Дурхан Мустафа

Бившият кмет на Руен Дурхан Мустафа става депутат

Емблематично лице за ДПС замества Камен Костадинов в парламента

3624 | 21 апр. 2017 | 16:30

ДПС има решение да не се реализира мандат на база случайни преференции в случая 9/ 9, напомни лидерът на партията Мустафа Карадайъ


След като депутатът от ДПС Камен Костадинов заяви в петък сутринта, че напуска Народното събрание, на негово място в законодателния храм ще влезе емблематично лице за движението в Бургаска област - Дурхан Мустафа.

 

На парламентарните избори, проведени на 26 март, ДПС спечели две места от Бургаския многомандатен избирателен район. Влезе водачът на листата Камен Костадинов, но вторият в нея – Дурхан Мустафа, бивш кмет на Руен и депутат с няколко мандата, бе изместен от подредения на девето място Ангел Исаев. Исаев влезе в парламента с преференции, защото се оказа сред късметлиите кандидат-депутати, на които им провървя мястото им в листата да съвпада с номера на партията в интегралната бюлетина.

 

С действията си обаче Ангел Исаев два пъти прекърши хатъра на партията си. Първо, не се подчини на вътрешнопартийното указание да не се използва преференцията. Второ, не напусна парламента, когато бе подканен да го направи. При това, той бе предварително заявил, че няма да се възползва от преференцията - нещо, което забрави с влизането си в парламента.

Затова Ангел Исаев беше изключен както от парламентарната група на ДПС, така и от партията. И тъй като той беше лидер на общинската организация на ДПС в Бургас, тя също „овдовя“.

 

Камен Костадинов обясни сутринта решението си да напусне така: „Това мое решение е продиктувано от следните съображение. Във Велико Търново и в Бургас бяха реализирани преференции на случаен принцип. Считам, че отговорността и примера се дават лично!“

 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също коментира напускането на Камен Костадинов. Той заяви, че политическите партии са обществени организации, създадени на доброволен принцип от хора с общи интереси, обща идеология и общи цели. „Неспазването на правилата автоматично изключва персоната от организацията. Като всяка партия ДПС има правила, чието спазване е основно задължение на доброволно членуващите в нея. Дейността се ръководи според устава и решенията на съответните партийни органи. ДПС има решение да не се реализира мандат на база случайни преференции в случая 9/ 9″, каза Карадайъ.

 

Кой е новият депутат на ДПС?

Дурхан Мустафа е роден на 27 септември 1971 година в село Добра поляна. Завършва специалност „Право“ в Бургаския свободен университет. Работил е като юрисконсулт в Община Руен и Фонд „Тютюн“.

В периода от 2003 до 2009 година е кмет на Община Руен от ДПС. Народен представител в 41-ото и 42-ото Народно събрание.

 

Дурхан Мустафа подчертава, че  Ангел Исаев нееднократно е декларирал, че няма да се възползва от преференции, както при откриване на кампанията, така и десетина дни след това.

"Ако беше казал още в самото начало, че ще реализира преференции, борбата щеше да бъде много по-честна, всички щяхме да работим така. В Руен има над 1000 грешни преференции. Хората са отишли да гласуват за ДПС, но са гласували 9 в квадратчето и 2 – пак в квадратчето, което прави този глас невалиден. А идеята им е била да гласуват за номер 9 и с преференция. Но са посочили пак квадратчето и се получава недействителна бюлетина. Има над 2500 грешни бюлетини. А разликата с Обединени патриоти и ДПС е само 2537 гласа на национално ниво. Това ни коства още един депутат", разказва  Дурхан Мустафа.

Още в началото на кампанията имало джентърментска договорка, че никой няма да се бори за преференции. 

 


От категорията

НАТО показа най-модерния изтребител на САЩ на авиобазата Граф Игнатиево (Снимки)

Снимки: Министерство на отбраната-1493389608.jpg

България и САЩ имат силни и ползотворни отношения и непрекъснато повишават ...

28 апр. 2017 | 17:25

Румен Радев: Обстановката в Република Македония е притеснителна за всички

Румен Радев-1493388136.jpg

Вярвам, че партиите в страната ще намерят правилния път към диалогa, a не към ...

28 апр. 2017 | 17:01

Лют спор за новата визия на булевард "Дондуков" в столицата (Видео)

-1483526779.jpg

Основният въпрос, който предизвиква различни мнения, е дали да бъде запазена ...

28 апр. 2017 | 22:55

Румен Овчаров: Прокуратурата ми повдигна трето обвинение, но няма да ми затвори устата!

Румен Овчаров. Кадър: БТВ-1493390911.jpg

Корнелия Нинова сама поиска Георги Гергов да напусне Изпълнителното бюро на ...

28 апр. 2017 | 17:46

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.