на Националния съвет на БСП Елена Йончева за водач на листата за европейски избори 2019г. Това заяви лидерът на партията Корнелия Нинова пред Националния съвет на БСП.

 

БСП с Елена Йончева тръгва към победа на евроизборите, коментира след вота Кирил Добрев. Като изключително интересен, напрегнат и плодотворен определи той отминалия пленум.

Заместникът на Нинова заяви, че след около две седмици ще стане ясно отново с гласуване в Националния съвет на кое място в листата ще са останалите номинирани, в това число и Сергей Станишев.

 

Добрев не видя противоречие между отпадането на Станишев от водачеството на листата и номинирането му за президент на ПЕС, защото първото е резултат от гласуване на Националния съвет, а второто беше решение на конгреса.

 

Очаквайте подробности


От категорията

Напрежение!Радев не иска Нинова да е шеф на парламента, тя пък - негови хора да са в правителството

Напрежение!Радев не иска Нинова да е шеф на парламента, тя пък  - негови хора да са в правителството-1638346646.jpg

Петков и Василев се ангажирали да изключат от бъдещо правителство кандидати от ...

1 дек. 2021 | 09:26

Тома Биков: Можеше да имаме правителство на националното спасение с участието на ГЕРБ

Снимка БТВ-1638342515.png

ДКК е наела адвокатска кантора, свързана със "Сиела", която ще получи ...

1 дек. 2021 | 09:00

Предлагат увеличение на минималната заплата, майчинството и детските надбавки (ВИДЕО)

Валери Белчев Кадър: Нова тв-1638358119.jpg

Доходите за пенсионерите ще бъдат запазени на нивата, които са сега, обяви ...

1 дек. 2021 | 13:28

Изписаха и седмия пациент, приет в „Пирогов” след инцидента на „Струма”

-1638192308.jpg

Двама от оцелелите бяха изписани от „Пирогов” на 27 ноември, други четирима – ...

1 дек. 2021 | 12:59