Снимка Кадър БТВ

Според Трайков който харесва АЕЦ-а или не разбира, или е финансово мотивиран

Еленко Божков: С "Белене" ще плащаме по-малко за ток!

772 | 5 дек. 2017 | 11:44

Експерти спореха за втората атомна в ефира на БТВ по доклада на учените от БАН


Експерти спореха в сутрешния блок на БТВ за това дали проектът АЕЦ „Белене“ е жизнеспособен или не. Трайчо Трайков, бившия министър на икономиката в първия кабинет на Бойко Борисов, твърдеше, че проектът е „нежизнеспособен за частен инвеститор“. Енергийният експерт Еленко Божков, напротив, защитаваше тезата, че ако се построи втората атомна централа, ще плащаме по-малко за електричество.
Основа за разговора  в студиото на предаването „Тази сутрин“ бе излезлият наскоро доклад на учени от БАН, посветен на АЕЦ "Белене".

„Според този документ проектът е нежизнеспособен за частен инвеститор. Той може да се реализира, ако държавата се включи в него. В този случай, обаче всички ние ще платим данък „Белене“. Ако в междинният доклад допусканията са песимистични, то в харесания от министерството са научна фантастика“, каза Трайчо Трайков. Според него има голяма вероятност допусканията да не се реализират.

Еленко Божков посочи, че  в доклада констативните части не са обезкуражаващи. Според него всички пишат, но никой не чете, а нещата не изглеждат толкова лоши. „Дойдоха такива времена, че всички пишат, а никой не чете“, каза енергийният експерт. Според прогнозата на експерта ако се реализира проектът ще плащаме много ниска електроенергия.

Трайков се усъмни в експертизата на хората, които са правили доклада. „Привържениците на реализирането на проекта за АЕЦ Белене са хора, които или не разбират, или са финансово мотивирани. Прогнозите не са научно оправдани, категоричен бе Трайков. Тук Божков го посъветва да „свали черните очила“. Но Трайков продължи да атакува проекта „Белене“, като каза: „Още през 2012 г. сметката беше 11 милиарда. Тя и тогава не беше реалистична. Дори в тези разходи има едно много голямо перо - разходите за хранилище. Само че срокът му на годност е 50 години, а не 10 000. Трябва да се мисли малко и напред. Аз предлагам проектът да бъде публичен.“ Божков обаче му припомни, че разчетите на Росатом за "Белене" са били за 6 милиарда.
От категорията

Румен Гечев: България не се движи на две скорости в Европа по политиката на дълга. Движим се назад

-1498736848.jpg

Според Драгомир Стойнев, българският дълг почти не се управлява и е оставен на ...

15 дек. 2017 | 16:02

КЗК глоби "Техем" със 160 026 лв. за злоупотреба с господстващо положение

-1429880846.jpg

Дружеството за дялово разпределение е прилагало различни ценови уловия в ...

15 дек. 2017 | 17:31

„Хабертюрк“: ”Турски поток” ще минава през България

Турски поток-1513254221.jpg

Промяната е била обсъдена в Анкара и за нея е било уведомено българското ...

14 дек. 2017 | 14:21

"Уникредит" очаква 4,4% икономически ръст у нас за 2018 г.

-1513258698.jpg

Според банката отиващата си 2017 г. е най-добрата за българското стопанство за ...

14 дек. 2017 | 15:36

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


5 дек. 2017 | 13:39Вече нямаме избор.Просто трябва да построим Белене защото натрупахме доста загуби и е редно да се вложи и вече закупената техника.Иначе загубите стават още по сериозни.И да не се допускат американци на площадката!За нас е изгоден унгарския модел на строеж на централата!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.