Еманюел Макрон и Зоран Миланович

Френският лидер бе посрещнат от хърватския президент Зоран Миланович

Еманюел Макрон на историческа първа визита в Хърватия: Тук е Шенген

5272 | 25 ноем. 2021 | 13:55

Двамата президенти обсъдиха покупката от Загреб на френски бойни самолети Dassault Rafale F3R. Хърватия ще закупи 10 едноместни и два двуместни самолета на цена от 999 милиона евро, които ще бъдат платени на пет вноски от 2022 до 2026 г.


Френският президент Еманюел Макрон заяви в четвъртък на първото официално посещение на френски държавен глава в Хърватия от обявяването на независимостта на страната, че Париж ще подкрепи влизането на балканската страна в Шенген, пише местното издание Jutarnji list, цитирано от Агенция "Фокус".

Макрон беше посрещнат от хърватския президент Зоран Миланович, който каза, че за него е чест да приеме държавен глава на Франция. „За мен винаги е част, но поводът този път е специален“, каза Миланович.

„Гордея се, че съм първият френски президент, посетил Хърватия след независимостта“, каза Макрон, добавяйки, че е „несправедливо“, че френски държавен глава не е бил в страната официално преди това.

Макрон добави, че Париж и Загреб ще продължат сътрудничеството си в областта на сигурността и миграцията. „Тук е Шенген“, добави той.

Хърватия очаква, че правният процес за вземане на официално решение за присъединяване към Шенген може да започне през декември тази година по време на словенското председателство на ЕС и окончателното решение, взето по време на френското председателство през първата половина на следващата година.

Двамата президенти обсъдиха покупката от Хърватия на френски бойни самолети Dassault Rafale F3R.

„Това е голяма работа в Хърватия, както стратегически, така и финансово. Очаквам го с нетърпение“, каза Миланович, но добави, че укрепването на отношенията с Франция няма да спре военното сътрудничество със Съединените щати. „Нашето сътрудничество със САЩ е било и ще бъде“, добави той.

Макрон се срещна за кратко с пилоти на хърватските военновъздушни сили, които ще отидат на обучение за управление на френски самолети.

Покупката на 10 едноместни и два двуместни самолета на цена от 999 милиона евро, които ще бъдат платени на пет вноски от 2022 до 2026 г., ще бъде финализирана с подписите на министрите на отбраната Марио Баножич и Флоранс Парли.

По същия повод Хърватия и Франция ще подпишат ново споразумение за стратегическо партньорство, което ще „подобри нашите двустранни отношения“, каза френският президент.

Франция ще поеме председателството на Съвета на ЕС от Словения в началото на 2022 г., а Макрон обяви, че Париж, наред с други неща, ще се занимава с мира и стабилността на Западните Балкани.

„Знам, че вашите връзки в Западните Балкани ще ни помогнат в това“, каза Макрон на Миланович.

По-късно френският президент ще се срещне с хърватския премиер Андрей Пленкович.

 


Намери своята история

От категорията

Генералният секретар на НАТО призова Русия да намали напрежението около Украйна

-1558767072.jpg

Ние оставаме отворени за диалог с Москва. Диалогът е по-важен, когато ...

27 ноем. 2021 | 17:46

В Германия откриха заразен с новия вариант Омикрон

-1632992757.jpg

Проучванията в провинция Хесен продължават

27 ноем. 2021 | 15:22

Засякоха два случая на варианта Омикрон във Великобритания

-1635456696.jpg

Предстои масово тестване в районите, в които е засечен новият щам - Челмсфорд и ...

27 ноем. 2021 | 16:37

Ръководството на СДСМ прие оставката на Зоран Заев

-1607068506.jpg

Според Заев парламентарното мнозинство е стабилно, затова има възможност за ...

27 ноем. 2021 | 09:05