Елми Азири, заместник-председател на партия „Съюз за албанците”

Устойчив мир на Балканите ще се постигне само с помирението на двата балкански народа, албанците и сърбите, казва той

Елми Азири: Албанците трябва да бъдат равни с македонците в нашата държава

6529 | 19 ян. 2019 | 13:49

България, като страна член на НАТО и ЕС, със своя опит играе важна роля в постигането на необходимите стандарти за членството на Македония, казва заместник-председателят на партия „Съюз за албанците”


Д-р Антон ПАНЧЕВ, специално за Епицентър.БГ

Елми Азири е заместник-председател на партия „Съюз за албанците”, икономист по образование, университетски преподавател.

- Г-н Азири, партия „Съюзът за албанците” изигра важна роля за промяната на Конституцията на Република Македония. Може ли да ни опишете същността на измененията, които се предложиха от „Съюза за албанците”?

- В интерес на коректността трябва да подчертаем, че „Съюзът за албанците”, още от своето основаване, се ангажира да се постигне равенството между двата народа мнозинство, албанците и македонците. Настоящата Конституция и законите в сила не предлагат едно такова нещо. Те са много изостанали, претоварени с ограничения, които оставят пространство за злоупотреби при интерпретацията им. Конституцията повече предлага ограничения, отколкото свобода. Тя е във функция на реализирането на проекта за етническа държава на македонците. Това най-добре го илюстрира Законът за използването на езиците, който определя албанския език като език, различен от македонския и който го говорят над 20% от населението. Обидна формулировка за албанците. Следователно, на всяка цена се прави опит да се елиминира основният атрибут на нацията, който е езикът. Затова ние сме фокусирани да допринесем за премахването на тези обидни ограничения, които създават възмущение и недоверие. Смятаме че най-добрият начин е да се извърши деетнизация на държавата, започвайки от държавните символи, наименованията на институциите и др.

- Преди гласуването се проведе среща между Зиядин Села и министър-председателя Заев. Кои предложения на „Съюза за албанците” се приеха от министър-председателя?

- В рамките на умишлените манипулации, които се предлагат в Македония, е и това Конституцията да се схваща като нещо недосегаемо, в което много трудно може да се намесиш, дори и ако Конституцията е некачествена, като тази на Македония. Много абсурдна теза. Индивидът, обществата и държавите се развиват с една ускорена динамика. Конституцията трябва да бъде отражение на етническата, религиозната реалност, която не бива да се изкривява. Ако се изкривява реалността, се появяват проблеми при функционирането на държавата и малките и слаби държави като Македония с много трудности и на голяма цена се справят с тези проблеми. Макар че имаше опити да се блокира една такава инициатива, като резултат от политическата рационалност на „Съюза за албанците” и на значението на историческия момент, ние успяхме, посредством няколко интервенции, да дадем своя качествен принос. Ние имахме 5 предложения за измененията, от които се приеха три.

В Конституцията на Македония, Република Косово е вкарана като съседна държава, досега не фигурираше, макар че Македония призна независимостта на Косово. В Преамбюла махнахме частта „и гражданите, които живеят в нейните граници”, елиминирайки временния характер на албанците и приемайки нашата автохтонност. Също така, вкарахме и албанската емиграция като част, за която ще се грижи държавата, освен македонската емиграция. По време на разговорите с министър-председателя Заев се договорихме в Закона за езиците да се направят промени в един период от близкото бъдеще, тъй като сега не го позволява правилникът. Смятам че това са важни постижения, вземайки под внимание всички ограничения в бройката, които има „Съюзът за албанците”, стратегическата ориентация на албанците към НАТО и ЕС, както и за разбуждането на албанските партии, които са част от правителството.

- Ще се подобри ли позицията на различните етнически общности с тези промени?

- Реалността трябва да се приеме такава каквато е, не как би му харесало на някого. Албанците трябва да бъдат равни с македонците в тази държава, нито по-малко, нито повече. Положението в нашата държава не го показва това. Имаме голямо неравенство между албанците и македонците. И това неравенство произтича от несправедливата тенденция за присвояване на държавата от македонците. Тази дупка присъства във всички сфери, културата, образованието, науката, инвестирането на публичните средства, капиталните инвестиции, чуждите инвестиции, частните инвестиции и т.н. В най-важните органи на държавата, тези на сигурността, в армията, полицията, тайните служби, нямаме нито един албанец в ръководните органи. Това е свидетелство за селективното третиране на гражданите и същевременно източник на недоверието на албанците към държавата, което фактически е най-важният елемент за междуетническата сплотеност. С тези малки промени се засвидетелства, че може да се направи по-качествена Конституция, че има много работа за вършене, има много пространство за интервенция в посока на постигане целта за равенството.

- Какво е Вашето мнение относно амнистията на лицата, свързани с нападението срещу парламента и лично срещу г-н Села. Беше ли нужна амнистията, за да се гарантират измененията на Конституцията?

- Съжалявам, че най-важният стратегически процес за страната и региона се замърси с елементи на търговия. Смятам че правителството направи няколко грешки в хода на този процес. Ние, като партия, оценяваме че беше ненужен референдумът, защото не произтичаше от Споразумението от Преспа. Ние предупредихме, че референдумът щеше да поляризира още повече обществото, особено македонското, и носеше със себе си много заплахи. За съжаление, се засвидетелства едно такова нещо. Резултатът от референдума засили още повече позициите на противниците на този процес на техните барикади, докато обвинените в тероризъм го видяха като един уникален шанс, за да спечелят свободата си чрез политиката. Пренебрегнаха се органите на правосъдието и още веднъж се изпрати погрешно съобщение към гражданите. Ако си политик, винаги може да се намери пространство да се принизи правосъдието. Това не е държавата, за която се ангажираме ние. Това не са ценностите на ЕС. Спазването на закона е базата, върху която се изграждат демократичните държави. Не може да се толерира престъпността, корупцията, тероризма, в името на една по-голяма цел.

