Снимка Кадър БТВ

Според Трайков който харесва АЕЦ-а или не разбира, или е финансово мотивиран

Еленко Божков: С "Белене" ще плащаме по-малко за ток!

1183 | 5 дек. 2017 | 11:44

Експерти спореха за втората атомна в ефира на БТВ по доклада на учените от БАН


Експерти спореха в сутрешния блок на БТВ за това дали проектът АЕЦ „Белене“ е жизнеспособен или не. Трайчо Трайков, бившия министър на икономиката в първия кабинет на Бойко Борисов, твърдеше, че проектът е „нежизнеспособен за частен инвеститор“. Енергийният експерт Еленко Божков, напротив, защитаваше тезата, че ако се построи втората атомна централа, ще плащаме по-малко за електричество.
Основа за разговора  в студиото на предаването „Тази сутрин“ бе излезлият наскоро доклад на учени от БАН, посветен на АЕЦ "Белене".

„Според този документ проектът е нежизнеспособен за частен инвеститор. Той може да се реализира, ако държавата се включи в него. В този случай, обаче всички ние ще платим данък „Белене“. Ако в междинният доклад допусканията са песимистични, то в харесания от министерството са научна фантастика“, каза Трайчо Трайков. Според него има голяма вероятност допусканията да не се реализират.

Еленко Божков посочи, че  в доклада констативните части не са обезкуражаващи. Според него всички пишат, но никой не чете, а нещата не изглеждат толкова лоши. „Дойдоха такива времена, че всички пишат, а никой не чете“, каза енергийният експерт. Според прогнозата на експерта ако се реализира проектът ще плащаме много ниска електроенергия.

Трайков се усъмни в експертизата на хората, които са правили доклада. „Привържениците на реализирането на проекта за АЕЦ Белене са хора, които или не разбират, или са финансово мотивирани. Прогнозите не са научно оправдани, категоричен бе Трайков. Тук Божков го посъветва да „свали черните очила“. Но Трайков продължи да атакува проекта „Белене“, като каза: „Още през 2012 г. сметката беше 11 милиарда. Тя и тогава не беше реалистична. Дори в тези разходи има едно много голямо перо - разходите за хранилище. Само че срокът му на годност е 50 години, а не 10 000. Трябва да се мисли малко и напред. Аз предлагам проектът да бъде публичен.“ Божков обаче му припомни, че разчетите на Росатом за "Белене" са били за 6 милиарда.
От категорията

Тревога! Има случай на африканска чума при дива свиня в Силистренско

-1535726743.jpg

Към момента опасната зараза е констатирана в няколко държави членки на ...

23 окт. 2018 | 22:36

Пуснато е парното в почти всички детски заведения и в част от училищата в Перник

Любомир Спасов-1530875443.jpg

С отопление са и 10 жилищни сгради, съобщи директорът на местната ...

23 окт. 2018 | 15:02

Повече пари за социална политика, образование, отбрана и заплати в проектобюджета за 2019 г.

-1518099007.jpg

Нов момент в съдържанието на прогнозата е включването на повече информация при ...

22 окт. 2018 | 12:45

Специални предложения от ЗОРА и Samsung, Finlux, Hotpoint, Rowenta

Специални предложения от ЗОРА-1540112000.jpg

21 окт. 2018 | 11:52

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


5 дек. 2017 | 13:39Вече нямаме избор.Просто трябва да построим Белене защото натрупахме доста загуби и е редно да се вложи и вече закупената техника.Иначе загубите стават още по сериозни.И да не се допускат американци на площадката!За нас е изгоден унгарския модел на строеж на централата!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.