- Каква е позицията на „Съюза за албанците” за президентските избори? Ще участва с индивидуален кандидат, в коалиция с някоя друга албанска партия или ще се включи в избора на консенсусен кандидат?

- Позицията на „Съюза за албанците” е, че въз основа на конституционните компетенции на президента на държавата, същият трябва да се избира в парламента. Избирателният процес за президент на държавата за албанците няма смисъл. За съжаление, албанците, по директиви на партиите, се превръщат в обект на манипулация от политическите партии. Консенсуалният кандидат е един термин, който се спомена на последните президентски избори и не представлява нищо друго, освен една маска, която се използва за камуфлиране на подкрепата, която ДСИ даде на кандидата на правителството. Посредством закона се намали прага на 40%, което е свидетелство за несериозното и манипулативното отношение спрямо този процес. Това дискредитира изцяло процеса. „Съюзът за албанците” все още не започнал дебата в партийните си органи, но вярвам че ще вземем едно рационално решение в служба на напредъка на ролята на албанците в този процес.

- Какво мислите за идеите, свързани с „коригирането на границата” между Косово и Сърбия? Може ли да се разреши сръбско-албанският конфликт с едно такова действие и ще има ли евентуални влияния върху ситуацията в Македония?

- Този въпрос е много чувствителен със сериозно влияние в региона и извън него. Свидетели сме на голямото милитаризиране на Сърбия. Бюджетът за отбрана на която е проектиран този на няколко балкански страни заедно. Също така, Русия присъства в Сърбия посредством „Руско-сръбския хуманитарен център” в Ниш, който фактически се използва за нуждите на руското разузнаване. От друга страна, имаме НАТО, което присъства в Косово, Албания и скоро и в Македония. Затова мисля, че трябва да се отдели нужното внимание в съответствие със сериозността и мащабите на въпроса. Разрушаването на Югославия с хиляди жертви трябва да ни служи като урок. Само справедливите разрешения ще предложат постоянен мир на Балканите. Дефектните решения предлагат временна стабилизация, но с наличието на напрежения и на непрекъснати опити за подобряване на грешките. Устойчив мир на Балканите се постига с помирението на двата балкански народа, албанците и сърбите.

- Как оценявате ролята на България на Балканите? Къде виждате възможностите за развитието на отношенията между България и Македония?

- България и Македония трябва да развиват консолидирани съседски отношения. България, като страна член на НАТО и ЕС, със своя опит играе важна роля в постигането на необходимите стандарти за членството на Македония в ЕС. Същевременно, Македония трябва да изрази готовност за сътрудничество. Македония и България ги свързва Коридор № 8, много важна стратегическа ос, и най-важното – евроатлантическата перспектива. В духа на тази перспектива и върху тези ценности трябва да се консолидират отношенията между двете страни.

 


От категорията

Веселин Данев: Можем да отделим рисковата група в хотели, а другите да се върнат на работа

Идеята е всички в рискова възраст или здравословно състояни да си „спестят“ срещата с вируса, казва Веселин Данев-1585815200.jpg

Всичко това ще излезе на държавата в най-лошия случай 40 милиона лева на ден, ...

2 апр. 2020 | 11:21

"Полет с балон над Белоградчишките скали"- едно спиращо дъха видео с иновативен поглед към природата

"Полет с балон над Белоградчишките скали"-1585909140.png

Режисьорът и идеолог на видеото арх. Пламен Мирянов умело използва ...

3 апр. 2020 | 15:43

Тихомир Димитров: Пикът ще е по Великден, когато в България ще има 1200 заразени с Ковид-19

Тихомир Димитров: Пикът ще е по Великден, когато в България ще има 1200 заразени с Ковид-19-1585938159.jpg

Ако България не беше взела мерките, които взе още когато имахме само 31 ...

3 апр. 2020 | 20:10

Георги Марков: Безсрамие по време на коронавирус

-1561186598.jpg

Вижте с какво се занимава европейският елит в разгара на кризата: с ...

3 апр. 2020 | 19:50

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Българина


25 ян. 2019 | 07:51Само мога да кажа че албаните вече са три, да не повтаряме грешките на братята.... А най голямата е да оставиш сащ и турция да си разиграват коня


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


katya


24 ян. 2019 | 16:27коя държава е ваша?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


20 ян. 2019 | 00:03Като не искаха да са българи, сега ще им се наложи да са равни с мюслитата! Както казва Българина, за съжаление ние сме следващите, които ще се изравняваме, макар населението да не се е осъзнало още.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Българина


19 ян. 2019 | 19:36Както се казва, ислям за всички от сащ с любов! Ние сме следващите


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Петър Петров


19 ян. 2019 | 18:10Дали може да отида в чужда къща и да съм равен със стопанина,да ритам котката,да галя кучето и да "уважавам" жена му?Първо като съсед после като много близък уж приятел и после да делим дома заедно.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Българина


25 ян. 2019 | 07:53Може щом е мюсюлманин, корана го изисква с подкрепата на сащ


Величков Любомир


19 ян. 2019 | 16:06Струва ми се ,че албанците искат да са по _ равни и скоро ще го покажат


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


19 ян. 2019 | 16:06Струва ми се ,че албанците искат да са по _ равни и скоро ще го покажат


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.